Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z makiem i jabłkami

0
140 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

15 dag
Mąka krupczatka
30 dag
Masło
2 
Żółtko
1 łyżeczka
Skórka z pomarańczy
50 dag
Mak
50 dag
Jabłka
5 
Jajko
1.5 szklanek
Cukier puder
5 dag
Rodzynki
6 łyżek
Kasza manna
3 łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Aromat migdałowy
1 paczka
Lukier biały
3 dag
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
15 min
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię.
Krok 2
30 min
Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Krok 3
15 min
Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce.
Krok 4
15 min
Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.
Krok 5
5 min
Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i aromat.
Krok 6
10 min
Ciasto cienko rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, wyłożyć masę makową, wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
50 min
Piec w temperaturze 180-190 stopni około 45-50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować.
Ciasto z makiem i jabłkami

Krok 1 z 7

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię.

Ciasto z makiem i jabłkami

Krok 2 z 7

Odłożyć na pół godziny do lodówki.

Ciasto z makiem i jabłkami

Krok 3 z 7

Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce.

Ciasto z makiem i jabłkami

Krok 4 z 7

Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.

Ciasto z makiem i jabłkami

Krok 5 z 7

Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i aromat.

Ciasto z makiem i jabłkami

Krok 6 z 7

Ciasto cienko rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, wyłożyć masę makową, wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika.

Ciasto z makiem i jabłkami

Krok 7 z 7

Piec w temperaturze 180-190 stopni około 45-50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować.

Ciasto z makiem i jabłkami jest idealnie wilgotne i niezwykle smaczne, bo jego podstawą jest kompozycja dwóch składników – maku i jabłek – które pasują do siebie jak żadne inne. Ciasto z makiem i jabłkami tworzą dwie warstwy – spód z ciasta z mąki, żółtek, cukru pudru i masła oraz wierzch z masy makowej z jabłkiem startym na tarce, masłem, kaszą manną, bułką tartą, rodzynkami, Proszkiem do pieczenia WINIARY i aromatyczną, orzeźwiającą skórką pomarańczową. Ciasto z makiem i jabłkami przed podaniem udekoruj lukrem z soku z cytryny, wody i cukru pudru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika