Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z sałatą rzymską i papryką to jeden z najpopularniejszych przepisów tego typu. Sałatka rzymska jest lekka, chrupiąca, soczysta, szybka w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie nawet bez dodatków, choć sprawdzi się np. w towarzystwie grillowanego camemberta, kurczaka czy wysmażonego na medium rare steka. Ser owczy obecny w przepisie nadaje sałatce z sałaty rzymskiej wyjątkowy, lekko pikantny i kremowy smak.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Ogórki umyj i obierz. Przekrój wzdłuż, usuń nasiona łyżką i pokrój w kostkę. Oczyść i umyj dymkę, pokrój ją w cienkie krążki.
Krok 2
6 min
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń twarde gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń pestki i białe skórki wewnątrz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
7 min
Oczyść i umyj sałatę rzymską, odwiruj i pokrój w paski. Pietruszkę umyj, zerwij liście i drobno posiekaj.
Krok 4
5 min
Doprowadź wodę do wrzenia i odlej do miski wymaganą w przepisie ilość (2 łyżki). Wsyp Przyprawę Uniwersalną do dużej miski, wymieszaj i trochę ostudź.
Krok 5
5 min
Dodaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę i miód. Dopraw pieprzem do smaku. Dodaj wszystkie składniki sałatki i wymieszaj. Podawaj z bagietką.
Krok 6
2 min
WSKAZÓWKA:
sałatka bardzo dobrze smakuje, jeśli przed podaniem zostanie posypana kawałkami migdałów, orzeszkami pinii lub orzechami włoskimi.
Krok 1
z
6
Ogórki umyj i obierz. Przekrój wzdłuż, usuń nasiona łyżką i pokrój w kostkę. Oczyść i umyj dymkę, pokrój ją w cienkie krążki.
Krok 2
z
6
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń twarde gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń pestki i białe skórki wewnątrz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
z
6
Oczyść i umyj sałatę rzymską, odwiruj i pokrój w paski. Pietruszkę umyj, zerwij liście i drobno posiekaj.
Krok 4
z
6
Doprowadź wodę do wrzenia i odlej do miski wymaganą w przepisie ilość (2 łyżki). Wsyp Przyprawę Uniwersalną do dużej miski, wymieszaj i trochę ostudź.
Krok 5
z
6
Dodaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę i miód. Dopraw pieprzem do smaku. Dodaj wszystkie składniki sałatki i wymieszaj. Podawaj z bagietką.
Krok 6
z
6
WSKAZÓWKA:
sałatka bardzo dobrze smakuje, jeśli przed podaniem zostanie posypana kawałkami migdałów, orzeszkami pinii lub orzechami włoskimi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0