Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Makiełki to specjał, który w większości polskich domów gości na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przepis na makiełki wykorzystać na dowolną inną okazję lub bez niej. Ten słodki przysmak nie wymaga skomplikowanego przygotowania, a do tego można go wykonać bez pieczenia. Mak połączony z bakaliami, migdałami i słodką śmietanką na pewno zasmakuje Twoim bliskim.
Makiełki z masy makowej według naszego przepisu przygotujesz z dodatkiem chleba tostowego i Cukru Wanilinowego WINIARY. Całość nie zajmie Ci więcej niż kilkanaście minut. Na początek odetnij brzegi od chleba tostowego. Następnie rozpuść cukier w 5 łyżkach wrzątku i dodaj do masy makowej. To jest też ten moment, w którym trzeba ją wzbogacić ulubionymi bakaliami.
Możesz dodać gotową mieszankę lub skomponować własny zestaw. Mogą to być rodzynki, kandyzowane owoce, ale też różnego rodzaju orzechy czy płatki migdałowe. Dosyp Cukier Wanilinowy WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Do szklanych salaterek przekładaj warstwami masę makową i chleb tostowy. Pamiętaj, żeby przed nałożeniem kolejnej warstwy skropić go mlekiem. Przekładaj warstwy aż do wyczerpania produktów. Na koniec odstaw na przynajmniej 2-3 godziny do schłodzenia. Wiedząc, jak zrobić makiełki, masz szansę oczarować gości pysznym domowym deserem w czasie świąt i poza nimi!
Przygotowanie
197 min
Krok 1
5 min
Z chleba tostowego odkrój brzegi.
Krok 2
6 min
Cukier rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do masy makowej, dodaj również rodzynki i płatki migdałowe.
Krok 3
1 min
Dopraw Cukrem wanilinowym.
Krok 4
5 min
Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów.
Krok 5
180 min
Podawaj 2-3 godziny po przygotowaniu.
Krok 1
z
5
Z chleba tostowego odkrój brzegi.
Krok 2
z
5
Cukier rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do masy makowej, dodaj również rodzynki i płatki migdałowe.
Krok 3
z
5
Dopraw Cukrem wanilinowym.
Krok 4
z
5
Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów.
Krok 5
z
5
Podawaj 2-3 godziny po przygotowaniu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0