Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25 g
Szpinak świeży
200 g
Pomidory
0.5 
Cebula czerwona
2 szczypt
Sól
2 szczypt
Pieprz czarny
1 łyżka
Ocet balsamiczny
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2 łyżeczek
Orzechy pinii

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.94 g
Węglowodany
9.29 g
Tłuszcze
15.14 g
Wartość energetyczna
175.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
5 min
Umyte i osuszone liście szpinaku umieścić w salaterce.
Krok 2
5 min
Dodać pokrojone pomidorki i cienkie krążki cebuli.
Krok 3
3 min
Warzywa delikatnie wymieszać.
Krok 4
2 min
Tuż przed podaniem doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5
3 min
Skropić sosem balsamicznym / składniki sosu czyli ocet i oliwę , wystarczy starannie ze sobą wymieszać/.
Krok 6
2 min
Posypać prażonymi orzeszkami.
Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 1 z 6

Umyte i osuszone liście szpinaku umieścić w salaterce.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 2 z 6

Dodać pokrojone pomidorki i cienkie krążki cebuli.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 3 z 6

Warzywa delikatnie wymieszać.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 4 z 6

Tuż przed podaniem doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 5 z 6

Skropić sosem balsamicznym / składniki sosu czyli ocet i oliwę , wystarczy starannie ze sobą wymieszać/.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 6 z 6

Posypać prażonymi orzeszkami.

Choć najczęstszą bazą do sałatek jest sałata, można ją z powodzeniem zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku. Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą pokazuje, jak w prosty sposób, za pomocą niewielu składników, przyrządzić można aromatyczną potrawę pełną smaków i witamin.

Jak przygotować sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ? Na początek umyj i osusz garść liści szpinaku. Przełóż je do salaterki. Pokrój 200 gramów pomidorków koktajlowych oraz pół czerwonej cebuli. Wymieszaj warzywa ze szpinakiem. Dopraw sałatkę solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz krop sosem balsamicznym. Możesz użyć gotowego sosu balsamicznego lub przygotować sos mieszając starannie ocet oraz oliwę. Na koniec posyp sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą dwoma łyżeczkami prażonych orzeszków piniowych.

Jeśli przygotowujesz sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą z wyprzedzeniem, dopraw ją bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym razie warzywa szybciej puszczą sok i sałatka stanie się mokra.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ma wiele zastosowań. Nadaje się idealnie jako przystawka. Możesz też podać ją jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się na grillu, jako świeży dodatek do grillowanych mięs. Możliwości jest wiele, ale w każdej sałatka ze szpinaku smakować będzie doskonale!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika