Sałatka ze szpinakiem i fetą
15min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
16.89 g
Węglowodany
18.63 g
Tłuszcze
35.1 g
Wartość energetyczna
446.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
15 min
Krok 1
3 min
Umyj szpinak, paprykę i ogórka.
Krok 2
1 min
Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku.
Krok 3
3 min
Ogórek zielony pokrój w plastry, a paprykę w grubą kostkę.
Krok 4
2 min
Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
Krok 5
2 min
Paprykę, ogórek i ser wyłóż na szpinak. Dodaj oliwki i liście bazylii.
Krok 6
3 min
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, musztardę. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 7
1 min
Sałatkę podawaj polaną przygotowanym sosem oraz z grzankami.
Kolorowa sałatka ze szpinakiem, serem feta, czerwoną papryką, ogórkiem i oliwkami to znakomity pomysł na wartościowy dodatek do obiadu czy grilla lub przekąskę. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a wygląda niezwykle efektownie. Dressing na bazie oliwy i octu balsamicznego nada potrawie charakteru.
Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i fetą? Zacznij od umycia warzyw. Następnie na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku. Zielony ogórek pokrój w plastry, a paprykę w grubą kostkę. Odsącz z zalewy ser feta i pokrój w kostkę.
Tak przygotowane składniki (ogórek, paprykę i ser feta) wyłóż na liście szpinaku. Dodaj oliwki (w całości lub przepołowione) oraz całe liście bazylii.
W niewielkiej miseczce przygotuj sos do sałatki, mieszając oliwę, ocet balsamiczny i musztardę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj całość. Polej sałatkę przygotowanym sosem. Sałatka ze szpinakiem i fetą gotowa!
Jeśli podajesz sałatkę ze szpinakiem i fetą jako dodatek do obiadu lub mięs z grilla, nie musisz robić już nic więcej. Jednak jeśli serwujesz ją solo, jako przekąskę, wtedy dobrze jest podać ją z kromkami świeżego pieczywa, pokrojoną bagietką, a najlepiej – z grzankami. Idealnie sprawdzą się grzanki z bagietki, polane odrobiną oliwy z oliwek, doprawione czosnkiem i upieczone w piekarniku.
Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i fetą? Zacznij od umycia warzyw. Następnie na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku. Zielony ogórek pokrój w plastry, a paprykę w grubą kostkę. Odsącz z zalewy ser feta i pokrój w kostkę.
Tak przygotowane składniki (ogórek, paprykę i ser feta) wyłóż na liście szpinaku. Dodaj oliwki (w całości lub przepołowione) oraz całe liście bazylii.
W niewielkiej miseczce przygotuj sos do sałatki, mieszając oliwę, ocet balsamiczny i musztardę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj całość. Polej sałatkę przygotowanym sosem. Sałatka ze szpinakiem i fetą gotowa!
Jeśli podajesz sałatkę ze szpinakiem i fetą jako dodatek do obiadu lub mięs z grilla, nie musisz robić już nic więcej. Jednak jeśli serwujesz ją solo, jako przekąskę, wtedy dobrze jest podać ją z kromkami świeżego pieczywa, pokrojoną bagietką, a najlepiej – z grzankami. Idealnie sprawdzą się grzanki z bagietki, polane odrobiną oliwy z oliwek, doprawione czosnkiem i upieczone w piekarniku.
Komentarze 0