75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
22.5g / 27%
Węglowodany
21.1g / 24%
Tłuszcze
18.9g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Dorsz duszony w warzywnym sosie

(0)
55min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Filety z dorsza (lub innej białej ryby)
0.5 
Cytryna (zero waste)
2  łodyg
Seler naciowy, szczególnie nać (zero waste)
1 
Cebula
trochę
Pomidorki cherry
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
200  g
Kuskus
1 
Czerwona cebula
trochę
Ulubione zioła: bazylia, kolendra, natka pietruszki, etc. - mix (zero waste)
2  łyżek
Oliwa z oliwek (do kuskusu)
0.5 
Cytryna (zero waste)
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.45 g
Węglowodany
21.07 g
Tłuszcze
18.92 g
Wartość energetyczna
360.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiam gotować na łonie natury. Pamiętajcie, że takie gotowanie to nie tylko grill i ruszt – z powodzeniem możemy na grillu czy kuchence turystycznej przygotować fajne posiłki w plenerze.

Ja nazywam się Robert Harna i dzisiaj zrobię duszonego w warzywnym sosie dorsza z szybkim kuskusem. Będzie smacznie i oryginalnie.

Kuskus to tak naprawdę nie kasza, a makaron. Jest to bardzo szybki sposób na sałatkę czy dodatek do obiadu. Wystarczy trochę wrzątku, kilka dodatków smakowych – zioła i warzywa, jakie akurat macie w lodówce. Później łatwo go przerobić na nowe danie.

Połowę cytryny wykorzystam do ryby, a drugie pół do kuskusu – tak, aby nic się nie zmarnowało.

Ryba w aromatycznym sosie z mnóstwem przemyconych warzyw to również ciekawa propozycja dla dzieci! A dla dorosłych łatwo ztuningować takie danie, dodając chilli czy aromatyczne przyprawy, aby nadać całości pazura. Dorsz duszony w sosie z warzywami i kuskusem gotowy.

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na winiary.pl, tymczasem dzięki wielkie i do zobaczenia w kolejnym odcinku programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Cześć!
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
10 min
Filety z dorsza pokrój na mniejsze części. Dopraw oliwą, solą, pieprzem oraz sokiem z połówki cytryny. Seler naciowy pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj. WSKAZÓWKA: Zamiast dorsza możesz użyć innej ulubionej ryby. Pamiętaj, im grubszy filet, tym dłużej się gotuje.
Krok 2
20 min
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej seler z cebulą, aż ta zmięknie i stanie się lekko rumiana. Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA... Makaron z sosem z czerwonymi warzywami wymieszaj z wodą i wlej na patelnię. Kiedy całość się zagotuje, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę oraz rybę. Całość posyp posiekaną pietruszką i przykryj. Duś ok. 10 min.
Krok 3
20 min
Aby przygotować kuskus, wsyp kaszę do miski. Dodaj oliwę z oliwek, sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i zalej wrzątkiem tak, aby przykrył kaszę. Naczynie z kuskusem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie kaszę spulchnij widelcem. Zioła dokładnie posiekaj i wymieszaj z kaszą. WSKAZÓWKA: Pół cytryny wykorzystujemy do ryby, a drugie pół do kuskusu – nic się nie marnuje.
Krok 4
5 min
Rybę podawaj z kuskusem i ziołami. WSKAZÓWKA: Idealne do duszenia ryby będą lekko zwiędnięte zioła, nie musimy ich wyrzucać. Pozostały kuskus możesz później wymieszać z serem feta, oliwkami i dodatkowymi warzywami, tworząc super sałatkę.
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Krok 1 z 4

Filety z dorsza pokrój na mniejsze części. Dopraw oliwą, solą, pieprzem oraz sokiem z połówki cytryny. Seler naciowy pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj. WSKAZÓWKA: Zamiast dorsza możesz użyć innej ulubionej ryby. Pamiętaj, im grubszy filet, tym dłużej się gotuje.

Dorsz duszony w warzywnym sosie

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej seler z cebulą, aż ta zmięknie i stanie się lekko rumiana. Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA... Makaron z sosem z czerwonymi warzywami wymieszaj z wodą i wlej na patelnię. Kiedy całość się zagotuje, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę oraz rybę. Całość posyp posiekaną pietruszką i przykryj. Duś ok. 10 min.

Dorsz duszony w warzywnym sosie

Krok 3 z 4

Aby przygotować kuskus, wsyp kaszę do miski. Dodaj oliwę z oliwek, sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i zalej wrzątkiem tak, aby przykrył kaszę. Naczynie z kuskusem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie kaszę spulchnij widelcem. Zioła dokładnie posiekaj i wymieszaj z kaszą. WSKAZÓWKA: Pół cytryny wykorzystujemy do ryby, a drugie pół do kuskusu – nic się nie marnuje.

Dorsz duszony w warzywnym sosie

Krok 4 z 4

Rybę podawaj z kuskusem i ziołami. WSKAZÓWKA: Idealne do duszenia ryby będą lekko zwiędnięte zioła, nie musimy ich wyrzucać. Pozostały kuskus możesz później wymieszać z serem feta, oliwkami i dodatkowymi warzywami, tworząc super sałatkę.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika