
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Sałatka ze szpinakiem i fetą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i fetą? Zacznij od umycia warzyw. Następnie na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku. Zielony ogórek pokrój w plastry, a paprykę w grubą kostkę. Odsącz z zalewy ser feta i pokrój w kostkę.
Tak przygotowane składniki (ogórek, paprykę i ser feta) wyłóż na liście szpinaku. Dodaj oliwki (w całości lub przepołowione) oraz całe liście bazylii.
W niewielkiej miseczce przygotuj sos do sałatki, mieszając oliwę, ocet balsamiczny i musztardę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj całość. Polej sałatkę przygotowanym sosem. Sałatka ze szpinakiem i fetą gotowa!
Jeśli podajesz sałatkę ze szpinakiem i fetą jako dodatek do obiadu lub mięs z grilla, nie musisz robić już nic więcej. Jednak jeśli serwujesz ją solo, jako przekąskę, wtedy dobrze jest podać ją z kromkami świeżego pieczywa, pokrojoną bagietką, a najlepiej – z grzankami. Idealnie sprawdzą się grzanki z bagietki, polane odrobiną oliwy z oliwek, doprawione czosnkiem i upieczone w piekarniku.
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
1 minKrok 3
3 minKrok 4
2 minKrok 5
2 minKrok 6
3 minKrok 7
1 minKrok 1 z 7
Umyj szpinak, paprykę i ogórka.
Krok 2 z 7
Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku.
Krok 3 z 7
Ogórek zielony pokrój w plastry, a paprykę w grubą kostkę.
Krok 4 z 7
Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
Krok 5 z 7
Paprykę, ogórek i ser wyłóż na szpinak. Dodaj oliwki i liście bazylii.
Krok 6 z 7
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, musztardę. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 7 z 7
Sałatkę podawaj polaną przygotowanym sosem oraz z grzankami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0