Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Skórka pomarańczy - kategoria top

Pomysły na dania ze skórką pomarańczy

Poznaj pomysły na dania i desery ze skórką pomarańczy. Z jej dodatkiem przyrządzisz pyszne drożdżowe rogaliki, babeczki, serniki i pączki. Wypróbuj przepisy!

Przepisy 7

Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką

1 godz 40 min Średni
Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

46 min Łatwy
Bajaderki z makiem

Bajaderki z makiem

30 min Łatwy
Blok czekoladowy w waflach - bez pieczenia

Blok czekoladowy w waflach - bez pieczenia

34 min Łatwy
Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

Czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy

20 min Łatwy
Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem

47 min Łatwy
Słodki deser z tapioki

Słodki deser z tapioki

1 godz 36 min Łatwy

Kandyzujemy skórki z pomarańczy 

Skórka pomarańczowa jest bardzo ważnym składnikiem wielu wypieków. To właśnie ona nadaje niesamowitego aromatu sernikom, makowcom, mazurkom i ciastom drożdżowym. Bez niej wielkanocne wypieki nie pachniałyby tak cudownie. Pokrojone w drobną kosteczkę kandyzowane skórki można kupić w sklepie, jednak najsmaczniejsze są wówczas, gdy przygotujemy je sami w domu. Szczelnie zamknięty słoik z kandyzowanymi skórkami pomarańczy można przechowywać w lodówce lub zamrażarce nawet do roku. 

Do przygotowania tego aromatycznego dodatku deserowego najlepiej użyć pomarańczy organicznych, które zazwyczaj nie są woskowane, by dłużej utrzymać świeżość. Całe owoce należy porządnie wyszorować i wyparzyć. Dopiero teraz można ściągnąć skórkę, a następnie usunąć z jej wnętrza białą część. Pokrojoną w drobną kostkę lub paseczki skórkę trzeba dwukrotnie sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się ewentualnych resztek oprysków. Wyparzone skórki przekładamy do rondelka i gotujemy wraz z cukrem w małej ilości wody, aż staną się prawie przezroczyste. Ostudzone przekładamy do słoiczka wraz z powstałym syropem. Gotowe! 

Pyszne przepisy z kandyzowaną skórką 

Przepisy ze skórką pomarańczową to najczęściej słodkie wypieki – delikatne rogaliki drożdżowe z serem, drożdżówki z serem i kruszonką czy puszyste ciasto z makiem i jabłkami, charakteryzujące się doskonałą wilgotnością oraz niespotykanym aromatem. Słodka skórka jest także ważnym dodatkiem do takich pyszności jak sernik w ciemnym cieście lub seromak (sernik z makiem), gdzie wchodzi w skład masy serowej i makowej, nadając im absolutnie niesamowitego aromatu. 

Kandyzowana skórka z pomarańczy używana jest także w drobnych wypiekach, np. miniaturowych pączkach albo pysznych bajaderkach z makiem. Warto dodać ją również do ciasta na przepyszne włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem. Ten sycylijski deser, będący połączeniem chrupiącej rurki i kremowego nadzienia, wyśmienicie smakuje z filiżanką gorzkiej kawy lub herbaty. 

Intensywnie pomarańczowe skórki są także świetną dekoracją wypieków – serników, mazurków, makowców, a nawet rogalików i drożdżówek. W kilka chwil można nimi ozdobić puszyste babeczki cytrynowe z dodatkiem budyniu waniliowego albo pączki gwiazdki z kremem dyniowo-pomarańczowym, które za wyjątkowy smak oraz aromat pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu