Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Świąteczne wianuszki bożonarodzeniowe to nie tylko przepyszna słodkość, za którą przepadają nie tylko dzieci, ale również piękna ozdoba na choinkę! Słodkie, chrupiące wianki oblane białą czekoladą z dodatkiem żurawiny i pistacji są idealne na Boże Narodzenie jako niebanalne i eleganckie ciasteczka. Szybko znikną zarówno z półmiska, jak i z choinki, także przygotuj ich nieduży zapas, który przechowasz w szczelnym pojemniku nawet do Sylwestra!
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Utrzyj mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodaj jajko, Cukier wanilinowy Winiary i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy stopniowo dodawaj suche składniki, aż wszystko dokładnie się połączy w ciasto.
Krok 2
2 min
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
Krok 3
3 min
Jedną czwartą porcję ciasta ułóż pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowuj do grubości około 3 mm.
Krok 4
10 min
Wytnij koło o średnicy szklanki najlepiej przy użyciu foremek do małych babeczek oraz mniejszy otwór w kształcie gwiazdy na środku każdego krążka za pomocą foremki. Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia. Jeśli ciasteczka są zbyt miękkie, wstaw je na minutę do zamrażalnika.
Krok 5
10 min
Piecz ciasteczka na złoty kolor, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6
9 min
<b>Dekorowanie ciasteczek:</b> Pistacje i żurawinę posiekaj. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzaj górę ciasteczek w białej czekoladzie i układaj na kratce. Następnie posyp każde ciasteczko mieszanką żurawiny i pistacji zanim czekolada zastygnie.
Krok 7
1 min
Ciateczka mogą być przechowywane w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej nawet 1 tydzień.
Krok 1
z
7
Utrzyj mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodaj jajko, Cukier wanilinowy Winiary i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy stopniowo dodawaj suche składniki, aż wszystko dokładnie się połączy w ciasto.
Krok 2
z
7
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
Krok 3
z
7
Jedną czwartą porcję ciasta ułóż pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowuj do grubości około 3 mm.
Krok 4
z
7
Wytnij koło o średnicy szklanki najlepiej przy użyciu foremek do małych babeczek oraz mniejszy otwór w kształcie gwiazdy na środku każdego krążka za pomocą foremki. Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia. Jeśli ciasteczka są zbyt miękkie, wstaw je na minutę do zamrażalnika.
Krok 5
z
7
Piecz ciasteczka na złoty kolor, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6
z
7
<b>Dekorowanie ciasteczek:</b> Pistacje i żurawinę posiekaj. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzaj górę ciasteczek w białej czekoladzie i układaj na kratce. Następnie posyp każde ciasteczko mieszanką żurawiny i pistacji zanim czekolada zastygnie.
Krok 7
z
7
Ciateczka mogą być przechowywane w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej nawet 1 tydzień.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0