Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

0
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Kaszotto Cukinia i Szpinak WINIARY
200  g
Jarmuż
100  g
Ser feta
7 
Suszone pomidory z zalewy
0.5 
Papryka żółta
trochę
Natka pietruszki
trochę
Szczypiorek
0.5  szklanka
Migdały w płatkach prażone
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Miód
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
200  g
Hummus (opcjonalnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.01 g
Węglowodany
26.66 g
Tłuszcze
42.31 g
Wartość energetyczna
538.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
25 min
Do garnka wlej 700 ml wody i wymieszaj ją z zawartością saszetki. Dodaj kaszę i całość gotuj pod przykryciem na małej mocy ok. 15 minut – od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
Krok 2
20 min
Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki, wycinając twardy rdzeń. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj – tak, aby oliwa dokładnie pokryła liście. Dodaj płatki migdałów i całość wysyp na blaszkę. Jarmuż piecz w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 5-10 minut, aż zacznie robić się chrupki.
Krok 3
7 min
Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, a zioła posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną kaszą i ziołami. Dodaj połowę jarmużu oraz pokruszoną fetę. Całość lekko przemieszaj.
Krok 4
3 min
W osobnym naczyniu przygotuj dressing. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Cały czas mieszając, dodawaj oliwę, aż składniki się połączą.
Krok 5
3 min
Talerz na sałatkę posmaruj łyżką hummusu. Na górę dodaj kaszę. Całość skrop dressingiem i posyp jarmużem.
Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 1 z 5

Do garnka wlej 700 ml wody i wymieszaj ją z zawartością saszetki. Dodaj kaszę i całość gotuj pod przykryciem na małej mocy ok. 15 minut – od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.

Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 2 z 5

Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki, wycinając twardy rdzeń. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj – tak, aby oliwa dokładnie pokryła liście. Dodaj płatki migdałów i całość wysyp na blaszkę. Jarmuż piecz w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 5-10 minut, aż zacznie robić się chrupki.

Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 3 z 5

Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, a zioła posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną kaszą i ziołami. Dodaj połowę jarmużu oraz pokruszoną fetę. Całość lekko przemieszaj.

Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 4 z 5

Składniki: Oliwa z oliwek, Sól do smaku, Pieprz do smaku, Oliwa z oliwek, Sok z cytryny, Miód

W osobnym naczyniu przygotuj dressing. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Cały czas mieszając, dodawaj oliwę, aż składniki się połączą.

Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 5 z 5

Talerz na sałatkę posmaruj łyżką hummusu. Na górę dodaj kaszę. Całość skrop dressingiem i posyp jarmużem.

Szukasz pomysłu na pożywne danie bez mięsa? Oto on: sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami na bazie Kaszotto z Cukinią i Szpinakiem WINIARY. Podpieczony jarmuż doda sałatce chrupkości, a suszone pomidory pożądany "pierwiastek" umami. Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch. Wtedy spakuj osobno jarmuż i dodaj go dopiero tuż przed jedzeniem. Zachowa on w ten sposób świeżość i chrupkość. Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidoraminasyci Cię aż do kolacji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika