Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

2
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kucharz_wawa

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  paczka
Ciasto Francuskie
0.5  kg
Pieczarki
1 
Cebula
0.3  kg
Ser Żółty
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.74 g
Węglowodany
50.55 g
Tłuszcze
57.13 g
Wartość energetyczna
826.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy wszystko razem.
Krok 2
4 min
Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki z cebulą.
Krok 3
2 min
Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.
Krok 4
2 min
Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.
Krok 5
2 min
Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm (polecam nóż do sera) i układamy na papierze do pieczenia. Zawijaski nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.
Krok 6
15 min
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C z termoobiegiem lub 220 °C bez termoobiegu. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 15 minut.
Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 1 z 6

Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy wszystko razem.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 2 z 6

Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki z cebulą.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 3 z 6

Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 4 z 6

Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 5 z 6

Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm (polecam nóż do sera) i układamy na papierze do pieczenia. Zawijaski nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 6 z 6

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C z termoobiegiem lub 220 °C bez termoobiegu. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 15 minut.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem to znakomita alternatywa dla pracochłonnej pizzy. Smak tej przekąski podkreślają podsmażone z cebulką pieczarki i stopiony ser, a całość dopełnia pomidorowy aromat ketchupu. Zawijasy warto przygotować na wieczór filmowy z rodziną albo jako przekąskę na przyjęcie w gronie znajomych. Można je swobodnie jeść rękami, więc są wygodne i oszczędzają gospodarzom sprzątania talerzy i sztućców po imprezie.

Plusem jest krótki czas przygotowania – wraz z pieczeniem zajmie nie więcej niż godzinę. Zacznij od oczyszczenia pieczarek i pokrojenia ich w kostkę. Następnie usmaż je, przyprawiając jednocześnie solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną drobno cebulkę i smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę. Po ostudzeniu pieczarek postaraj się odsączyć z nich nadmiar wody.

Na rozłożone ciasto francuskie ułóż żółty ser i usmażone pieczarki z cebulą. Całość polej ketchupem WINARY i posyp oregano. Zawiń ciasto w roladę, zwilżając końce zimną wodą, żeby dokładnie się skleiło. Pokrój roladę w plastry o grubości około 2 cm i układaj na płasko na papierze do pieczenia. Uważaj, by plastry nie stykały się ze sobą. W trakcie pieczenia urosną i mogą się wówczas skleić. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15 minut, aż osiągną złoty kolor.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
29.7g / 15%
Węglowodany
50.6g / 24%
Tłuszcze
57.1g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika