Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

(1)
20min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  g
Szpinak świeży
200  g
Pomidory
0.5 
Cebula czerwona
2  szczypt
Sól
2  szczypt
Pieprz czarny
1  łyżka
Ocet balsamiczny
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżeczek
Orzechy pinii
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.94 g
Węglowodany
9.29 g
Tłuszcze
15.14 g
Wartość energetyczna
175.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć najczęstszą bazą do sałatek jest sałata, można ją z powodzeniem zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku. Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą pokazuje, jak w prosty sposób, za pomocą niewielu składników, przyrządzić można aromatyczną potrawę pełną smaków i witamin.

Jak przygotować sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ? Na początek umyj i osusz garść liści szpinaku. Przełóż je do salaterki. Pokrój 200 gramów pomidorków koktajlowych oraz pół czerwonej cebuli. Wymieszaj warzywa ze szpinakiem. Dopraw sałatkę solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz krop sosem balsamicznym. Możesz użyć gotowego sosu balsamicznego lub przygotować sos mieszając starannie ocet oraz oliwę. Na koniec posyp sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą dwoma łyżeczkami prażonych orzeszków piniowych.

Jeśli przygotowujesz sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą z wyprzedzeniem, dopraw ją bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym razie warzywa szybciej puszczą sok i sałatka stanie się mokra.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ma wiele zastosowań. Nadaje się idealnie jako przystawka. Możesz też podać ją jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się na grillu, jako świeży dodatek do grillowanych mięs. Możliwości jest wiele, ale w każdej sałatka ze szpinaku smakować będzie doskonale!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Umyte i osuszone liście szpinaku umieścić w salaterce.
  • Krok 2

    5 min
    Dodać pokrojone pomidorki i cienkie krążki cebuli.
  • Krok 3

    3 min
    Warzywa delikatnie wymieszać.
  • Krok 4

    2 min
    Tuż przed podaniem doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Skropić sosem balsamicznym / składniki sosu czyli ocet i oliwę , wystarczy starannie ze sobą wymieszać/.
  • Krok 6

    2 min
    Posypać prażonymi orzeszkami.
Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 1 z 6

Umyte i osuszone liście szpinaku umieścić w salaterce.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 2 z 6

Dodać pokrojone pomidorki i cienkie krążki cebuli.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 3 z 6

Warzywa delikatnie wymieszać.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 4 z 6

Tuż przed podaniem doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 5 z 6

Skropić sosem balsamicznym / składniki sosu czyli ocet i oliwę , wystarczy starannie ze sobą wymieszać/.

Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą

Krok 6 z 6

Posypać prażonymi orzeszkami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Sałatka
  • Śniadanie
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w warzywach pieczony w folii

    1 godz 41 min Łatwy
  • Prosta sałatka z rukolą i roszponką

    20 min Łatwy
  • Sałatka z pieczonym kurczakiem i paluszkami krabowymi

    32 min Łatwy
  • Carpaccio z buraków

    2 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu