Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Aromatyczne zioła w kuchni - dania z ziołami

Pomysły na dania z natką pietruszki - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z natką pietruszki. Jest aromatyczna i zdrowa. Sprawdź, do jakich potraw warto ją dodać. Zainspiruj się naszymi pomysłami!

Przepisy 186
Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

55
1 godz 15 min Łatwy
Makaron z pesto z pietruszki

Makaron z pesto z pietruszki

55
20 min Łatwy
Jabłkowo-orzechowy majonez

Jabłkowo-orzechowy majonez

5 min Łatwy
Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

8 min Łatwy
Prezent z sałatki jarzynowej

Prezent z sałatki jarzynowej

23 min Łatwy
Chimichurri - sos argentyński

Chimichurri - sos argentyński

7 min Łatwy
Sałatka z rzymską sałatą i papryką

Sałatka z rzymską sałatą i papryką

30 min Łatwy
Zupa aztecka z awokado i tortillą

Zupa aztecka z awokado i tortillą

30 min Łatwy
Rosół wegetariański

Rosół wegetariański

3 godz 10 min Łatwy
Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

40
1 godz Średni
Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

55
1 godz 15 min Łatwy
Paella zero waste z polskimi dodatkami

Paella zero waste z polskimi dodatkami

65
1 godz Łatwy
Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

25
1 godz 15 min Średni
Vege bolognese na soczewicy z makaronem

Vege bolognese na soczewicy z makaronem

100
50 min Średni
Kotlet pożarski z warzywami

Kotlet pożarski z warzywami

40
30 min Łatwy
Puree ze słodkich ziemniaków

Puree ze słodkich ziemniaków

25 min Łatwy
Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

70
1 godz 15 min Łatwy
Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

30
1 godz 33 min Średni
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Dorsz duszony w warzywnym sosie

75
55 min Łatwy
Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

1 godz 40 min Łatwy
Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

Hummus z pieczonymi marchewkami w paście „Kurczak z papryką w sosie paprykowym”

14 godz 20 min Średni
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

20 min Łatwy
Zupa marchewkowa z pomarańczą

Zupa marchewkowa z pomarańczą

1 godz 10 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

55
20 min Łatwy
Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

65
57 min Łatwy
Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

85
1 godz Średni
Carbonara z boczkiem i awokado

Carbonara z boczkiem i awokado

85
30 min Łatwy
Pikantne spaghetti bolognese

Pikantne spaghetti bolognese

70
36 min Łatwy
Omlet z białek

Omlet z białek

90
20 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

70
20 min Łatwy
Maccheroni all’Amatriciana

Maccheroni all’Amatriciana

65
30 min Łatwy
Smażone ziemniaki z chorizo

Smażone ziemniaki z chorizo

50
20 min Łatwy
Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

40 min Łatwy
Krupnik na podrobach

Krupnik na podrobach

56 min Łatwy
Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

75
20 min Łatwy
Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

50 min Łatwy
Zupa grochowo-grzybowa

Zupa grochowo-grzybowa

31 min Łatwy
Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

1 godz Łatwy
Pasta do pieczywa z awokado i serka

Pasta do pieczywa z awokado i serka

8 min Łatwy
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

1 godz 30 min Średni
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Pożywna grochowa

Pożywna grochowa

41 min Łatwy
Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

90
30 min Średni
Roladki z indyka

Roladki z indyka

50
2 godz Średni
Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

60
24 min Łatwy
Potrawka z mięsa mielonego z pieczarkami

Potrawka z mięsa mielonego z pieczarkami

65
21 min Łatwy
Łagodna potrawka indyka z warzywami

Łagodna potrawka indyka z warzywami

50
47 min Łatwy
Klopsiki rybne w galarecie

Klopsiki rybne w galarecie

60
1 godz 46 min Łatwy
Garnek serowy z szynką z piersi  indyka

Garnek serowy z szynką z piersi indyka

50
27 min Łatwy
Kaszotto z kurczakiem i papryką

Kaszotto z kurczakiem i papryką

90
38 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Pietruszka jak skała 

Historia pietruszki sięga aż czasów starożytnych, na co wskazuje botaniczna nazwa rośliny „petroselinum crispum”. Wyraz „petra” oznacza „skała”, a to właśnie starożytni Rzymianie i Grecy odkryli pietruszkę porastającą skaliste zbocza i nadali jej tę niezwykłą nazwę. W obecnych czasach pietruszka należy do najczęściej uprawianych jarzyn na świecie i wcale nie jest wykorzystywana jedynie w celach kulinarnych. Z nasion pietruszki wytwarza się bowiem olej mający szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. 

Ciemnozielona natka pietruszki ma niezwykłą moc – w kilka chwil potrafi poprawić smak wielu zup, sosów, farszów i sałatek. Warto ją też przegryzać na surowo, bo spożycie już kilku świeżych listków skutecznie oczyszcza kubki smakowe i błyskawicznie odświeża oddech. Intensywnie pachnąca natka jest także ważnym składnikiem koktajli warzywnych, musów i aromatycznego pesto pietruszkowego. Dzięki połyskującym, pierzastym liściom o ząbkowanej krawędzi, pietruszka jest częstym elementem dekoracyjnym sałatek jarzynowych, dań głównych, sosów i zup. 

Pyszne potrawy z dodatkiem natki pietruszki 

Pietruszka jest bardzo ważnym składnikiem wszelkich bulionów. Całą natkę dodaje się w trakcie gotowania, by nadać zupie odpowiedniego smaku. Posiekane liście pietruszki wrzucone do potrawy tuż przed podaniem doskonale podkreślają własny aromat dania. Natka pietruszki świetnie się sprawdzi w takich zupach jak gęsty krupnik na podrobach, delikatny bulion z kurkami, aromatyczny krem z brokułów czy rozgrzewająca czorba. 

Drobno posiekana pietruszka dodana do sałatek nie tylko poprawi ich smak, lecz także sprawi, że przystawka będzie jeszcze bardziej kolorowa. Można jej użyć w większych ilościach, np. w przypadku sałatki kuskus z warzywami lub sałatki makaronowej z jajkiem i szynką, lub potraktować jedynie jako ozdobę. 

Jeśli mamy pod ręką pachnącą natkę pietruszki, wykorzystajmy ją do zrobienia pysznej pasty jajecznej, wprost idealnej do smarowania chrupiącego pieczywa. Cały pęczek natki możemy zużyć do przygotowania kremowej pasty z awokado i serka lub pasta z bakłażana i koziego sera, które są świetnym dodatkiem do przekąsek, mięs i dań głównych. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu