Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śląska kopa
Dodaj do CookBook

Śląska kopa

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Kokosanki
500  g
Ulubiowe Owoce (truskawki, porzeczki, borówki, maliny)
150  ml
Wódka
150  ml
Syrop z owoców
2  łyżek
Rodzynki
400  ml
Śmietana 30%
2  opakowań
Usztywniacz do śmietany
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
58.7 g
Wartość energetyczna
614.6 kcal
Tłuszcze
32.7 g
Białko
4.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Śląska kopa to mój ulubiony deser, który jest w tym wydaniu słodki i mocno alkoholowy. Jeśli ktoś nie zna tej pyszności, gorąco polecam do jej skosztowania. Zdecydowanie jest to deser, który warto zaserwować gościom lub zjeść w leniwe popołudnie.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    15 min
    Rodzynki zalewamy 2 łyżkami wódki i odstawiamy. Kokosanki rozdrabniamy, zalewamy pozostałą wódką i syropem (ilość taka, aby powstała masa nie była rzadka). Masę kokosową wykładamy do pucharków, przykrywamy warstwą owoców, posypujemy namoczonymi rodzynkami. Ponownie układamy masę kokosową i owoce.
  • Krok 2

    5 min
    Ubijamy śmietanę z śmietanfixem i dodajemy na wierzch deseru.
  • Krok 3

    5 min
    Jeżeli mamy większe pucharki, można przygotować kilka warstw lub układać na talerzu w kształcie kopy.
Śląska kopa

Krok 1 z 3

Rodzynki zalewamy 2 łyżkami wódki i odstawiamy. Kokosanki rozdrabniamy, zalewamy pozostałą wódką i syropem (ilość taka, aby powstała masa nie była rzadka). Masę kokosową wykładamy do pucharków, przykrywamy warstwą owoców, posypujemy namoczonymi rodzynkami. Ponownie układamy masę kokosową i owoce.

Śląska kopa

Krok 2 z 3

Ubijamy śmietanę z śmietanfixem i dodajemy na wierzch deseru.

Śląska kopa

Krok 3 z 3

Jeżeli mamy większe pucharki, można przygotować kilka warstw lub układać na talerzu w kształcie kopy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kiełbasa śląska z cebulką

    Kiełbasa śląska z cebulką

    42 min Łatwy
  • Oberiba – śląska zupa z kalarepy

    Oberiba – śląska zupa z kalarepy

    48 min Średni
  • Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    32 min Łatwy
  • Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

    Zupa orkiszowa, czyli kuchnia dolnośląska

    37 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu