Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makiełki

0
197 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 plastrów
Chałka
3 łyżek
Cukier
6 łyżek
Masa makowa
2 łyżek
Rodzynki
2 łyżek
Migdały prażone
6 łyżek
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.78 g
Węglowodany
79.25 g
Tłuszcze
16.42 g
Wartość energetyczna
509.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

197 min
Krok 1
5 min
Z chleba tostowego odkrój brzegi.
Krok 2
6 min
Cukier rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do masy makowej, dodaj również rodzynki i płatki migdałowe.
Krok 3
1 min
Dopraw Cukrem wanilinowym.
Krok 4
5 min
Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów.
Krok 5
180 min
Podawaj 2-3 godziny po przygotowaniu.
Makiełki

Krok 1 z 5

Z chleba tostowego odkrój brzegi.

Makiełki

Krok 2 z 5

Cukier rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do masy makowej, dodaj również rodzynki i płatki migdałowe.

Makiełki

Krok 3 z 5

Dopraw Cukrem wanilinowym.

Makiełki

Krok 4 z 5

Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów.

Makiełki

Krok 5 z 5

Podawaj 2-3 godziny po przygotowaniu.

Makiełki to specjał, który w większości polskich domów gości na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przepis na makiełki wykorzystać na dowolną inną okazję lub bez niej. Ten słodki przysmak nie wymaga skomplikowanego przygotowania, a do tego można go wykonać bez pieczenia. Mak połączony z bakaliami, migdałami i słodką śmietanką na pewno zasmakuje Twoim bliskim.

Makiełki z masy makowej według naszego przepisu przygotujesz z dodatkiem chleba tostowego i Cukru Wanilinowego WINIARY. Całość nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut. Na początek odetnij brzegi od chleba tostowego. Następnie rozpuść cukier w 5 łyżkach wrzątku i dodaj do masy makowej. To jest też ten moment, w którym trzeba ją wzbogacić ulubionymi bakaliami.

Możesz dodać gotową mieszankę lub skomponować własny zestaw. Mogą to być rodzynki, kandyzowane owoce, ale też różnego rodzaju orzechy czy płatki migdałowe. Dosyp Cukier Wanilinowy WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Do szklanych salaterek przekładaj warstwami masę makową i chleb tostowy. Pamiętaj, żeby przed nałożeniem kolejnej warstwy skropić go mlekiem. Przekładaj warstwy aż do wyczerpania produktów. Na koniec odstaw na przynajmniej 2-3 godziny do schłodzenia. Wiedząc, jak zrobić makiełki, masz szansę oczarować gości pysznym domowym deserem w czasie świąt i poza nimi!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika