Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grochowo-grzybowa

1
31min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Boczniaki
0.5 pęczek
Kolendra (lub 1 łyżka suszonych ziaren kolendry)
0.5 pęczek
Natka pietruszki
0.5 pęczek
Tymianek
1 
Skórka z cytryny
1 trochę
Oliwa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.75 g
Węglowodany
7.55 g
Tłuszcze
2.02 g
Wartość energetyczna
83.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
15 min
Grzyby pokrój w mniejsze kawałki, następnie smaż na patelni, na małej mocy kuchenki z dodatkiem oliwy, aż będą wyraźnie zarumienione, ok. 10-12min.
Krok 2
10 min
Do gotowej zupy grochowej Winiary dodaj podsmażone grzyby, posiekaną kolendrę, natkę, tymianek, skórkę z cytryny. Wszystko podgrzej, następnie dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
TIPY
5 min
- tip jak mrozić grzyby - w przepisie użyjemy mrożonych ziół ze słoiczków - suszona skórka z cytryny jako przyprawa ze słoika
Dziękuję!
1 min
Taki oto jest efekt połączenia grochówki z grzybową. Zapewniam Was, że warto zaryzykować takie połączenie! To już nasze ostatnie spotkanie cyklu, w którym wspólnie z Winiary #pomogamywgotowaniu. Koniecznie zajrzyjcie do poprzednich odcinków, jeśli nie mieliście jeszcze okazji. Zapraszam Was też na winiary.pl, gdzie znajdziecie skarbnicę fantastycznych przepisów i inspiracji. Ja chwytam za łyżkę i zabieram się za swoją zupę, a Wam bardzo, bardzo dziękuję za to, że mogłam Was gościć w mojej sprytnej kuchni. Życzę Wam masy ciepła, boskich smaków i cieszących nozdrza aromatów na zbliżającą się jesień! Do zobaczenia!
Zupa grochowo-grzybowa

Krok 1 z 4

Grzyby pokrój w mniejsze kawałki, następnie smaż na patelni, na małej mocy kuchenki z dodatkiem oliwy, aż będą wyraźnie zarumienione, ok. 10-12min.

Zupa grochowo-grzybowa

Krok 2 z 4

Do gotowej zupy grochowej Winiary dodaj podsmażone grzyby, posiekaną kolendrę, natkę, tymianek, skórkę z cytryny. Wszystko podgrzej, następnie dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

Zupa grochowo-grzybowa

TIPY z 4

- tip jak mrozić grzyby - w przepisie użyjemy mrożonych ziół ze słoiczków - suszona skórka z cytryny jako przyprawa ze słoika

Zupa grochowo-grzybowa

Dziękuję! z 4

Taki oto jest efekt połączenia grochówki z grzybową. Zapewniam Was, że warto zaryzykować takie połączenie! To już nasze ostatnie spotkanie cyklu, w którym wspólnie z Winiary #pomogamywgotowaniu. Koniecznie zajrzyjcie do poprzednich odcinków, jeśli nie mieliście jeszcze okazji. Zapraszam Was też na winiary.pl, gdzie znajdziecie skarbnicę fantastycznych przepisów i inspiracji. Ja chwytam za łyżkę i zabieram się za swoją zupę, a Wam bardzo, bardzo dziękuję za to, że mogłam Was gościć w mojej sprytnej kuchni. Życzę Wam masy ciepła, boskich smaków i cieszących nozdrza aromatów na zbliżającą się jesień! Do zobaczenia!

Witajcie! Cieszę się niezmiernie, że znów mnie odwiedziliście. W związku z tym, że wielkimi krokami zbliża się jesień – dzisiejszy odcinek będzie traktował o zupie. Zupy to nasi najlepsi kulinarni przyjaciele w okresie jesiennym – są sycące, rozgrzewające i pyszne. Dla mnie mają jeszcze jeden wielki walor – są bardzo wdzięcznym tematem dla rozmaitych kulinarnych wariacji i eksperymentów. Na pewno znacie zarówno zupę grochową jak i grzybową. A co powiecie na zgrabne połączenie tych dwóch bytów w jeden? Zaciekawieni? No to startujemy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika