Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masa migdałowa do ciast to przepis na pyszną masę, którą możesz przełożyć biszkopt, ciasto kruche, a nawet ciasto waflowe. Dodatek Cukru wanilinowego WINIARY sprawi, że każde ciasto nabierze pysznego, słodkiego aromatu. Przepis na tę wyśmienitą masę nie jest bardzo skomplikowany i warto mieć go zawsze pod ręką, na wypadek pojawienia się niespodziewanych gości.
Przygotowanie
147 min
Krok 1
10 min
Migdały obieramy ze skórki i mielimy maszynką do mięsa.
Krok 2
5 min
Cukier i cukier waniliowy mielimy na cukier puder.
Krok 3
5 min
Mleko dajemy do garnka i gotujemy.
Krok 4
5 min
Do osobnego garnka dajemy zmielone migdały, cukier i masło. Wszystko to zalewamy wrzącym mlekiem. Cały czas mieszamy, aby masło się rozpuściło.
Krok 5
2 min
Jak masa będzie zimna to wlewamy kieliszek spirytusu i dokładnie mieszamy.
Krok 6
120 min
Przygotowaną masę odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 1
z
6
Migdały obieramy ze skórki i mielimy maszynką do mięsa.
Krok 2
z
6
Cukier i cukier waniliowy mielimy na cukier puder.
Krok 3
z
6
Mleko dajemy do garnka i gotujemy.
Krok 4
z
6
Do osobnego garnka dajemy zmielone migdały, cukier i masło. Wszystko to zalewamy wrzącym mlekiem. Cały czas mieszamy, aby masło się rozpuściło.
Krok 5
z
6
Jak masa będzie zimna to wlewamy kieliszek spirytusu i dokładnie mieszamy.
Krok 6
z
6
Przygotowaną masę odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
A
Agnieszka
Czy można użyć płatków migdałowych?
Winiary
Expert
Zmielonych - jak najbardziej. Polecamy i pozdrawiamy!
S
Stefan
Świetny przepis, polecam
Winiary
Expert
Dziękujemy!
E
Elżbieta
rzeczywiście przepis jest prosty i dobry, ja przełożyłam wafle tą masą, dałam mączkę migdałową zamiast zmielonych migdałów
Winiary
Expert
Miło nam to słyszeć i cieszymy się, że andruty z masą migdałową smakują - świetny pomysł :)
Komentarze 3