Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem
Dodaj do CookBook

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

(4)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kucharz_wawa
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Ciasto Francuskie
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
300  g
Ser żółty
trochę
Ketchup łagodny WINIARY
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65.4 g
Wartość energetyczna
846.3 kcal
Tłuszcze
59 g
Białko
31.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem to znakomita alternatywa dla pracochłonnej pizzy. Smak tej przekąski podkreślają podsmażone z cebulką pieczarki i stopiony ser, a całość dopełnia pomidorowy aromat ketchupu. Zawijasy warto przygotować na wieczór filmowy z rodziną albo jako przekąskę na przyjęcie w gronie znajomych. Można je swobodnie jeść rękami, więc są wygodne i oszczędzają gospodarzom sprzątania talerzy i sztućców po imprezie.

Plusem jest krótki czas przygotowania – wraz z pieczeniem zajmie nie więcej niż godzinę. Zacznij od oczyszczenia pieczarek i pokrojenia ich w kostkę. Następnie usmaż je, przyprawiając jednocześnie solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną drobno cebulkę i smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę. Po ostudzeniu pieczarek postaraj się odsączyć z nich nadmiar wody.

Na rozłożone ciasto francuskie ułóż żółty ser i usmażone pieczarki z cebulą. Całość polej ketchupem WINARY i posyp oregano. Zawiń ciasto w roladę, zwilżając końce zimną wodą, żeby dokładnie się skleiło. Pokrój roladę w plastry o grubości około 2 cm i układaj na płasko na papierze do pieczenia. Uważaj, by plastry nie stykały się ze sobą. W trakcie pieczenia urosną i mogą się wówczas skleić. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15 minut, aż osiągną złoty kolor.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy wszystko razem.
  • Krok 2

    4 min
    Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki z cebulą.
  • Krok 3

    2 min
    Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.
  • Krok 4

    2 min
    Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.
  • Krok 5

    2 min
    Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm (polecam nóż do sera) i układamy na papierze do pieczenia. Zawijaski nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.
  • Krok 6

    15 min
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C z termoobiegiem lub 220 °C bez termoobiegu. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 15 minut.
Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 1 z 6

Czyścimy pieczarki i kroimy w kostkę. Następnie smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy wszystko razem.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 2 z 6

Na rozłożone ciasto francuskie kładziemy żółty ser i ostudzone pieczarki z cebulą.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 3 z 6

Całość polewamy ketchupem, posypujemy oregano.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 4 z 6

Zwijamy ciasto jak roladę, a końce zwilżamy zimną wodą, aby dokładnie się skleiło.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 5 z 6

Roladę kroimy w plastry o grubości 2cm (polecam nóż do sera) i układamy na papierze do pieczenia. Zawijaski nie powinny się stykać, bo w trakcie pieczenia rosną.

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Krok 6 z 6

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C z termoobiegiem lub 220 °C bez termoobiegu. Zawijaski pieczemy aż ładnie się zrumienią, około 15 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grill
  • Grzyby
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zawijasy z tortilli z łososiową

    Zawijasy z tortilli z łososiową

    2 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu