Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pestki, nasiona, orzechy, migdały

Migdały

Łagodny smak migdałów sprawia, że są świetnym składnikiem zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań. Jeśli uwielbiasz migdały, sprawdź nasze najnowsze przepisy.

Przepisy 65

Kokosowe ciasteczka z mąki ryżowej

35 min Łatwy

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

1 godz 15 min Łatwy

Zupa z pomarańczowymi warzywami WINIARY z prażonymi migdałami i szczypiorkiem

10 min Łatwy

Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

25 min Łatwy

Zupa migdałowa

1 godz 1 min Średni

Wykwintna zupa migdałowa z winem

41 min Średni

Zupa z cieciorki z Zupą Jarzynową Nasza Specjalność WINIARY

8 godz 31 min Łatwy

Sernik wiedeński

1 godz 20 min Łatwy

Kolorowa sałatka z mango i szpinakiem

20 min Łatwy

Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

45 ze 100
55 min Łatwy

Zupa brokułowa z fetą i prażonymi migdałami

31 min Łatwy

Masa migdałowa do ciast

2 godz 27 min Łatwy

Kolorowe gwiazdki

1 godz 10 min Łatwy

Kruche ciasteczka bez jajek

1 godz 15 min Łatwy

Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej

12 godz 10 min Łatwy

Sałatka z cukinią

40 min Łatwy

Mazurek z masą krówkową

2 godz Łatwy

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

2 godz 12 min Średni

Łamańce z makiem

2 godz 5 min Łatwy

Ciasto użądlenie pszczoły

1 godz 12 min Łatwy

Orzechowe pierniczki

55 min Łatwy

Kutia wigilijna

1 godz 10 min Łatwy

Jabłko pieczone w mikrofalówce

15 min Łatwy

Sałatka owocowa

26 min Łatwy

Sałatka z kurczakiem i winogronami

25 min Łatwy

Ciasto z makiem i jabłkami

2 godz 20 min Łatwy

Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

2 godz Łatwy

Chłodnik jagodowy z kremem mascarpone i galaretką

2 godz 55 min Łatwy

Surówka wykwintna z pietruszki

17 min Łatwy

Mazurek wielkanocny

1 godz 35 min Łatwy

Sernik z makiem

1 godz 45 min Łatwy

Seromak - sernik z makiem

5 godz 25 min

Łazanki z makiem i bakaliami

95 ze 100
1 godz 10 min Łatwy

Biszkopt Wyśmienity (7 cm. wys.)

40 min Łatwy

Muffiny - babeczki

1 godz 15 min Łatwy

Pstrągi smażone w migdałach

70 ze 100
25 min Łatwy

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

1 godz 30 min Łatwy

Pesto z papryki

12 godz 25 min Łatwy

Sałatka z brokułem i gruszką

30 min Łatwy

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

7 godz Łatwy

Karp po żydowsku

45 min Łatwy

Czekoladowe trufle z herbatników

2 godz 20 min Łatwy

Sernik gotowany - bez pieczenia

4 godz 45 min

Migdały prażone w cukrze

20 min Łatwy

Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

13 godz Trudny

Surówka z włoskiej kapusty

40 min Łatwy

Szpajza cytrynowa - śląski deser

30 min Łatwy

Tort makowy z orzechową masą

2 godz 20 min Łatwy

Palce czarownicy (widźmy)

50 min Średni

Karp w sosie piernikowym

75 ze 100
43 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Migdały – do czego ich użyć? 

Migdały są nasionami owoców migdałowca zwyczajnego, niewielkiego drzewka z rodziny różowatych, pochodzącego z Azji Środkowej i Mniejszej. W niedużym jadalnym owocu znajduje się pestka pokryta charakterystyczną, dziurkowaną skorupką, chroniącą cenne wnętrze. Migdały zawierają wiele witamin, mikro- i makroelementów oraz kwasów omega-6, dzięki czemu są stosowane nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce, np. przy tworzeniu produktów przeciwzmarszczkowych i kremów dla niemowląt. 

Słodkie i delikatne w smaku migdały są ważnym składnikiem wypieków, sałatek i dań głównych. Zazwyczaj przed użyciem należy je sparzyć i obrać z gorzkiej skórki. To właśnie z migdałów wytwarza się słodki marcepan – plastyczną masę, używaną do dekoracji tortów i produkcji pralinek. Z tych twardych pestek produkuje się także orszadę, popularny we Francji napój, a także słynne włoskie amaretto. 

Wytrawne pyszności z migdałami 

Prażone na suchej patelni płatki migdałowe są świetnym składnikiem sałatek, zarówno owocowych, jak i warzywnych. W przypadku takich potraw jak sałatka z brokułem i gruszką nie tylko znakomicie podkreślają słodkość owocu, śmietankowy smak fety i delikatność sparzonych brokułów, lecz także nadają potrawie przyjemnej chrupkości i lekkiej goryczki. Warto więc podkręcić nimi smak takich pysznych sałatek jak idealna do obiadu surówka z włoskiej kapusty czy kusząca niezwykłym zestawieniem składników kolorowa sałatka z mango i szpinakiem. Płatki migdałowe są także pysznym dodatkiem gęstych zup kremów, z powodzeniem zastępując makaron, kaszę czy mięso. Zupa brokułowa z fetą i prażonymi migdałami to nasza propozycja na pyszny obiad z chrupiącymi migdałami w roli głównej. 

Słodkie wypieki z migdałami 

Słodkości z dodatkiem delikatnych pestek lub aromatem migdałowym jest co niemiara. Cudowny zapach migdałów jest niezbędny przy pieczeniu większości ciast z białym serem lub mielonym makiem. Wilgotny seromak, elegancki sernik wiedeński albo klasyczny sernik z makiem – to przepisy na wyjątkowe desery z subtelnym migdałowym aromatem. 

Obrane ze skórki migdały stanowią doskonałą dekorację wielu ciast, np. świątecznego mazurka z masą krówkową, wypieku idealnego na przyjęcia i rodzinne spotkania. A do czego wykorzystać całe migdały? Do przygotowania oryginalnych, chrupiących ciasteczek maślanych o nazwie palce czarownicy – wypieku, który pokochają wszyscy wielbiciele horrorów. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu