Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Świąteczna rolada z indyka

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Indyk cały
1 
Jajko
100 ml
Kwaśna śmietana
100 g
Pistacje prażone
100 g
Ser brie
50 g
Żurawina, suszona, słodzona
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
15.49 g
Węglowodany
6.41 g
Wartość energetyczna
162.81 kcal
Tłuszcze
8.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
5 min
Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.
Krok 2
5 min
Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.
Krok 3
5 min
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta, spokojnie można skorygować go, odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.
Krok 4
3 min
Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.
Krok 5
10 min
Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy i pieprzymy. Do farszu dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej, żurawinę, ser pleśniowy pokruszony na kawałki. Na koniec dodajemy pistacje. Całość mieszamy do jednolitej konsystencji.
Krok 6
2 min
Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.
Krok 7
5 min
Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony. Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami. Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach. Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.
Krok 8
50 min
Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.
Świąteczna rolada z indyka

Krok 1 z 8

Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 2 z 8

Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 3 z 8

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta, spokojnie można skorygować go, odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 4 z 8

Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 5 z 8

Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy i pieprzymy. Do farszu dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej, żurawinę, ser pleśniowy pokruszony na kawałki. Na koniec dodajemy pistacje. Całość mieszamy do jednolitej konsystencji.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 6 z 8

Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 7 z 8

Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony. Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami. Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach. Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 8 z 8

Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.

Dziś prezentujemy danie świąteczne, które równie dobrze smakuje również nie od święta. Rolada z indyka z dodatkiem pistacji, żurawiny i sera pleśniowego to kombinacja idealna, która nigdy się nie znudzi. Prawdziwa karuzela smaków, na którą wsiadamy próbując tego dania, sprawi, że wpadniemy w pozytywny zawrót głowy. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika