Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pistacje - kategoria top

Pomysły na potrawy i desery z pistacjami

Znajdziesz tu przepisy na dania i desery z pistacjami. M.in. chłodniki, świąteczne rolady, słodkie bloki czekoladowe i sałatki. Zainspiruj się pomysłami!

Przepisy 9

Terrina z kaczej piersi

Terrina z kaczej piersi

85 ze 100
2 godz 42 min Łatwy
Wieniec bezowy

Wieniec bezowy

2 godz 20 min Łatwy
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

38 min Łatwy
Aromatyczna wołowina z patelni

Aromatyczna wołowina z patelni

95 ze 100
30 min Łatwy
Kokosowe "sushi"

Kokosowe "sushi"

8 godz 25 min Średni
Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

1 godz Łatwy
Sałatka z kuskusem, miętą i grillowanym ananasem

Sałatka z kuskusem, miętą i grillowanym ananasem

35 min Łatwy
Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

45 min Łatwy
Świąteczna rolada z indyka

Świąteczna rolada z indyka

45 ze 100
1 godz 25 min Łatwy

Pistacje – podobnie jak inne orzechy – doskonale pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Warto włączyć je do codziennej diety całej rodziny, tym bardziej, że można dodać je do jogurtu lub serka na śniadanie, do fantazyjnych sałatek i surówek, do obiadowego dania z mięsem, rybą lub z makaronem i warzywami, a także do słodkich przysmaków na deser: owocowych zapiekanek, lodów, ciasteczek, makaroników, placków, muffinek, piernika czy tureckiej baklavy.

Turecką bakławę z pistacji przyrządza się z warstw ciasta, które przekłada się posiekanymi orzechami (nie tylko pistacjami, ale również np. orzechami nerkowca) oraz miodem. Wierzch bakławy posypuje się nieposolonymi pistacjami. Z jednej strony - bakława jest dość kaloryczna, ale z drugiej - orzechy oraz miód zawierają wartościowe składniki odżywcze.

Kalorie

589 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Pistacje zawierają m.in. zeaksantynę i luteinę, zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Wśród orzechów wyróżniają się ilością potasu, mającego właściwości obniżające ciśnienie tętnicze. Warto je spożywać również ze względu na zawartość witaminy E, magnezu i wapnia. Pistacje mogą spożywać chorujący na miażdżycę i cukrzycę, ponieważ te orzeszki korzystnie wpływają m.in. na układ krążenia.

Ciekawostki

26. lutego jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Pistacji, które są nazywane również orzechami szczęścia i zielonymi migdałami.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu