Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orzeszki piniowe (orzechy pinii) to jadalne nasiona różnych gatunków sosny: koreańskiej, piniowej, syberyjskiej. Sosna pinia rośnie głównie na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego, a jej orzechy mają wyrazisty zapach lasu. Można je spożywać na surowo – wystarczy je obrać z łusek. Możemy je kupić zwykle w postaci solonej lub smażonej.

Znajdziesz u nas sprawdzone przepisy na potrawy z orzeszkami pinii – od deserowych po obiadowe. Polecamy przepisy na piniowe ciasto pełnoziarniste na pizzę, sałatki z orzeszkami pinii, zapiekanki makaronowe, włoskie pesto z orzechami piniowymi, słodkie wypieki (Pavlovę z bitą śmietaną, ciasto tureckie), a także na dania wykwintne – na przykład królika po kastylijsku z orzechami pinii lub lasagne ze szparagami i pilaw. Sprawdź przepisy z orzechami piniowymi i nie bój się eksperymentów w kuchni!