Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Aromatyczne zioła w kuchni - dania z ziołami

Pomysły na dania z natką pietruszki - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z natką pietruszki. Jest aromatyczna i zdrowa. Sprawdź, do jakich potraw warto ją dodać. Zainspiruj się naszymi pomysłami!

Przepisy 182

Zupa cygańska

Zupa cygańska

34 min Łatwy
Ryż z parówkami

Ryż z parówkami

45 ze 100
13 min Łatwy
Pieczona tołpyga

Pieczona tołpyga

65 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Filety z kurczaka w boczku

Filety z kurczaka w boczku

65 ze 100
43 min Łatwy
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

70 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Łagodna potrawka indyka z warzywami

Łagodna potrawka indyka z warzywami

50 ze 100
47 min Łatwy
Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Ryż podsmażany z mięsem mielonym

70 ze 100
44 min Łatwy
Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

23 min Łatwy
Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii

85 ze 100
22 min Łatwy
Wiosenny szybki gulasz warzywny

Wiosenny szybki gulasz warzywny

90 ze 100
1 godz Łatwy
Jambalaya

Jambalaya

95 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Paella zero waste z polskimi dodatkami

Paella zero waste z polskimi dodatkami

65 ze 100
1 godz Łatwy
Smażone ziemniaki z chorizo

Smażone ziemniaki z chorizo

50 ze 100
20 min Łatwy
Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

25 ze 100
1 godz 15 min Średni
Klopsiki rybne w galarecie

Klopsiki rybne w galarecie

60 ze 100
1 godz 46 min Łatwy
Parówki w cieście

Parówki w cieście

35 ze 100
32 min Łatwy
Grillowana polędwica z tuńczyka

Grillowana polędwica z tuńczyka

35 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Garnek serowy z szynką z piersi  indyka

Garnek serowy z szynką z piersi indyka

50 ze 100
27 min Łatwy
Garnek serowy z kiełbasą parówkową

Garnek serowy z kiełbasą parówkową

35 ze 100
35 min Łatwy
Potrawka z mięsa mielonego z pieczarkami

Potrawka z mięsa mielonego z pieczarkami

65 ze 100
21 min Łatwy
Kaszotto z kurczakiem i papryką

Kaszotto z kurczakiem i papryką

90 ze 100
38 min Łatwy
Jaskółcze gniazdo

Jaskółcze gniazdo

55 ze 100
1 godz 16 min Łatwy
Mój pomysł na soczystego kurczaka z pęczakiem

Mój pomysł na soczystego kurczaka z pęczakiem

50 ze 100
25 godz 29 min Łatwy
Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

75 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

40 ze 100
1 godz 3 min Łatwy
Duszona cielęcina

Duszona cielęcina

50 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Naleśniki z fasolą

Naleśniki z fasolą

45 ze 100
35 min Łatwy
Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

40 ze 100
34 min Łatwy
Kasza bulgur z vermicelli z podgrzybkami

Kasza bulgur z vermicelli z podgrzybkami

20 ze 100
1 godz Łatwy
Faszerowane udka

Faszerowane udka

30 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Roladki z indyka

Roladki z indyka

50 ze 100
2 godz Średni
Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem

65 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

100 ze 100
2 godz 56 min Łatwy
Vege bolognese na soczewicy z makaronem

Vege bolognese na soczewicy z makaronem

95 ze 100
50 min Średni
Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku

11 min Łatwy
Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

30 ze 100
2 godz 48 min Łatwy
Kapusta włoska z ziemniakami

Kapusta włoska z ziemniakami

70 ze 100
1 godz Łatwy
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek

45 ze 100
1 godz 12 min Średni
Chłopski garnek z wędzonką

Chłopski garnek z wędzonką

90 ze 100
1 godz Łatwy
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Dorsz duszony w warzywnym sosie

75 ze 100
55 min Łatwy
Carbonara z boczkiem i awokado

Carbonara z boczkiem i awokado

85 ze 100
30 min Łatwy
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

35 ze 100
1 godz 50 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

55 ze 100
20 min Łatwy
Karkówka z ziemniakami i kapustą kiszoną

Karkówka z ziemniakami i kapustą kiszoną

70 ze 100
51 min Łatwy
Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

50 min Łatwy
Klopsiki w sosie warzywnym

Klopsiki w sosie warzywnym

75 ze 100
1 godz 1 min Łatwy
Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

40 ze 100
1 godz Średni
Zupa fasolowa z kiełbasą

Zupa fasolowa z kiełbasą

3 godz 41 min Łatwy
Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka

80 ze 100
47 min Łatwy
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

1 godz Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Pietruszka jak skała 

Historia pietruszki sięga aż czasów starożytnych, na co wskazuje botaniczna nazwa rośliny „petroselinum crispum”. Wyraz „petra” oznacza „skała”, a to właśnie starożytni Rzymianie i Grecy odkryli pietruszkę porastającą skaliste zbocza i nadali jej tę niezwykłą nazwę. W obecnych czasach pietruszka należy do najczęściej uprawianych jarzyn na świecie i wcale nie jest wykorzystywana jedynie w celach kulinarnych. Z nasion pietruszki wytwarza się bowiem olej mający szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. 

Ciemnozielona natka pietruszki ma niezwykłą moc – w kilka chwil potrafi poprawić smak wielu zup, sosów, farszów i sałatek. Warto ją też przegryzać na surowo, bo spożycie już kilku świeżych listków skutecznie oczyszcza kubki smakowe i błyskawicznie odświeża oddech. Intensywnie pachnąca natka jest także ważnym składnikiem koktajli warzywnych, musów i aromatycznego pesto pietruszkowego. Dzięki połyskującym, pierzastym liściom o ząbkowanej krawędzi, pietruszka jest częstym elementem dekoracyjnym sałatek jarzynowych, dań głównych, sosów i zup. 

Pyszne potrawy z dodatkiem natki pietruszki 

Pietruszka jest bardzo ważnym składnikiem wszelkich bulionów. Całą natkę dodaje się w trakcie gotowania, by nadać zupie odpowiedniego smaku. Posiekane liście pietruszki wrzucone do potrawy tuż przed podaniem doskonale podkreślają własny aromat dania. Natka pietruszki świetnie się sprawdzi w takich zupach jak gęsty krupnik na podrobach, delikatny bulion z kurkami, aromatyczny krem z brokułów czy rozgrzewająca czorba. 

Drobno posiekana pietruszka dodana do sałatek nie tylko poprawi ich smak, lecz także sprawi, że przystawka będzie jeszcze bardziej kolorowa. Można jej użyć w większych ilościach, np. w przypadku sałatki kuskus z warzywami lub sałatki makaronowej z jajkiem i szynką, lub potraktować jedynie jako ozdobę. 

Jeśli mamy pod ręką pachnącą natkę pietruszki, wykorzystajmy ją do zrobienia pysznej pasty jajecznej, wprost idealnej do smarowania chrupiącego pieczywa. Cały pęczek natki możemy zużyć do przygotowania kremowej pasty z awokado i serka lub pasta z bakłażana i koziego sera, które są świetnym dodatkiem do przekąsek, mięs i dań głównych. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu