Śląska kopa
20min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.1 g
Węglowodany
58.73 g
Tłuszcze
32.65 g
Wartość energetyczna
614.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
15 min
Rodzynki zalewamy 2 łyżkami wódki i odstawiamy. Kokosanki rozdrabniamy, zalewamy pozostałą wódką i syropem (ilość taka, aby powstała masa nie była rzadka). Masę kokosową wykładamy do pucharków, przykrywamy warstwą owoców, posypujemy namoczonymi rodzynkami. Ponownie układamy masę kokosową i owoce.
Krok 2
5 min
Ubijamy śmietanę z śmietanfixem i dodajemy na wierzch deseru. Jeżeli mamy większe pucharki, można przygotować kilka warstw lub układać na talerzu w kształcie kopy.
Śląska kopa to mój ulubiony deser, który jest w tym wydaniu słodki i mocno alkoholowy. Jeśli ktoś nie zna tej pyszności, gorąco polecam do jej skosztowania. Zdecydowanie jest to deser, który warto zaserwować gościom lub zjeść w leniwe popołudnie.
Komentarze 0