Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz przygotować przekąskę dla dziecka do szkoły albo dla siebie do pracy? Mamy coś, co może Ci się spodobać. Zobacz nasz pomysł na batoniki owsiane, które możesz spakować do swojego lunchboxa lub dać dziecku na drugie śniadanie. Taka przekąska sprawdzi się też w podróży albo na spacerze, gdy nagle poczujesz chęć na coś słodkiego. Zamiast sklepowych słodyczy, miej pod ręką domowy baton owsiany, który doda Ci energii i zaspokoi Twój głód.
Nasze batony owsiane przygotujesz z zaledwie kilku składników. Możesz też wykorzystać inne orzechy, płatki albo suszone owoce. Wybierz to, co lubisz najbardziej lub to, co akurat masz w swojej kuchni. Zrobienie takich batoników owsianych nie zajmuje wiele czasu. Możesz też od razu zrobić je z większej ilości składników – wtedy wystarczą na dłużej. Dobrze znoszą przechowywanie, najlepiej w szczelnej puszce lub zamykanym słoiku.
Jeśli lubisz zbożowe batony, nasz baton owsiany też Ci posmakuje! To lepsza opcja niż kupne słodycze – wiesz dokładnie, co jest w każdym batoniku, a w dodatku możesz za każdym razem urozmaicać jego smak, dodając swoje ulubione składniki. Do domowych batoników owsianych możesz dosypać też odrobinę cynamonu albo korzennych przypraw. Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo możesz samemu przygotować batoniki owsiane dla siebie i swoich bliskich.
Przygotowanie
29 min
Krok 1
3 min
W misce wymieszaj posiekane migdały z rodzynkami i płatkami owsianymi. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj, aby uzyskać kleistą masę.
Krok 2
1 min
Formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na nim rozłóż masę i dociśnij ją do blaszki.
Krok 3
20 min
Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Krok 4
5 min
Upieczoną masę pokrój w prostokątne batoniki. Najlepiej kroić je, gdy są jeszcze ciepłe, wtedy batony się nie pokruszą.
Krok 1
z
4
W misce wymieszaj posiekane migdały z rodzynkami i płatkami owsianymi. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj, aby uzyskać kleistą masę.
Krok 2
z
4
Formę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na nim rozłóż masę i dociśnij ją do blaszki.
Krok 3
z
4
Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Krok 4
z
4
Upieczoną masę pokrój w prostokątne batoniki. Najlepiej kroić je, gdy są jeszcze ciepłe, wtedy batony się nie pokruszą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0