Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą
20min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.94 g
Węglowodany
9.29 g
Tłuszcze
15.14 g
Wartość energetyczna
175.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Umyte i osuszone liście szpinaku umieścić w salaterce.
Krok 2
5 min
Dodać pokrojone pomidorki i cienkie krążki cebuli.
Krok 3
3 min
Warzywa delikatnie wymieszać.
Krok 4
2 min
Tuż przed podaniem doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5
3 min
Skropić sosem balsamicznym / składniki sosu czyli ocet i oliwę , wystarczy starannie ze sobą wymieszać/.
Krok 6
2 min
Posypać prażonymi orzeszkami.
Choć najczęstszą bazą do sałatek jest sałata, można ją z powodzeniem zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku. Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą pokazuje, jak w prosty sposób, za pomocą niewielu składników, przyrządzić można aromatyczną potrawę pełną smaków i witamin.
Jak przygotować sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ? Na początek umyj i osusz garść liści szpinaku. Przełóż je do salaterki. Pokrój 200 gramów pomidorków koktajlowych oraz pół czerwonej cebuli. Wymieszaj warzywa ze szpinakiem. Dopraw sałatkę solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz krop sosem balsamicznym. Możesz użyć gotowego sosu balsamicznego lub przygotować sos mieszając starannie ocet oraz oliwę. Na koniec posyp sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą dwoma łyżeczkami prażonych orzeszków piniowych.
Jeśli przygotowujesz sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą z wyprzedzeniem, dopraw ją bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym razie warzywa szybciej puszczą sok i sałatka stanie się mokra.
Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ma wiele zastosowań. Nadaje się idealnie jako przystawka. Możesz też podać ją jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się na grillu, jako świeży dodatek do grillowanych mięs. Możliwości jest wiele, ale w każdej sałatka ze szpinaku smakować będzie doskonale!
Jak przygotować sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ? Na początek umyj i osusz garść liści szpinaku. Przełóż je do salaterki. Pokrój 200 gramów pomidorków koktajlowych oraz pół czerwonej cebuli. Wymieszaj warzywa ze szpinakiem. Dopraw sałatkę solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz krop sosem balsamicznym. Możesz użyć gotowego sosu balsamicznego lub przygotować sos mieszając starannie ocet oraz oliwę. Na koniec posyp sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą dwoma łyżeczkami prażonych orzeszków piniowych.
Jeśli przygotowujesz sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą z wyprzedzeniem, dopraw ją bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym razie warzywa szybciej puszczą sok i sałatka stanie się mokra.
Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ma wiele zastosowań. Nadaje się idealnie jako przystawka. Możesz też podać ją jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się na grillu, jako świeży dodatek do grillowanych mięs. Możliwości jest wiele, ale w każdej sałatka ze szpinaku smakować będzie doskonale!
Komentarze 0