Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Świąteczna rolada z indyka
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
15.5g / 38%
Węglowodany
6.4g / 15%
Tłuszcze
8.7g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Świąteczna rolada z indyka

+

Świąteczna rolada z indyka

Wróć

Świąteczna rolada z indyka

(1)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gastronomygo

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Pierś z indyka
1 
Jajko
100  ml
Kwaśna śmietana
100  g
Pistacje prażone
100  g
Ser brie
50  g
Żurawina, suszona, słodzona
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.49 g
Węglowodany
6.41 g
Tłuszcze
8.69 g
Wartość energetyczna
162.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś prezentujemy danie świąteczne, które równie dobrze smakuje również nie od święta. Rolada z indyka z dodatkiem pistacji, żurawiny i sera pleśniowego to kombinacja idealna, która nigdy się nie znudzi. Prawdziwa karuzela smaków, na którą wsiadamy próbując tego dania, sprawi, że wpadniemy w pozytywny zawrót głowy. Pycha!

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    5 min
    Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.
  • Krok 2

    5 min
    Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta, spokojnie można skorygować go, odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.
  • Krok 4

    3 min
    Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.
  • Krok 5

    10 min
    Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy i pieprzymy. Do farszu dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej, żurawinę, ser pleśniowy pokruszony na kawałki. Na koniec dodajemy pistacje. Całość mieszamy do jednolitej konsystencji.
  • Krok 6

    2 min
    Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.
  • Krok 7

    5 min
    Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony. Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami. Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach. Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.
  • Krok 8

    50 min
    Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.
Świąteczna rolada z indyka

Krok 1 z 8

Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 2 z 8

Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 3 z 8

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta, spokojnie można skorygować go, odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 4 z 8

Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 5 z 8

Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy i pieprzymy. Do farszu dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej, żurawinę, ser pleśniowy pokruszony na kawałki. Na koniec dodajemy pistacje. Całość mieszamy do jednolitej konsystencji.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 6 z 8

Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 7 z 8

Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony. Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami. Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach. Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 8 z 8

Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kasia

Ta rolada jest przepyszna, od wielu lat gości na naszym wielkanocnym stole

Winiary
Expert

Kasiu, cieszymy się, że nasz przepis tak długo Ci już towarzyszy i się sprawdza :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kanapki
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy gulasz z łopatki

    Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

    Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

    1 godz 1 min Łatwy
  • Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

    Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

    10 godz 25 min Łatwy
  • Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    3 godz 51 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu