Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Masa migdałowa do ciast

1
2 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Motorek70
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
30  dag
Migdały
0.5  szklanka
Cukier
0.75  szklanka
Mleko
10  dag
Masło
20  ml
Spirytus

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.74 g
Węglowodany
24.82 g
Tłuszcze
29.65 g
Wartość energetyczna
387.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

147 min
Krok 1
10 min
Migdały obieramy ze skórki i mielimy maszynką do mięsa.
Krok 2
5 min
Cukier i cukier waniliowy mielimy na cukier puder.
Krok 3
5 min
Mleko dajemy do garnka i gotujemy.
Krok 4
5 min
Do osobnego garnka dajemy zmielone migdały, cukier i masło. Wszystko to zalewamy wrzącym mlekiem. Cały czas mieszamy, aby masło się rozpuściło.
Krok 5
2 min
Jak masa będzie zimna to wlewamy kieliszek spirytusu i dokładnie mieszamy.
Krok 6
120 min
Przygotowaną masę odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Masa migdałowa do ciast

Krok 1 z 6

Migdały obieramy ze skórki i mielimy maszynką do mięsa.

Masa migdałowa do ciast

Krok 2 z 6

Cukier i cukier waniliowy mielimy na cukier puder.

Masa migdałowa do ciast

Krok 3 z 6

Mleko dajemy do garnka i gotujemy.

Masa migdałowa do ciast

Krok 4 z 6

Do osobnego garnka dajemy zmielone migdały, cukier i masło. Wszystko to zalewamy wrzącym mlekiem. Cały czas mieszamy, aby masło się rozpuściło.

Masa migdałowa do ciast

Krok 5 z 6

Jak masa będzie zimna to wlewamy kieliszek spirytusu i dokładnie mieszamy.

Masa migdałowa do ciast

Krok 6 z 6

Przygotowaną masę odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Masa migdałowa do ciast to przepis na pyszną masę, którą możesz przełożyć biszkopt, ciasto kruche, a nawet ciasto waflowe. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY sprawi, że każde ciasto nabierze pysznego, słodkiego aromatu. Przepis na tę wyśmienitą masę nie jest bardzo skomplikowany i warto mieć go zawsze pod ręką, na wypadek pojawienia się niespodziewanych gości.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
S Stefan
.

Świetny przepis, polecam

Winiary
.
Expert

Dziękujemy!

E Elżbieta
.

rzeczywiście przepis jest prosty i dobry, ja przełożyłam wafle tą masą, dałam mączkę migdałową zamiast zmielonych migdałów

Winiary
.
Expert

Miło nam to słyszeć i cieszymy się, że andruty z masą migdałową smakują - świetny pomysł :)

Pokaż więcej komentarzy