Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Ciasto Francuskie
0.5 kg
Pieczarki
1 
Cebula
0.3 kg
Ser Żółty
1 łyżeczka
Ketchup
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
827.78 kcal
Węglowodany
51.06 g
Białko
29.75 g
Tłuszcze
57.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy wszystko razem.
Krok 2
4 min
Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki z cebulą.
Krok 3
2 min
Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.
Krok 4
2 min
Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.
Krok 5
2 min
Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm (polecam nóż do sera) i układamy na papierze do pieczenia. Zawijaski nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.
Krok 6
15 min
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C z termoobiegiem lub 220 °C bez termoobiegu. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 15 minut.
Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 1 z 6

Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy wszystko razem.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 2 z 6

Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki z cebulą.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 3 z 6

Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 4 z 6

Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 5 z 6

Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm (polecam nóż do sera) i układamy na papierze do pieczenia. Zawijaski nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 6 z 6

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C z termoobiegiem lub 220 °C bez termoobiegu. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 15 minut.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem to znakomita alternatywa dla pracochłonnej pizzy. Smak tej przekąski podkreślają podsmażone z cebulką pieczarki i stopiony ser, a całość dopełnia pomidorowy aromat ketchupu. Zawijasy warto przygotować na wieczór filmowy z rodziną albo jako przekąskę na przyjęcie w gronie znajomych. Można je swobodnie jeść rękami, więc są wygodne i oszczędzają gospodarzom sprzątania talerzy i sztućców po imprezie.

Plusem jest krótki czas przygotowania – wraz z pieczeniem zajmie nie więcej niż godzinę. Zacznij od oczyszczenia pieczarek i pokrojenia ich w kostkę. Następnie usmaż je, przyprawiając jednocześnie solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną drobno cebulkę i smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę. Po ostudzeniu pieczarek postaraj się odsączyć z nich nadmiar wody.

Na rozłożone ciasto francuskie ułóż żółty ser i usmażone pieczarki z cebulą. Całość polej ketchupem WINARY i posyp oregano. Zawiń ciasto w roladę, zwilżając końce zimną wodą, żeby dokładnie się skleiło. Pokrój roladę w plastry o grubości około 2 cm i układaj na płasko na papierze do pieczenia. Uważaj, by plastry nie stykały się ze sobą. W trakcie pieczenia urosną i mogą się wówczas skleić. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15 minut, aż osiągną złoty kolor.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika