Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Blok czekoladowy przywołuje w wielu z nas wspomnienia smaków z dzieciństwa. Obecnie trudno o identyczny w sklepie, dlatego warto pokusić się o przygotowanie go w domu z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Ten wyjątkowy deser z mleka w proszku i kakao przygotujesz w około godzinę i na pewno skradniesz nim serca domowników oraz gości. W wielu domach jest to tradycyjny świąteczny deser, którego nie może zabraknąć! Dowiedz się, jak go przygotować.
Na początek przygotuj blaszkę o bokach 20 cm x 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nada się także niewielka keksówka. W garnku na małym ogniu rozpuść wodę z cukrem trzcinowym, Cukrem Wanilinowym WINIARY oraz z masłem. Kiedy składniki staną się płynne, dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj.
Nie zdejmując garnka z niewielkiego ognia, stopniowo dosypuj mleko w proszku, mieszając cały czas. Ważne, żeby nie powstały grudki. Następnie zestaw masę z ognia i dodaj do niej pistacje oraz żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do foremki i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
Foremkę z masą wstaw do lodówki i poczekaj, aż stężeje. Blok czekoladowy podawaj pokrojony w kostkę lub w plastry. Nie wymaga dodatkowej oprawy. Jego smak zachwyci nie tylko amatorów słodyczy, ale i tych, którzy zwykle po nie nie sięgają.
Przygotowanie
60 min
Krok 1
5 min
Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Wodę z cukrem, cukrem wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku, tak żeby nie powstały grudki.
Krok 4
5 min
Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.
Krok 5
2 min
Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
Krok 6
30 min
Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.
Krok 7
3 min
Podawaj pokrojone w kostkę.
Krok 1
z
7
Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Krok 2
z
7
Wodę z cukrem, cukrem wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
7
Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku, tak żeby nie powstały grudki.
Krok 4
z
7
Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.
Krok 5
z
7
Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
Krok 6
z
7
Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.
Krok 7
z
7
Podawaj pokrojone w kostkę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Monika
Cos jest nie tak z tym przepisem nie sposob tego wmieszać masło z tego wycieka.dwa razy robiłam i efekt dwa razy fatalny.
Komentarze 1