Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłu na pożywne danie bez mięsa? Oto on: sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami na bazie Kaszotto z Cukinią i Szpinakiem WINIARY. Podpieczony jarmuż doda sałatce chrupkości, a suszone pomidory pożądany "pierwiastek" umami. Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch. Wtedy spakuj osobno jarmuż i dodaj go dopiero tuż przed jedzeniem. Zachowa on w ten sposób świeżość i chrupkość. Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami nasyci Cię aż do kolacji.
Do garnka wlej 700 ml wody i wymieszaj ją z zawartością saszetki. Dodaj kaszę i całość gotuj pod przykryciem na małej mocy ok. 15 minut – od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
Jarmuż pokrój na mniejsze kawałki, wycinając twardy rdzeń. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj – tak, aby oliwa dokładnie pokryła liście. Dodaj płatki migdałów i całość wysyp na blaszkę. Jarmuż piecz w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 5-10 minut, aż zacznie robić się chrupki.
Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, a zioła posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną kaszą i ziołami. Dodaj połowę jarmużu oraz pokruszoną fetę. Całość lekko przemieszaj.
W osobnym naczyniu przygotuj dressing. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Cały czas mieszając, dodawaj oliwę, aż składniki się połączą.
Talerz na sałatkę posmaruj łyżką hummusu. Na górę dodaj kaszę. Całość skrop dressingiem i posyp jarmużem.