Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Aromatyczne zioła w kuchni - dania z ziołami

Pomysły na dania z natką pietruszki - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z natką pietruszki. Jest aromatyczna i zdrowa. Sprawdź, do jakich potraw warto ją dodać. Zainspiruj się naszymi pomysłami!

Przepisy 182

Krupnik rodzinna zupa WINIARY

Krupnik rodzinna zupa WINIARY

15 min Łatwy
Krupnik z kaszą bulgur

Krupnik z kaszą bulgur

35 min Łatwy
Kanapki z pastą jajeczną

Kanapki z pastą jajeczną

20 min Łatwy
Bruschetta z czerstwego pieczywa

Bruschetta z czerstwego pieczywa

30 min
Szakszuka

Szakszuka

18 min Łatwy
Żurek z ziemniakami

Żurek z ziemniakami

42 min Łatwy
Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą

Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą

75 ze 100
1 godz 4 min Łatwy
Gotowany filet z kurczaka

Gotowany filet z kurczaka

80 ze 100
55 min Łatwy
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

40 ze 100
1 godz 3 min Łatwy
Kotlet pożarski z warzywami

Kotlet pożarski z warzywami

40 ze 100
30 min Łatwy
Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

Farsz do langosza z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

75 ze 100
20 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

55 ze 100
20 min Łatwy
Chimichurri - sos argentyński

Chimichurri - sos argentyński

7 min Łatwy
Żurek z kopytkami i suszonymi grzybami

Żurek z kopytkami i suszonymi grzybami

30 min Łatwy
Świąteczny żurek w chlebie

Świąteczny żurek w chlebie

30 min Łatwy
Tradycyjne jajka wielkanocne

Tradycyjne jajka wielkanocne

22 min Łatwy
Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

1 godz 31 min Łatwy
Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

20 min Łatwy
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

1 godz 30 min Średni
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

70 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

35 ze 100
1 godz 50 min Łatwy
Czorba - Zupa bułgarska

Czorba - Zupa bułgarska

1 godz 12 min Łatwy
Biały barszcz świąteczny

Biały barszcz świąteczny

18 min Łatwy
Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

23 min Łatwy
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

15 min Łatwy
Jajka faszerowane z tuńczykiem

Jajka faszerowane z tuńczykiem

22 min Łatwy
Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

45 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

1 godz Łatwy
Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem

65 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Kaczka faszerowana wątróbką

Kaczka faszerowana wątróbką

45 ze 100
3 godz 55 min Średni
Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii

85 ze 100
22 min Łatwy
Potrawka z mięsa mielonego z pieczarkami

Potrawka z mięsa mielonego z pieczarkami

65 ze 100
21 min Łatwy
Zupa ziołowa ze świeżych ziół

Zupa ziołowa ze świeżych ziół

40 min Łatwy
Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami

Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami

42 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

70 ze 100
20 min
Parówki w cieście

Parówki w cieście

35 ze 100
32 min Łatwy
Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

65 ze 100
57 min Łatwy
Pikantne spaghetti bolognese

Pikantne spaghetti bolognese

40 ze 100
38 min
Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

1 godz 42 min Średni
Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem

17 min Łatwy
Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka

80 ze 100
47 min Łatwy
Zupa grochowa z boczkiem

Zupa grochowa z boczkiem

40 min Łatwy
Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

70 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Pasta jajeczna z serkiem topionym i pietruszką

Pasta jajeczna z serkiem topionym i pietruszką

17 min Łatwy
Sałatka kuskus z warzywami

Sałatka kuskus z warzywami

42 min Łatwy
Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami

40 min Łatwy
Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

29 min Łatwy
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

20 min Łatwy
Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

70 ze 100
56 min Łatwy
Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku

11 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Pietruszka jak skała 

Historia pietruszki sięga aż czasów starożytnych, na co wskazuje botaniczna nazwa rośliny „petroselinum crispum”. Wyraz „petra” oznacza „skała”, a to właśnie starożytni Rzymianie i Grecy odkryli pietruszkę porastającą skaliste zbocza i nadali jej tę niezwykłą nazwę. W obecnych czasach pietruszka należy do najczęściej uprawianych jarzyn na świecie i wcale nie jest wykorzystywana jedynie w celach kulinarnych. Z nasion pietruszki wytwarza się bowiem olej mający szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. 

Ciemnozielona natka pietruszki ma niezwykłą moc – w kilka chwil potrafi poprawić smak wielu zup, sosów, farszów i sałatek. Warto ją też przegryzać na surowo, bo spożycie już kilku świeżych listków skutecznie oczyszcza kubki smakowe i błyskawicznie odświeża oddech. Intensywnie pachnąca natka jest także ważnym składnikiem koktajli warzywnych, musów i aromatycznego pesto pietruszkowego. Dzięki połyskującym, pierzastym liściom o ząbkowanej krawędzi, pietruszka jest częstym elementem dekoracyjnym sałatek jarzynowych, dań głównych, sosów i zup. 

Pyszne potrawy z dodatkiem natki pietruszki 

Pietruszka jest bardzo ważnym składnikiem wszelkich bulionów. Całą natkę dodaje się w trakcie gotowania, by nadać zupie odpowiedniego smaku. Posiekane liście pietruszki wrzucone do potrawy tuż przed podaniem doskonale podkreślają własny aromat dania. Natka pietruszki świetnie się sprawdzi w takich zupach jak gęsty krupnik na podrobach, delikatny bulion z kurkami, aromatyczny krem z brokułów czy rozgrzewająca czorba. 

Drobno posiekana pietruszka dodana do sałatek nie tylko poprawi ich smak, lecz także sprawi, że przystawka będzie jeszcze bardziej kolorowa. Można jej użyć w większych ilościach, np. w przypadku sałatki kuskus z warzywami lub sałatki makaronowej z jajkiem i szynką, lub potraktować jedynie jako ozdobę. 

Jeśli mamy pod ręką pachnącą natkę pietruszki, wykorzystajmy ją do zrobienia pysznej pasty jajecznej, wprost idealnej do smarowania chrupiącego pieczywa. Cały pęczek natki możemy zużyć do przygotowania kremowej pasty z awokado i serka lub pasta z bakłażana i koziego sera, które są świetnym dodatkiem do przekąsek, mięs i dań głównych. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu