Ciasto z makiem i jabłkami
140min
Łatwy
2 łyżeczek
15 dag
Mąka krupczatka
30 dag
Masło
2
Żółtko
1 łyżeczka
Skórka z pomarańczy
50 dag
Mak
50 dag
Jabłka
5
Jajko
1.5 szklanek
Cukier puder
5 dag
Rodzynki
6 łyżek
Kasza manna
3 łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Aromat migdałowy
1 paczka
Lukier biały
3 dag
Kandyzowana skórka pomarańczowa
.
Wartości odżywcze
Węglowodany
38.29 g
Tłuszcze
24.74 g
Wartość energetyczna
395.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
140 min
Krok 1
15 min
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię.
Krok 2
30 min
Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Krok 3
15 min
Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce.
Krok 4
15 min
Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.
Krok 5
5 min
Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i aromat.
Krok 6
10 min
Ciasto cienko rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, wyłożyć masę makową, wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
50 min
Piec w temperaturze 180-190 stopni około 45-50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować.
Ciasto z makiem i jabłkami jest idealnie wilgotne i niezwykle smaczne, bo jego podstawą jest kompozycja dwóch składników – maku i jabłek – które pasują do siebie jak żadne inne. Ciasto z makiem i jabłkami tworzą dwie warstwy – spód z ciasta z mąki, żółtek, cukru pudru i masła oraz wierzch z masy makowej z jabłkiem startym na tarce, masłem, kaszą manną, bułką tartą, rodzynkami, Proszkiem do pieczenia WINIARY i aromatyczną, orzeźwiającą skórką pomarańczową. Ciasto z makiem i jabłkami przed podaniem udekoruj lukrem z soku z cytryny, wody i cukru pudru.
Komentarze 0