Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Muffinki dyniowe

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kubek
Mus dyniowy
0.5 szklanka
Cukier trzcinowy
1 
Jajko
120 g
Jogurt naturalny
1 szklanka
Mąka pszenna
1.5 łyżeczek
0.5 szklanka
Olej roślinny
2 łyżeczek
2 łyżek
Pestki dyni
2 szczypt
Sól
3 g
Dżem dyniowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
171.88 kcal
Białko
2.76 g
Tłuszcze
10.43 g
Węglowodany
16.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
20 min
Przygotować mus dyniowy gotując warzywa na parze lub piekąc je w piekarniku.Następnie wystudzić je i zmiksować.
Krok 2
10 min
Wymieszać w misce jajko z jogurtem i cukrem przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać mus dyniowy, cukier waniliowy i olej. Połączyć starannie wszystkie składniki.
Krok 3
5 min
W drugiej miseczce wymieszać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać pestki dyni i szczyptę soli.
Krok 4
5 min
Płynną masę wlać do mąki. Całość wymieszać aż do połączenia się składników.
Krok 5
5 min
Napełnić foremki (lub papilotki) do ich 3/4 wysokości.
Krok 6
25 min
Wstawić do piekarnika i piec przez ok.20-25 minut w temp.180 st. aż do zarumienienia wierzchu.
Krok 7
15 min
Babeczki wystudzić na kratce kuchennej
Krok 8
2 min
Po ostygnięciu, babeczki można podawać bez dodatków lub oprószyć je cukrem pudrem, a także ozdobić dżemem dyniowym.
Muffinki dyniowe

Krok 1 z 8

Przygotować mus dyniowy gotując warzywa na parze lub piekąc je w piekarniku.Następnie wystudzić je i zmiksować.

Muffinki dyniowe

Krok 2 z 8

Wymieszać w misce jajko z jogurtem i cukrem przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać mus dyniowy, cukier waniliowy i olej. Połączyć starannie wszystkie składniki.

Muffinki dyniowe

Krok 3 z 8

W drugiej miseczce wymieszać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać pestki dyni i szczyptę soli.

Muffinki dyniowe

Krok 4 z 8

Płynną masę wlać do mąki. Całość wymieszać aż do połączenia się składników.

Muffinki dyniowe

Krok 5 z 8

Napełnić foremki (lub papilotki) do ich 3/4 wysokości.

Muffinki dyniowe

Krok 6 z 8

Wstawić do piekarnika i piec przez ok.20-25 minut w temp.180 st. aż do zarumienienia wierzchu.

Muffinki dyniowe

Krok 7 z 8

Babeczki wystudzić na kratce kuchennej

Muffinki dyniowe

Krok 8 z 8

Po ostygnięciu, babeczki można podawać bez dodatków lub oprószyć je cukrem pudrem, a także ozdobić dżemem dyniowym.

Bardzo delikatne, wilgotne i aromatyczne muffinki dyniowe to doskonałe słodkie co nieco do kawy lub na dzień dobry. Można je posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub posmarować dżemem dyniowym. Wyrosną pulchne dzięki Proszkowi do pieczenia WINIARY. Ich wykonanie nie sprawi Ci żadnych trudności.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika