Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

(2)
1 godz
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
500  g
Mleko w proszku
250  g
Masło
1  szklanka
Cukier trzcinowy
0.5  szklanka
Woda
6  łyżek
Kakao
100  g
Pistacje prażone
100  g
Żurawina suszona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.25 g
Węglowodany
29.17 g
Tłuszcze
12.65 g
Wartość energetyczna
265.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Wodę z cukrem, cukrem wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku, tak żeby nie powstały grudki.
Krok 4
5 min
Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.
Krok 5
2 min
Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
Krok 6
30 min
Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.
Krok 7
3 min
Podawaj pokrojone w kostkę.
Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 1 z 7

Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 2 z 7

Wodę z cukrem, cukrem wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 3 z 7

Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku, tak żeby nie powstały grudki.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 4 z 7

Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 5 z 7

Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 6 z 7

Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 7 z 7

Podawaj pokrojone w kostkę.

Blok czekoladowy przywołuje w wielu z nas wspomnienia smaków z dzieciństwa. Obecnie trudno o identyczny w sklepie, dlatego warto pokusić się o przygotowanie go w domu z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Ten wyjątkowy deser z mleka w proszku i kakao przygotujesz w około godzinę i na pewno skradniesz nim serca domowników oraz gości. W wielu domach jest to tradycyjny świąteczny deser, którego nie może zabraknąć! Dowiedz się, jak go przygotować.

Na początek przygotuj blaszkę o bokach 20 cm x 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nada się także niewielka keksówka. W garnku na małym ogniu rozpuść wodę z cukrem trzcinowym, Cukrem Wanilinowym WINIARY oraz z masłem. Kiedy składniki staną się płynne, dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj.

Nie zdejmując garnka z niewielkiego ognia, stopniowo dosypuj mleko w proszku, mieszając cały czas. Ważne, żeby nie powstały grudki. Następnie zestaw masę z ognia i dodaj do niej pistacje oraz żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do foremki i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.

Foremkę z masą wstaw do lodówki i poczekaj, aż stężeje. Blok czekoladowy podawaj pokrojony w kostkę lub w plastry. Nie wymaga dodatkowej oprawy. Jego smak zachwyci nie tylko amatorów słodyczy, ale i tych, którzy zwykle po nie nie sięgają.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

1.0 z 5
1
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
00
00
00
22
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 12/03/2020 - 16:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 12/03/2020 - 16:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha