Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z dyni

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1500  g
Dynia
1 
Por (biała część)
1  l
Woda
0.5  opakowanie
Jogurt naturalny
1  łyżka
Korzeń imbiru
100  g
Pestki dyni
100  g
Krakersy
1 
Jajko
50  g
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.27 g
Węglowodany
34.91 g
Tłuszcze
12.89 g
Wartość energetyczna
290.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
10 min
Dynię obkrój ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Krok 2
25 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i zapiekaj 25 minut.
Krok 3
1 min
Do gotującej się wody dodaj kostkę Bulionu drobiowego Kogutek WINIARY.
Krok 4
5 min
Na suchej patelni podsmaż pokrojonego pora, aby wydobyć jego aromat. Następnie dodaj go do bulionu.
Krok 5
3 min
Tarty imbir zmieszaj z jogurtem naturalnym.
Krok 6
8 min
Upieczone, miękkie kawałki dyni dodaj do ciepłego bulionu i całość zmiksuj. Na koniec miksowania dodaj jogurt naturalny wymieszany z imbirem.
Krok 7
4 min
Pestki dyni praż w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 3-4 minuty.
Krok 8
5 min
Gotowe pestki zmiażdż razem z krakersami, dodaj jajko i starty ser żółty, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Krok 9
5 min
Masę rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym tworząc przy pomocy łyżki stołowej łezki.
Krok 10
15 min
Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż do zrumienienia.
Krok 11
2 min
Gotowy krem udekoruj dyniowymi chrupkami.
Krem z dyni

Krok 1 z 11

Dynię obkrój ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.

Krem z dyni

Krok 2 z 11

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i zapiekaj 25 minut.

Krem z dyni

Krok 3 z 11

Do gotującej się wody dodaj kostkę Bulionu drobiowego Kogutek WINIARY.

Krem z dyni

Krok 4 z 11

Na suchej patelni podsmaż pokrojonego pora, aby wydobyć jego aromat. Następnie dodaj go do bulionu.

Krem z dyni

Krok 5 z 11

Tarty imbir zmieszaj z jogurtem naturalnym.

Krem z dyni

Krok 6 z 11

Upieczone, miękkie kawałki dyni dodaj do ciepłego bulionu i całość zmiksuj. Na koniec miksowania dodaj jogurt naturalny wymieszany z imbirem.

Krem z dyni

Krok 7 z 11

Pestki dyni praż w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 3-4 minuty.

Krem z dyni

Krok 8 z 11

Gotowe pestki zmiażdż razem z krakersami, dodaj jajko i starty ser żółty, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Krem z dyni

Krok 9 z 11

Masę rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym tworząc przy pomocy łyżki stołowej łezki.

Krem z dyni

Krok 10 z 11

Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż do zrumienienia.

Krem z dyni

Krok 11 z 11

Gotowy krem udekoruj dyniowymi chrupkami.


Jesień to czas kremowych zup, przygotowywanych najczęściej z warzyw sezonowych, dlatego świetnym pomysłem jest nasz przepis na zupę dyniową. Z dodatkiem imbiru krem z dyni stanie się jeszcze bardziej rozgrzewający – doskonały zwłaszcza w chłodne dni.


Zupa z dyni może być udekorowana prażonymi dyniowymi pestkami – w ten sposób dodamy do potrawy chrupkich składników i wzbogacimy wartość odżywczą naszego dania.


Więcej pomysłów na pyszne potrawy jesienne znajdziesz wśród naszych przepisów z dynią.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha