Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka z sałatą rzymską i papryką to jeden z najpopularniejszych przepisów tego typu. Sałatka rzymska jest lekka, chrupiąca, soczysta, szybka w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie nawet bez dodatków, choć sprawdzi się np. w towarzystwie grillowanego camemberta, kurczaka czy wysmażonego na medium rare steka. Ser owczy obecny w przepisie nadaje sałatce z sałaty rzymskiej wyjątkowy, lekko pikantny i kremowy smak.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Ogórki umyj i obierz. Przekrój wzdłuż, usuń nasiona łyżką i pokrój w kostkę. Oczyść i umyj dymkę, pokrój ją w cienkie krążki.
Krok 2
6 min
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń twarde gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń pestki i białe skórki wewnątrz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
7 min
Oczyść i umyj sałatę rzymską, odwiruj i pokrój w paski. Pietruszkę umyj, zerwij liście i drobno posiekaj.
Krok 4
5 min
Doprowadź wodę do wrzenia i odlej do miski wymaganą w przepisie ilość (2 łyżki). Wsyp Przyprawę Uniwersalną do dużej miski, wymieszaj i trochę ostudź.
Krok 5
5 min
Dodaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę i miód. Dopraw pieprzem do smaku. Dodaj wszystkie składniki sałatki i wymieszaj. Podawaj z bagietką.
Krok 6
2 min
WSKAZÓWKA:
sałatka bardzo dobrze smakuje, jeśli przed podaniem zostanie posypana kawałkami migdałów, orzeszkami pinii lub orzechami włoskimi.
Krok 1
z
6
Ogórki umyj i obierz. Przekrój wzdłuż, usuń nasiona łyżką i pokrój w kostkę. Oczyść i umyj dymkę, pokrój ją w cienkie krążki.
Krok 2
z
6
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń twarde gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń pestki i białe skórki wewnątrz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
z
6
Oczyść i umyj sałatę rzymską, odwiruj i pokrój w paski. Pietruszkę umyj, zerwij liście i drobno posiekaj.
Krok 4
z
6
Doprowadź wodę do wrzenia i odlej do miski wymaganą w przepisie ilość (2 łyżki). Wsyp Przyprawę Uniwersalną do dużej miski, wymieszaj i trochę ostudź.
Krok 5
z
6
Dodaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę i miód. Dopraw pieprzem do smaku. Dodaj wszystkie składniki sałatki i wymieszaj. Podawaj z bagietką.
Krok 6
z
6
WSKAZÓWKA:
sałatka bardzo dobrze smakuje, jeśli przed podaniem zostanie posypana kawałkami migdałów, orzeszkami pinii lub orzechami włoskimi.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0