Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest walczak72
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5  łyżeczek
5 
Jajko
5  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Woda
trochę
Sok z cytryny
1  dag
Migdały prażone
1  dag
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.09 g
Węglowodany
7.2 g
Tłuszcze
2.91 g
Wartość energetyczna
74.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.
Krok 2
5 min
Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.
Krok 3
10 min
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach.
Krok 4
5 min
Masę wylać do naczyń z porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.
Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 1 z 4

Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 2 z 4

Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 3 z 4

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 4 z 4

Masę wylać do naczyń z porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.

Szpajza to śląski deser, który przygotowywany jest na bazie jajek. Konsystencję nadaje mu żelatyna, natomiast smak wzbogacają różnego rodzaju dodatki, np. kakao. Dziś przedstawiamy klasyczny przepis na szpajzę cytrynową, zwaną też w niektórych regionach Polski cytronszpajzą.

Ponieważ przyrządzając szpajzę, wykorzystamy surowe jajka, należy je wcześniej sparzyć wrzątkiem, by uniknąć ryzyka zachorowań. Następnie oddziel białka od żółtej i ubij białka na sztywno, dodając szczyptę soli – wtedy ubijanie będzie łatwiejsze.

Do ubitej piany dodaj cukier i żółtka, ale nie przerywaj ubijania, aż piana będzie sztywna – jakby była przygotowywana na biszkopt. Wtedy dodaj do niej sok z cytryny i wymieszaj.

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotuj, przelej letnią do jajecznej masy, kontynuując miksowanie na wolniejszych obrotach.

Przygotowaną w ten sposób masę przełóż do naczynia, w którym będzie serwowana. Posyp rodzynkami oraz migdałami i odstaw, by szpajza stężała przed podaniem. To doskonały deser na ciepłe popołudnie, cytrynowy smak nadaje mu odświeżający charakter. W zimne miesiące polecamy natomiast szpajzę z kakao.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika