Masa migdałowa do ciast
2 godz 27 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.74 g
Węglowodany
24.82 g
Tłuszcze
29.65 g
Wartość energetyczna
387.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
147 min
Krok 1
10 min
Migdały obieramy ze skórki i mielimy maszynką do mięsa.
Krok 2
5 min
Cukier i cukier waniliowy mielimy na cukier puder.
Krok 3
5 min
Mleko dajemy do garnka i gotujemy.
Krok 4
5 min
Do osobnego garnka dajemy zmielone migdały, cukier i masło. Wszystko to zalewamy wrzącym mlekiem. Cały czas mieszamy, aby masło się rozpuściło.
Krok 5
2 min
Jak masa będzie zimna to wlewamy kieliszek spirytusu i dokładnie mieszamy.
Krok 6
120 min
Przygotowaną masę odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Masa migdałowa do ciast to przepis na pyszną masę, którą możesz przełożyć biszkopt, ciasto kruche, a nawet ciasto waflowe. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY sprawi, że każde ciasto nabierze pysznego, słodkiego aromatu. Przepis na tę wyśmienitą masę nie jest bardzo skomplikowany i warto mieć go zawsze pod ręką, na wypadek pojawienia się niespodziewanych gości.
Komentarze 0