Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Latem nie może w mojej kuchni zabraknąć chłodników. Dzieci zdecydowanie wolą chłodniki owocowe, ale te warzywne też mają swój urok. Dzisiaj przygotowałam chłodnik z miętą, awokado, ogórkiem i pistacjami. Dzięki dodatkowi awokado chłodnik ma niesamowicie aksamitną konsystencję. Jego smak jest ciekawy, łagodny, dlatego dla jego podbicia koniecznie dodałam jeszcze sok z limonki. I tak powstał troszkę egzotyczny, troszkę swojski chłodnik miętowy.
Awokado to najbardziej kaloryczny owoc na świecie, oczywiście nie z powodu charakterystycznych dla owoców cukrów, a tłuszczu i to tak dobroczynnego, jak ten z oliwek. Ale żeby awokado nie zepsuło nam przygotowywanej zupy czy innej potrawy, powinno być dojrzałe. Takie awokado poznajemy po tym, że pod naciskiem jego skórka delikatnie się ugina. Miąższ takiego awokado jest miękki i tłusty. W sklepach najczęściej można jednak kupić niedojrzałe owoce. Aby dojrzały, najlepiej włożyć je do ciemnej szafki i zwyczajnie poczekać.
W lodówce awokado nie dojrzeje. Potrzebuje trochę ciepła, stąd lepsza będzie szafka. Dla przyspieszenia procesu dojrzewania możecie włożyć awokado do papierowej torebki razem z jabłkiem. Wówczas już po 2 dniach awokado powinno być idealne do kulinarnych szaleństw.
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę znów na pół.
Krok 2
2 min
Ścinamy nożem część z pestkami (dają gorzki posmak, więc lepiej się ich pozbyć), przekładamy do naczynia blendera.
Krok 3
2 min
Awokado kroimy na pół, część bez pestki obieramy (część z pestką chowamy do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowa świeżość), dodajemy do naczynia blendera.
Krok 4
20 min
Dodajemy listki mięty, jogurt, miksujemy na gładki krem. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 5
1 min
Przed podaniem doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
5 min
Pistacje obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni.
Krok 7
2 min
Chłodnik podajemy z lodem, listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Krok 1
z
7
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę znów na pół.
Krok 2
z
7
Ścinamy nożem część z pestkami (dają gorzki posmak, więc lepiej się ich pozbyć), przekładamy do naczynia blendera.
Krok 3
z
7
Awokado kroimy na pół, część bez pestki obieramy (część z pestką chowamy do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowa świeżość), dodajemy do naczynia blendera.
Krok 4
z
7
Dodajemy listki mięty, jogurt, miksujemy na gładki krem. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 5
z
7
Przed podaniem doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
z
7
Pistacje obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni.
Krok 7
z
7
Chłodnik podajemy z lodem, listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0