Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kandyzujemy skórki z pomarańczy 

Skórka pomarańczowa jest bardzo ważnym składnikiem wielu wypieków. To właśnie ona nadaje niesamowitego aromatu sernikom, makowcom, mazurkom i ciastom drożdżowym. Bez niej wielkanocne wypieki nie pachniałyby tak cudownie. Pokrojone w drobną kosteczkę kandyzowane skórki można kupić w sklepie, jednak najsmaczniejsze są wówczas, gdy przygotujemy je sami w domu. Szczelnie zamknięty słoik z kandyzowanymi skórkami pomarańczy można przechowywać w lodówce lub zamrażarce nawet do roku. 

Do przygotowania tego aromatycznego dodatku deserowego najlepiej użyć pomarańczy organicznych, które zazwyczaj nie są woskowane, by dłużej utrzymać świeżość. Całe owoce należy porządnie wyszorować i wyparzyć. Dopiero teraz można ściągnąć skórkę, a następnie usunąć z jej wnętrza białą część. Pokrojoną w drobną kostkę lub paseczki skórkę trzeba dwukrotnie sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się ewentualnych resztek oprysków. Wyparzone skórki przekładamy do rondelka i gotujemy wraz z cukrem w małej ilości wody, aż staną się prawie przezroczyste. Ostudzone przekładamy do słoiczka wraz z powstałym syropem. Gotowe! 

Pyszne przepisy z kandyzowaną skórką 

Przepisy ze skórką pomarańczową to najczęściej słodkie wypieki – delikatne rogaliki drożdżowe z serem, drożdżówki z serem i kruszonką czy puszyste ciasto z makiem i jabłkami, charakteryzujące się doskonałą wilgotnością oraz niespotykanym aromatem. Słodka skórka jest także ważnym dodatkiem do takich pyszności jak sernik w ciemnym cieście lub seromak (sernik z makiem), gdzie wchodzi w skład masy serowej i makowej, nadając im absolutnie niesamowitego aromatu. 

Kandyzowana skórka z pomarańczy używana jest także w drobnych wypiekach, np. miniaturowych pączkach albo pysznych bajaderkach z makiem. Warto dodać ją również do ciasta na przepyszne włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem. Ten sycylijski deser, będący połączeniem chrupiącej rurki i kremowego nadzienia, wyśmienicie smakuje z filiżanką gorzkiej kawy lub herbaty. 

Intensywnie pomarańczowe skórki są także świetną dekoracją wypieków – serników, mazurków, makowców, a nawet rogalików i drożdżówek. W kilka chwil można nimi ozdobić puszyste babeczki cytrynowe z dodatkiem budyniu waniliowego albo pączki gwiazdki z kremem dyniowo-pomarańczowym, które za wyjątkowy smak oraz aromat pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.