Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę znów na pół.
Ścinamy nożem część z pestkami (dają gorzki posmak, więc lepiej się ich pozbyć), przekładamy do naczynia blendera.
Awokado kroimy na pół, część bez pestki obieramy (część z pestką chowamy do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowa świeżość), dodajemy do naczynia blendera.
Dodajemy listki mięty, jogurt, miksujemy na gładki krem. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Pistacje obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni.
Chłodnik podajemy z lodem, listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami. Skrapiamy oliwą z oliwek.