Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa grochowo-grzybowa
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Zupa grochowo-grzybowa

(2)
31min
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa grochowa Nasza Specjalność WINIARY
200  g
Boczniaki, brązowe pieczarki lub inne ulubione świeże grzyby
0.5  pęczek
Kolendra (lub 1 łyżka suszonych ziaren kolendry)
0.5  pęczek
Natka pietruszki
0.5  pęczek
Tymianek
1 
Skórka z cytryny
trochę
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.75 g
Węglowodany
7.55 g
Tłuszcze
2.02 g
Wartość energetyczna
83.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Witajcie! Cieszę się niezmiernie, że znów mnie odwiedziliście. W związku z tym, że wielkimi krokami zbliża się jesień – dzisiejszy odcinek będzie traktował o zupie. Zupy to nasi najlepsi kulinarni przyjaciele w okresie jesiennym – są sycące, rozgrzewające i pyszne. Dla mnie mają jeszcze jeden wielki walor – są bardzo wdzięcznym tematem dla rozmaitych kulinarnych wariacji i eksperymentów. Na pewno znacie zarówno zupę grochową jak i grzybową. A co powiecie na zgrabne połączenie tych dwóch bytów w jeden? Zaciekawieni? No to startujemy!

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    15 min
    Grzyby pokrój w mniejsze kawałki, następnie smaż na patelni, na małej mocy kuchenki z dodatkiem oliwy, aż będą wyraźnie zarumienione, ok. 10-12min.
  • Krok 2

    10 min
    Do gotowej zupy grochowej Winiary dodaj podsmażone grzyby, posiekaną kolendrę, natkę, tymianek, skórkę z cytryny. Wszystko podgrzej, następnie dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
  • TIPY

    5 min
    - tip jak mrozić grzyby - w przepisie użyjemy mrożonych ziół ze słoiczków - suszona skórka z cytryny jako przyprawa ze słoika
  • Dziękuję!

    1 min
    Taki oto jest efekt połączenia grochówki z grzybową. Zapewniam Was, że warto zaryzykować takie połączenie! To już nasze ostatnie spotkanie cyklu, w którym wspólnie z Winiary #pomogamywgotowaniu. Koniecznie zajrzyjcie do poprzednich odcinków, jeśli nie mieliście jeszcze okazji. Zapraszam Was też na winiary.pl, gdzie znajdziecie skarbnicę fantastycznych przepisów i inspiracji. Ja chwytam za łyżkę i zabieram się za swoją zupę, a Wam bardzo, bardzo dziękuję za to, że mogłam Was gościć w mojej sprytnej kuchni. Życzę Wam masy ciepła, boskich smaków i cieszących nozdrza aromatów na zbliżającą się jesień! Do zobaczenia!
Zupa grochowo-grzybowa

Krok 1 z 4

Grzyby pokrój w mniejsze kawałki, następnie smaż na patelni, na małej mocy kuchenki z dodatkiem oliwy, aż będą wyraźnie zarumienione, ok. 10-12min.

Zupa grochowo-grzybowa

Krok 2 z 4

Do gotowej zupy grochowej Winiary dodaj podsmażone grzyby, posiekaną kolendrę, natkę, tymianek, skórkę z cytryny. Wszystko podgrzej, następnie dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

Zupa grochowo-grzybowa

TIPY z 4

- tip jak mrozić grzyby - w przepisie użyjemy mrożonych ziół ze słoiczków - suszona skórka z cytryny jako przyprawa ze słoika

Zupa grochowo-grzybowa

Dziękuję! z 4

Taki oto jest efekt połączenia grochówki z grzybową. Zapewniam Was, że warto zaryzykować takie połączenie! To już nasze ostatnie spotkanie cyklu, w którym wspólnie z Winiary #pomogamywgotowaniu. Koniecznie zajrzyjcie do poprzednich odcinków, jeśli nie mieliście jeszcze okazji. Zapraszam Was też na winiary.pl, gdzie znajdziecie skarbnicę fantastycznych przepisów i inspiracji. Ja chwytam za łyżkę i zabieram się za swoją zupę, a Wam bardzo, bardzo dziękuję za to, że mogłam Was gościć w mojej sprytnej kuchni. Życzę Wam masy ciepła, boskich smaków i cieszących nozdrza aromatów na zbliżającą się jesień! Do zobaczenia!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    1 godz 17 min Średni
  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu