Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 łyżeczek
Żelatyna WINIARY
5 
Jajko
5 łyżek
Cukier
0.5 szklanka
Woda
1 trochę
Sok z cytryny
1 dag
Migdały prażone
1 dag
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.2 g
Tłuszcze
2.91 g
Wartość energetyczna
74.71 kcal
Białko
5.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.
Krok 2
5 min
Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.
Krok 3
10 min
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach.
Krok 4
5 min
Masę wylać do naczyń z porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.
Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 1 z 4

Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 2 z 4

Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 3 z 4

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 4 z 4

Masę wylać do naczyń z porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.

Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika