Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szpajza cytrynowa - śląski deser

Szpajza cytrynowa - śląski deser

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest walczak72

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  łyżeczek
Żelatyna WINIARY
5 
Jajko
5  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Woda
trochę
Sok z cytryny
1  dag
Migdały prażone
1  dag
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.09 g
Węglowodany
7.2 g
Tłuszcze
2.91 g
Wartość energetyczna
74.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szpajza to śląski deser, który przygotowywany jest na bazie jajek. Konsystencję nadaje mu żelatyna, natomiast smak wzbogacają różnego rodzaju dodatki, np. kakao. Dziś przedstawiamy klasyczny przepis na szpajzę cytrynową, zwaną też w niektórych regionach Polski cytronszpajzą.

Ponieważ przyrządzając szpajzę, wykorzystamy surowe jajka, należy je wcześniej sparzyć wrzątkiem, by uniknąć ryzyka zachorowań. Następnie oddziel białka od żółtej i ubij białka na sztywno, dodając szczyptę soli – wtedy ubijanie będzie łatwiejsze.

Do ubitej piany dodaj cukier i żółtka, ale nie przerywaj ubijania, aż piana będzie sztywna – jakby była przygotowywana na biszkopt. Wtedy dodaj do niej sok z cytryny i wymieszaj.

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotuj, przelej letnią do jajecznej masy, kontynuując miksowanie na wolniejszych obrotach.

Przygotowaną w ten sposób masę przełóż do naczynia, w którym będzie serwowana. Posyp rodzynkami oraz migdałami i odstaw, by szpajza stężała przed podaniem. To doskonały deser na ciepłe popołudnie, cytrynowy smak nadaje mu odświeżający charakter. W zimne miesiące polecamy natomiast szpajzę z kakao.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.
  • Krok 2

    5 min
    Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.
  • Krok 3

    10 min
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach.
  • Krok 4

    5 min
    Masę wylać do naczyń z porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.
Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 1 z 4

Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 2 z 4

Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 3 z 4

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 4 z 4

Masę wylać do naczyń z porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prosty przepis na biszkopt

    Prosty przepis na biszkopt

    50 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

    Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

    1 godz Łatwy
  • Tort orzechowo-kokosowy

    Tort orzechowo-kokosowy

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu