Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makiełki - bez pieczenia
Dodaj do CookBook

Makiełki - bez pieczenia

(0)
3 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
6  plastrów
Chałka
3  łyżek
Cukier
6  łyżek
Masa makowa
2  łyżek
Rodzynki
2  łyżek
Migdały prażone
6  łyżek
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
79.3 g
Wartość energetyczna
509.5 kcal
Tłuszcze
16.4 g
Białko
11.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Makiełki to specjał, który w większości polskich domów gości na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przepis na makiełki wykorzystać na dowolną inną okazję lub bez niej. Ten słodki przysmak nie wymaga skomplikowanego przygotowania, a do tego można go wykonać bez pieczenia. Mak połączony z bakaliami, migdałami i słodką śmietanką na pewno zasmakuje Twoim bliskim.

Makiełki z masy makowej według naszego przepisu przygotujesz z dodatkiem chleba tostowego i Cukru Wanilinowego WINIARY. Całość nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut. Na początek odetnij brzegi od chleba tostowego. Następnie rozpuść cukier w 5 łyżkach wrzątku i dodaj do masy makowej. To jest też ten moment, w którym trzeba ją wzbogacić ulubionymi bakaliami.

Możesz dodać gotową mieszankę lub skomponować własny zestaw. Mogą to być rodzynki, kandyzowane owoce, ale też różnego rodzaju orzechy czy płatki migdałowe. Dosyp Cukier Wanilinowy WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Do szklanych salaterek przekładaj warstwami masę makową i chleb tostowy. Pamiętaj, żeby przed nałożeniem kolejnej warstwy skropić go mlekiem. Przekładaj warstwy aż do wyczerpania produktów. Na koniec odstaw na przynajmniej 2-3 godziny do schłodzenia. Wiedząc, jak zrobić makiełki, masz szansę oczarować gości pysznym domowym deserem w czasie świąt i poza nimi!

Przygotowanie

197 min
  • Krok 1

    5 min
    Z chleba tostowego odkrój brzegi.
  • Krok 2

    6 min
    Cukier rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do masy makowej, dodaj również rodzynki i płatki migdałowe.
  • Krok 3

    1 min
    Dopraw Cukrem wanilinowym.
  • Krok 4

    5 min
    Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów.
  • Krok 5

    180 min
    Podawaj 2-3 godziny po przygotowaniu.
Makiełki - bez pieczenia

Krok 1 z 5

Z chleba tostowego odkrój brzegi.

Makiełki - bez pieczenia

Krok 2 z 5

Cukier rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do masy makowej, dodaj również rodzynki i płatki migdałowe.

Makiełki - bez pieczenia

Krok 3 z 5

Dopraw Cukrem wanilinowym.

Makiełki - bez pieczenia

Krok 4 z 5

Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów.

Makiełki - bez pieczenia

Krok 5 z 5

Podawaj 2-3 godziny po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu