Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
225  g
Masło
250  g
Cukier puder
1 
Jajko
450  g
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Biała czekolada
0.5  szklanka
Pistacje prażone
0.5  szklanka
Żurawina suszona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.29 g
Węglowodany
95.95 g
Tłuszcze
35.58 g
Wartość energetyczna
720.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świąteczne wianuszki bożonarodzeniowe to nie tylko przepyszna słodkość, za którą przepadają nie tylko dzieci, ale również piękna ozdoba na choinkę! Słodkie, chrupiące wianki oblane białą czekoladą z dodatkiem żurawiny i pistacji są idealne na Boże Narodzenie jako niebanalne i eleganckie ciasteczka. Szybko znikną zarówno z półmiska, jak i z choinki, także przygotuj ich nieduży zapas, który przechowasz w szczelnym pojemniku nawet do Sylwestra!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Utrzyj mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodaj jajko, Cukier wanilinowy Winiary i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy stopniowo dodawaj suche składniki, aż wszystko dokładnie się połączy w ciasto.
  • Krok 2

    2 min
    Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
  • Krok 3

    3 min
    Jedną czwartą porcję ciasta ułóż pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowuj do grubości około 3 mm.
  • Krok 4

    10 min
    Wytnij koło o średnicy szklanki najlepiej przy użyciu foremek do małych babeczek oraz mniejszy otwór w kształcie gwiazdy na środku każdego krążka za pomocą foremki. Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia. Jeśli ciasteczka są zbyt miękkie, wstaw je na minutę do zamrażalnika.
  • Krok 5

    10 min
    Piecz ciasteczka na złoty kolor, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Krok 6

    9 min
    <b>Dekorowanie ciasteczek:</b> Pistacje i żurawinę posiekaj. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzaj górę ciasteczek w białej czekoladzie i układaj na kratce. Następnie posyp każde ciasteczko mieszanką żurawiny i pistacji zanim czekolada zastygnie.
  • Krok 7

    1 min
    Ciateczka mogą być przechowywane w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej nawet 1 tydzień.
Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Krok 1 z 7

Utrzyj mikserem masło i cukier na puszystą masę. Dodaj jajko, Cukier wanilinowy Winiary i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy stopniowo dodawaj suche składniki, aż wszystko dokładnie się połączy w ciasto.

Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Krok 2 z 7

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.

Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Krok 3 z 7

Jedną czwartą porcję ciasta ułóż pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowuj do grubości około 3 mm.

Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Krok 4 z 7

Wytnij koło o średnicy szklanki najlepiej przy użyciu foremek do małych babeczek oraz mniejszy otwór w kształcie gwiazdy na środku każdego krążka za pomocą foremki. Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia. Jeśli ciasteczka są zbyt miękkie, wstaw je na minutę do zamrażalnika.

Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Krok 5 z 7

Piecz ciasteczka na złoty kolor, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Krok 6 z 7

<b>Dekorowanie ciasteczek:</b> Pistacje i żurawinę posiekaj. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzaj górę ciasteczek w białej czekoladzie i układaj na kratce. Następnie posyp każde ciasteczko mieszanką żurawiny i pistacji zanim czekolada zastygnie.

Wianuszki bożonarodzeniowe z żurawiną i orzechami

Krok 7 z 7

Ciateczka mogą być przechowywane w hermetycznie zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej nawet 1 tydzień.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciasteczka wielkanocne

    Kruche ciasteczka wielkanocne

    55 min Łatwy
  • Słonecznikowiec

    Słonecznikowiec

    2 godz 10 min Łatwy
  • Ciastka piernikowe z miodem

    Ciastka piernikowe z miodem

    47 min Łatwy
  • Wiosenny sernik – Cherry Mess

    Wiosenny sernik – Cherry Mess

    4 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu