Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
Dodaj do CookBook

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

(0)
38 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ogórek
0.5 
Dojrzałe awokado
40  g
Pistacje
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
150  g
Jogurt naturalny
10  liści
Listki mięty
1  łyżeczka
Sok z limonki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.6 g
Wartość energetyczna
140.2 kcal
Tłuszcze
9.6 g
Białko
4.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Latem nie może w mojej kuchni zabraknąć chłodników. Dzieci zdecydowanie wolą chłodniki owocowe, ale te warzywne też mają swój urok. Dzisiaj przygotowałam chłodnik z miętą, awokado, ogórkiem i pistacjami. Dzięki dodatkowi awokado chłodnik ma niesamowicie aksamitną konsystencję. Jego smak jest ciekawy, łagodny, dlatego dla jego podbicia koniecznie dodałam jeszcze sok z limonki. I tak powstał troszkę egzotyczny, troszkę swojski chłodnik miętowy.

Awokado to najbardziej kaloryczny owoc na świecie, oczywiście nie z powodu charakterystycznych dla owoców cukrów, a tłuszczu i to tak dobroczynnego, jak ten z oliwek. Ale żeby awokado nie zepsuło nam przygotowywanej zupy czy innej potrawy, powinno być dojrzałe. Takie awokado poznajemy po tym, że pod naciskiem jego skórka delikatnie się ugina. Miąższ takiego awokado jest miękki i tłusty. W sklepach najczęściej można jednak kupić niedojrzałe owoce. Aby dojrzały, najlepiej włożyć je do ciemnej szafki i zwyczajnie poczekać.

W lodówce awokado nie dojrzeje. Potrzebuje trochę ciepła, stąd lepsza będzie szafka. Dla przyspieszenia procesu dojrzewania możecie włożyć awokado do papierowej torebki razem z jabłkiem. Wówczas już po 2 dniach awokado powinno być idealne do kulinarnych szaleństw.

Jeśli lubicie chłodniki, polecam także:

chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

chłodnik litewski z miętą

chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

zupa fit – chłodnik z kiełkami

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    6 min
    Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę znów na pół.
  • Krok 2

    2 min
    Ścinamy nożem część z pestkami (dają gorzki posmak, więc lepiej się ich pozbyć), przekładamy do naczynia blendera.
  • Krok 3

    2 min
    Awokado kroimy na pół, część bez pestki obieramy (część z pestką chowamy do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowa świeżość), dodajemy do naczynia blendera.
  • Krok 4

    20 min
    Dodajemy listki mięty, jogurt, miksujemy na gładki krem. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • Krok 5

    1 min
    Przed podaniem doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Pistacje obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni.
  • Krok 7

    2 min
    Chłodnik podajemy z lodem, listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 1 z 7

Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę znów na pół.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 2 z 7

Ścinamy nożem część z pestkami (dają gorzki posmak, więc lepiej się ich pozbyć), przekładamy do naczynia blendera.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 3 z 7

Awokado kroimy na pół, część bez pestki obieramy (część z pestką chowamy do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowa świeżość), dodajemy do naczynia blendera.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 4 z 7

Dodajemy listki mięty, jogurt, miksujemy na gładki krem. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 5 z 7

Przed podaniem doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 6 z 7

Pistacje obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 7 z 7

Chłodnik podajemy z lodem, listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami. Skrapiamy oliwą z oliwek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Chłodnik z buraków

    Chłodnik z buraków

    1 godz 56 min Średni
  • Chłodnik buraczkowy z mlekiem kokosowym

    Chłodnik buraczkowy z mlekiem kokosowym

    15 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu