
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Ciasto z makiem i jabłkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
30 minKrok 3
15 minKrok 4
15 minKrok 5
5 minKrok 6
10 minKrok 7
50 minKrok 1 z 7
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię.
Krok 2 z 7
Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Krok 3 z 7
Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce.
Krok 4 z 7
Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.
Krok 5 z 7
Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i aromat.
Krok 6 z 7
Ciasto cienko rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, wyłożyć masę makową, wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 7 z 7
Piec w temperaturze 180-190 stopni około 45-50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0