Piegusek ananasowy z budyniem Winiary
3 godz 30 min
Łatwy
1
opakowanie
4
Jajko
15
dag
Cukier
15
dag
Mąka Tortowa
4
łyżek
Mak
1
łyżeczka
3
kropli
Aromat migdałowy
1
puszka
Ananas z puszki
100
ml
Wódka
2
opakowań
30
dag
Delicje morelowe
1
opakowanie
1
puszka
Ananas
450
ml
Mleko
1
łyżka
Cukier
1
łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1
łyżeczka
2
Żółtko
20
dag
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
8.65 g
Węglowodany
40.92 g
Tłuszcze
19.27 g
Wartość energetyczna
445.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
210 min
Krok 1
80 min
Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości 30 cm od podłogi-dzięki temu biszkopt będzie równy jak stół. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2
70 min
Masa ananasowa: Galaretkę rozpuścić w 3 szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Żółtka roztrzepać w niewielkiej ilości mleka razem z mąką ziemniaczaną i budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać przygotowaną masę i ciągle mieszając zagotować, zestawić z ognia jak tylko budyń zgęstnieje. Wystudzić. Ananasy osączyć z soku-sok zachować do ponczu. Pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem, pod koniec wlać tężejącą ale cały czas płynną galaretkę , dodać ananasy wymieszać .
Krok 3
60 min
Sok z ananasa wymieszać z martini lub wódką nasączyć biszkopt, wyłożyć cały ananasowy krem, ułożyć biszkopty czekoladą do góry, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w pół litra gorącej wody. Tak przygotowany wypiek chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków!
Delikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser.
Komentarze 0