Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

(2)
1 godz
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
500  g
Mleko w proszku
250  g
Masło
1  szklanka
Cukier trzcinowy
0.5  szklanka
Woda
6  łyżek
Kakao
100  g
Pistacje prażone
100  g
Żurawina suszona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.25 g
Węglowodany
29.17 g
Tłuszcze
12.65 g
Wartość energetyczna
265.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Blok czekoladowy przywołuje w wielu z nas wspomnienia smaków z dzieciństwa. Obecnie trudno o identyczny w sklepie, dlatego warto pokusić się o przygotowanie go w domu z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Ten wyjątkowy deser z mleka w proszku i kakao przygotujesz w około godzinę i na pewno skradniesz nim serca domowników oraz gości. W wielu domach jest to tradycyjny świąteczny deser, którego nie może zabraknąć! Dowiedz się, jak go przygotować.

Na początek przygotuj blaszkę o bokach 20 cm x 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nada się także niewielka keksówka. W garnku na małym ogniu rozpuść wodę z cukrem trzcinowym, Cukrem Wanilinowym WINIARY oraz z masłem. Kiedy składniki staną się płynne, dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj.

Nie zdejmując garnka z niewielkiego ognia, stopniowo dosypuj mleko w proszku, mieszając cały czas. Ważne, żeby nie powstały grudki. Następnie zestaw masę z ognia i dodaj do niej pistacje oraz żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do foremki i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.

Foremkę z masą wstaw do lodówki i poczekaj, aż stężeje. Blok czekoladowy podawaj pokrojony w kostkę lub w plastry. Nie wymaga dodatkowej oprawy. Jego smak zachwyci nie tylko amatorów słodyczy, ale i tych, którzy zwykle po nie nie sięgają.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Wodę z cukrem, cukrem wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku, tak żeby nie powstały grudki.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.
  • Krok 5

    2 min
    Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
  • Krok 6

    30 min
    Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.
  • Krok 7

    3 min
    Podawaj pokrojone w kostkę.
Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 1 z 7

Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 2 z 7

Wodę z cukrem, cukrem wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 3 z 7

Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku, tak żeby nie powstały grudki.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 4 z 7

Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 5 z 7

Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 6 z 7

Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Krok 7 z 7

Podawaj pokrojone w kostkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Monika

Cos jest nie tak z tym przepisem nie sposob tego wmieszać masło z tego wycieka.dwa razy robiłam i efekt dwa razy fatalny.

Winiary
Expert

Z którym krokiem masz kłopot? Pomożemy. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Deser
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Na zimno
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    13 godz 55 min Średni
  • Beza pavlova z kremem budyniowym

    Beza pavlova z kremem budyniowym

    3 godz 58 min
  • Sernik z Princessą Zebrą

    Sernik z Princessą Zebrą

    6 godz 20 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu