Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami
55min
Łatwy
1
opakowanie
Kaszotto Cukinia i Szpinak WINIARY
200
g
Jarmuż
100
g
Ser feta
7
Suszone pomidory z zalewy
0.5
Papryka żółta
trochę
Natka pietruszki
trochę
Szczypiorek
0.5
szklanka
Migdały w płatkach prażone
3
łyżek
Oliwa z oliwek
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
4
łyżek
Oliwa z oliwek
1
łyżka
Sok z cytryny
1
łyżeczka
Miód
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
200
g
Hummus (opcjonalnie)
.
Wartości odżywcze
Białko
15.01 g
Węglowodany
26.66 g
Tłuszcze
42.31 g
Wartość energetyczna
538.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
25 min
Do garnka wlej 700 ml wody i wymieszaj ją z zawartością saszetki. Dodaj kaszę i całość gotuj pod przykryciem na małej mocy ok. 15 minut – od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
Krok 2
20 min
Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki, wycinając twardy rdzeń. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj – tak, aby oliwa dokładnie pokryła liście. Dodaj płatki migdałów i całość wysyp na blaszkę. Jarmuż piecz w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 5-10 minut, aż zacznie robić się chrupki.
Krok 3
7 min
Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, a zioła posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną kaszą i ziołami. Dodaj połowę jarmużu oraz pokruszoną fetę. Całość lekko przemieszaj.
Krok 4
3 min
W osobnym naczyniu przygotuj dressing. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Cały czas mieszając, dodawaj oliwę, aż składniki się połączą.
Krok 5
3 min
Talerz na sałatkę posmaruj łyżką hummusu. Na górę dodaj kaszę. Całość skrop dressingiem i posyp jarmużem.
Szukasz pomysłu na pożywne danie bez mięsa? Oto on: sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami na bazie Kaszotto z Cukinią i Szpinakiem WINIARY. Podpieczony jarmuż doda sałatce chrupkości, a suszone pomidory pożądany "pierwiastek" umami. Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch. Wtedy spakuj osobno jarmuż i dodaj go dopiero tuż przed jedzeniem. Zachowa on w ten sposób świeżość i chrupkość. Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidoraminasyci Cię aż do kolacji.
Komentarze 0