Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szpajza cytrynowa - śląski deser
Dodaj do CookBook

Szpajza cytrynowa - śląski deser

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  łyżeczek
Żelatyna WINIARY
5 
Jajko
5  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Woda
trochę
Sok z cytryny
1  dag
Migdały prażone
1  dag
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.2 g
Wartość energetyczna
74.7 kcal
Tłuszcze
2.9 g
Białko
5.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szpajza to śląski deser, który przygotowywany jest na bazie jajek. Konsystencję nadaje mu żelatyna, natomiast smak wzbogacają różnego rodzaju dodatki, np. kakao. Dziś przedstawiamy klasyczny przepis na szpajzę cytrynową, zwaną też w niektórych regionach Polski cytronszpajzą.

Ponieważ przyrządzając szpajzę, wykorzystamy surowe jajka, należy je wcześniej sparzyć wrzątkiem, by uniknąć ryzyka zachorowań. Następnie oddziel białka od żółtej i ubij białka na sztywno, dodając szczyptę soli – wtedy ubijanie będzie łatwiejsze.

Do ubitej piany dodaj cukier i żółtka, ale nie przerywaj ubijania, aż piana będzie sztywna – jakby była przygotowywana na biszkopt. Wtedy dodaj do niej sok z cytryny i wymieszaj.

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotuj, przelej letnią do jajecznej masy, kontynuując miksowanie na wolniejszych obrotach.

Przygotowaną w ten sposób masę przełóż do naczynia, w którym będzie serwowana. Posyp rodzynkami oraz migdałami i odstaw, by szpajza stężała przed podaniem. To doskonały deser na ciepłe popołudnie, cytrynowy smak nadaje mu odświeżający charakter. W zimne miesiące polecamy natomiast szpajzę z kakao.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.
  • Krok 2

    5 min
    Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.
  • Krok 3

    10 min
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach.
  • Krok 4

    5 min
    Masę wylać do naczyń z porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.
Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 1 z 4

Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 2 z 4

Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 3 z 4

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach.

Szpajza cytrynowa - śląski deser

Krok 4 z 4

Masę wylać do naczyń z porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu