Muffinki dyniowe
87min
Łatwy
1 kubek
Mus dyniowy
0.5 szklanka
Cukier trzcinowy
1
Jajko
120 g
Jogurt naturalny
1 szklanka
Mąka pszenna
1.5 łyżeczek
0.5 szklanka
Olej roślinny
2 łyżeczek
2 łyżek
Pestki dyni
2 szczypt
Sól
3 g
Dżem dyniowy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.76 g
Węglowodany
16.83 g
Tłuszcze
10.43 g
Wartość energetyczna
171.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
87 min
Krok 1
20 min
Przygotować mus dyniowy gotując warzywa na parze lub piekąc je w piekarniku.Następnie wystudzić je i zmiksować.
Krok 2
10 min
Wymieszać w misce jajko z jogurtem i cukrem przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać mus dyniowy, cukier waniliowy i olej. Połączyć starannie wszystkie składniki.
Krok 3
5 min
W drugiej miseczce wymieszać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać pestki dyni i szczyptę soli.
Krok 4
5 min
Płynną masę wlać do mąki. Całość wymieszać aż do połączenia się składników.
Krok 5
5 min
Napełnić foremki (lub papilotki) do ich 3/4 wysokości.
Krok 6
25 min
Wstawić do piekarnika i piec przez ok.20-25 minut w temp.180 st. aż do zarumienienia wierzchu.
Krok 7
15 min
Babeczki wystudzić na kratce kuchennej
Krok 8
2 min
Po ostygnięciu, babeczki można podawać bez dodatków lub oprószyć je cukrem pudrem, a także ozdobić dżemem dyniowym.
Bardzo delikatne, wilgotne i aromatyczne muffinki dyniowe to doskonałe słodkie co nieco do kawy lub na dzień dobry. Można je posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub posmarować dżemem dyniowym. Wyrosną pulchne dzięki Proszkowi do pieczenia WINIARY. Ich wykonanie nie sprawi Ci żadnych trudności.
Komentarze 0