Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Świąteczna rolada z indyka
Dodaj do CookBook

Świąteczna rolada z indyka

(1)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gastronomygo
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Pierś z indyka
1 
Jajko
100  ml
Kwaśna śmietana
100  g
Pistacje prażone
100  g
Ser brie
50  g
Żurawina, suszona, słodzona
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.4 g
Wartość energetyczna
162.8 kcal
Tłuszcze
8.7 g
Białko
15.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś prezentujemy danie świąteczne, które równie dobrze smakuje również nie od święta. Rolada z indyka z dodatkiem pistacji, żurawiny i sera pleśniowego to kombinacja idealna, która nigdy się nie znudzi. Prawdziwa karuzela smaków, na którą wsiadamy próbując tego dania, sprawi, że wpadniemy w pozytywny zawrót głowy. Pycha!

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    5 min
    Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.
  • Krok 2

    5 min
    Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta, spokojnie można skorygować go, odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.
  • Krok 4

    3 min
    Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.
  • Krok 5

    10 min
    Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy i pieprzymy. Do farszu dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej, żurawinę, ser pleśniowy pokruszony na kawałki. Na koniec dodajemy pistacje. Całość mieszamy do jednolitej konsystencji.
  • Krok 6

    2 min
    Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.
  • Krok 7

    5 min
    Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony. Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami. Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach. Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.
  • Krok 8

    50 min
    Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.
Świąteczna rolada z indyka

Krok 1 z 8

Umytą pierś z indyka obkrawamy do kształtu prostokąta. Odkrojone mięso wrzucamy do stacjonarnego blendera.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 2 z 8

Powstały ‘prostokąt’ nacinamy tak, by mięso można było rozłożyć jak książkę. Jednakże nie do samego końca.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 3 z 8

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gdyby indyk nie miał kształtu prostokąta, spokojnie można skorygować go, odcinając krzywizny nożem. Odcięte elementy wrzucamy do blendera.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 4 z 8

Do naszego blendera, w którym mamy odkrojone wcześniej mięso, wbijamy jajko i dodajemy 100 ml śmietany.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 5 z 8

Całość miksujemy na gładką masę, a następnie mięso na roladę i farsz solimy i pieprzymy. Do farszu dodajemy łyżeczkę gałki muszkatołowej, żurawinę, ser pleśniowy pokruszony na kawałki. Na koniec dodajemy pistacje. Całość mieszamy do jednolitej konsystencji.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 6 z 8

Pod rozbite mięso podkładamy rozcięty rękaw do pieczenia, a na środek rolady wykładamy farsz. Ważne, by był mniej więcej na środku, podłużnie nałożony.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 7 z 8

Mięso zawijamy na farsz z jednej i drugiej strony. Całość ściskamy i zapinamy wykałaczkami. Zawijamy nasze mięso w folię i jak cukierek zawiązujemy na końcach. Owijamy roladę dodatkowo w folię aluminiową.

Świąteczna rolada z indyka

Krok 8 z 8

Wkładamy mięso do naczynia z wodą. Pieczemy w 175 stopniach około 45-55 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kanapki
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Świąteczna sałatka warstwowa

    Świąteczna sałatka warstwowa

    25 min Łatwy
  • Pieczeń świąteczna

    Pieczeń świąteczna

    2 godz Łatwy
  • Świąteczna pieczeń z jajkiem

    Świąteczna pieczeń z jajkiem

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu