Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 176

Pietruszka jak skała 

Historia pietruszki sięga aż czasów starożytnych, na co wskazuje botaniczna nazwa rośliny „petroselinum crispum”. Wyraz „petra” oznacza „skała”, a to właśnie starożytni Rzymianie i Grecy odkryli pietruszkę porastającą skaliste zbocza i nadali jej tę niezwykłą nazwę. W obecnych czasach pietruszka należy do najczęściej uprawianych jarzyn na świecie i wcale nie jest wykorzystywana jedynie w celach kulinarnych. Z nasion pietruszki wytwarza się bowiem olej mający szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. 

Ciemnozielona natka pietruszki ma niezwykłą moc – w kilka chwil potrafi poprawić smak wielu zup, sosów, farszów i sałatek. Warto ją też przegryzać na surowo, bo spożycie już kilku świeżych listków skutecznie oczyszcza kubki smakowe i błyskawicznie odświeża oddech. Intensywnie pachnąca natka jest także ważnym składnikiem koktajli warzywnych, musów i aromatycznego pesto pietruszkowego. Dzięki połyskującym, pierzastym liściom o ząbkowanej krawędzi, pietruszka jest częstym elementem dekoracyjnym sałatek jarzynowych, dań głównych, sosów i zup. 

Pyszne potrawy z dodatkiem natki pietruszki 

Pietruszka jest bardzo ważnym składnikiem wszelkich bulionów. Całą natkę dodaje się w trakcie gotowania, by nadać zupie odpowiedniego smaku. Posiekane liście pietruszki wrzucone do potrawy tuż przed podaniem doskonale podkreślają własny aromat dania. Natka pietruszki świetnie się sprawdzi w takich zupach jak gęsty krupnik na podrobach, delikatny bulion z kurkami, aromatyczny krem z brokułów czy rozgrzewająca czorba. 

Drobno posiekana pietruszka dodana do sałatek nie tylko poprawi ich smak, lecz także sprawi, że przystawka będzie jeszcze bardziej kolorowa. Można jej użyć w większych ilościach, np. w przypadku sałatki kuskus z warzywami lub sałatki makaronowej z jajkiem i szynką, lub potraktować jedynie jako ozdobę. 

Jeśli mamy pod ręką pachnącą natkę pietruszki, wykorzystajmy ją do zrobienia pysznej pasty jajecznej, wprost idealnej do smarowania chrupiącego pieczywa. Cały pęczek natki możemy zużyć do przygotowania kremowej pasty z awokado i serka lub pasta z bakłażana i koziego sera, które są świetnym dodatkiem do przekąsek, mięs i dań głównych.