
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Na początek przygotuj blaszkę o bokach 20 cm x 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nada się także niewielka keksówka. W garnku na małym ogniu rozpuść wodę z cukrem trzcinowym, Cukrem Wanilinowym WINIARY oraz z masłem. Kiedy składniki staną się płynne, dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj.
Nie zdejmując garnka z niewielkiego ognia, stopniowo dosypuj mleko w proszku, mieszając cały czas. Ważne, żeby nie powstały grudki. Następnie zestaw masę z ognia i dodaj do niej pistacje oraz żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do foremki i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
Foremkę z masą wstaw do lodówki i poczekaj, aż stężeje. Blok czekoladowy podawaj pokrojony w kostkę lub w plastry. Nie wymaga dodatkowej oprawy. Jego smak zachwyci nie tylko amatorów słodyczy, ale i tych, którzy zwykle po nie nie sięgają.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
2 minKrok 6
30 minKrok 7
3 minKrok 1 z 7
Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Krok 2 z 7
Wodę z cukrem, cukrem wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 3 z 7
Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku, tak żeby nie powstały grudki.
Krok 4 z 7
Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.
Krok 5 z 7
Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
Krok 6 z 7
Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.
Krok 7 z 7
Podawaj pokrojone w kostkę.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1