Szpajza cytrynowa - śląski deser
30min
Łatwy
5 łyżeczek
5
Jajko
5 łyżek
Cukier
0.5 szklanka
Woda
1 trochę
Sok z cytryny
1 dag
Migdały prażone
1 dag
Rodzynki
.
Wartości odżywcze
Białko
5.09 g
Węglowodany
7.2 g
Tłuszcze
2.91 g
Wartość energetyczna
74.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli.
Krok 2
5 min
Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.
Krok 3
10 min
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach.
Krok 4
5 min
Masę wylać do naczyń z porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.
Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych.
Komentarze 0