Krem z dyni
83min
Łatwy
1 kostka
1500 g
Dynia
1
Por (biała część)
1 l
Woda
0.5 opakowanie
Jogurt naturalny
1 łyżka
Korzeń imbiru
100 g
Pestki dyni
100 g
Krakersy
1
Jajko
50 g
Ser żółty
.
Wartości odżywcze
Białko
13.27 g
Węglowodany
34.91 g
Tłuszcze
12.89 g
Wartość energetyczna
290.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
83 min
Krok 1
10 min
Dynię obkrój ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Krok 2
25 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i zapiekaj 25 minut.
Krok 3
1 min
Do gotującej się wody dodaj kostkę Bulionu drobiowego Kogutek WINIARY.
Krok 4
5 min
Na suchej patelni podsmaż pokrojonego pora, aby wydobyć jego aromat. Następnie dodaj go do bulionu.
Krok 5
3 min
Tarty imbir zmieszaj z jogurtem naturalnym.
Krok 6
8 min
Upieczone, miękkie kawałki dyni dodaj do ciepłego bulionu i całość zmiksuj. Na koniec miksowania dodaj jogurt naturalny wymieszany z imbirem.
Krok 7
4 min
Pestki dyni praż w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 3-4 minuty.
Krok 8
5 min
Gotowe pestki zmiażdż razem z krakersami, dodaj jajko i starty ser żółty, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Krok 9
5 min
Masę rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym tworząc przy pomocy łyżki stołowej łezki.
Krok 10
15 min
Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż do zrumienienia.
Krok 11
2 min
Gotowy krem udekoruj dyniowymi chrupkami.
Jesień to czas kremowych zup, przygotowywanych najczęściej z warzyw sezonowych, dlatego świetnym pomysłem jest nasz przepis na zupę dyniową. Z dodatkiem imbiru krem z dyni stanie się jeszcze bardziej rozgrzewający – doskonały zwłaszcza w chłodne dni.
Zupa z dyni może być udekorowana prażonymi dyniowymi pestkami – w ten sposób dodamy do potrawy chrupkich składników i wzbogacimy wartość odżywczą naszego dania.
Więcej pomysłów na pyszne potrawy jesienne znajdziesz wśród naszych przepisów z dynią.
Komentarze 0