Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
500 g
Mleko w proszku
250 g
Masło
1 szklanka
Cukier trzcinowy
0.5 szklanka
Woda
6 łyżek
Kakao
100 g
Pistacje prażone
100 g
Żurawina, suszona, słodzona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
12.65 g
Wartość energetyczna
265.74 kcal
Węglowodany
29.17 g
Białko
10.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Wodę z cukrem, cukrem wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku, tak żeby nie powstały grudki.
Krok 4
5 min
Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.
Krok 5
2 min
Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
Krok 6
60 min
Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.
Krok 7
3 min
Podawaj pokrojone w kostkę.
Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 1 z 7

Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 2 z 7

Wodę z cukrem, cukrem wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 3 z 7

Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku, tak żeby nie powstały grudki.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 4 z 7

Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 5 z 7

Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 6 z 7

Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 7 z 7

Podawaj pokrojone w kostkę.

Blok czekoladowy przywołuje w wielu z nas wspomnienia smaków z dzieciństwa. Obecnie trudno o identyczny w sklepie, dlatego warto pokusić się o przygotowanie go w domu z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Ten wyjątkowy deser z mleka w proszku i kakao przygotujesz w około godzinę i na pewno skradniesz nim serca domowników oraz gości. W wielu domach jest to tradycyjny świąteczny deser, którego nie może zabraknąć! Dowiedz się, jak go przygotować. Jego smak zachwyci nie tylko amatorów słodyczy, ale i tych, którzy zwykle po nie nie sięgają.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika