Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Dorsz duszony w warzywnym sosie

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... Spaghetti Napoli
400  g
Filety z dorsza (lub innej białej ryby)
0.5 
Cytryna (zero waste)
2  łodyg
Seler naciowy, szczególnie nać (zero waste)
1 
Cebula
trochę
Pomidorki cherry
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
200  g
Kuskus
1 
Czerwona cebula
trochę
Ulubione zioła: bazylia, kolendra, natka pietruszki, etc. - mix (zero waste)
2  łyżek
Oliwa z oliwek (do kuskusu)
0.5 
Cytryna (zero waste)
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.9 g
Wartość energetyczna
364.6 kcal
Tłuszcze
18.8 g
Białko
22.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiam gotować na łonie natury. Pamiętajcie, że takie gotowanie to nie tylko grill i ruszt – z powodzeniem możemy na grillu czy kuchence turystycznej przygotować fajne posiłki w plenerze.

Ja nazywam się Robert Harna i dzisiaj zrobię duszonego w warzywnym sosie dorsza z szybkim kuskusem. Będzie smacznie i oryginalnie.

Kuskus to tak naprawdę nie kasza, a makaron. Jest to bardzo szybki sposób na sałatkę czy dodatek do obiadu. Wystarczy trochę wrzątku, kilka dodatków smakowych – zioła i warzywa, jakie akurat macie w lodówce. Później łatwo go przerobić na nowe danie.

Połowę cytryny wykorzystam do ryby, a drugie pół do kuskusu – tak, aby nic się nie zmarnowało.

Ryba w aromatycznym sosie z mnóstwem przemyconych warzyw to również ciekawa propozycja dla dzieci! A dla dorosłych łatwo ztuningować takie danie, dodając chilli czy aromatyczne przyprawy, aby nadać całości pazura. Dorsz duszony w sosie z warzywami i kuskusem gotowy.

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam na winiary.pl, tymczasem dzięki wielkie i do zobaczenia w kolejnym odcinku programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Cześć!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    10 min
    Filety z dorsza pokrój na mniejsze części. Dopraw oliwą, solą, pieprzem oraz sokiem z połówki cytryny. Seler naciowy pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj. WSKAZÓWKA: Zamiast dorsza możesz użyć innej ulubionej ryby. Pamiętaj, im grubszy filet, tym dłużej się gotuje.
  • Krok 2

    20 min
    Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej seler z cebulą, aż ta zmięknie i stanie się lekko rumiana. Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na... spaghetti Napoli wymieszaj z wodą i wlej na patelnię. Kiedy całość się zagotuje, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę oraz rybę. Całość posyp posiekaną pietruszką i przykryj. Duś ok. 10 min.
  • Krok 3

    20 min
    Aby przygotować kuskus, wsyp kaszę do miski. Dodaj oliwę z oliwek, sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i zalej wrzątkiem tak, aby przykrył kaszę. Naczynie z kuskusem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie kaszę spulchnij widelcem. Zioła dokładnie posiekaj i wymieszaj z kaszą. WSKAZÓWKA: Pół cytryny wykorzystujemy do ryby, a drugie pół do kuskusu – nic się nie marnuje.
  • Krok 4

    5 min
    Rybę podawaj z kuskusem i ziołami. WSKAZÓWKA: Idealne do duszenia ryby będą lekko zwiędnięte zioła, nie musimy ich wyrzucać. Pozostały kuskus możesz później wymieszać z serem feta, oliwkami i dodatkowymi warzywami, tworząc super sałatkę.
Dorsz duszony w warzywnym sosie

Krok 1 z 4

Filety z dorsza pokrój na mniejsze części. Dopraw oliwą, solą, pieprzem oraz sokiem z połówki cytryny. Seler naciowy pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj. WSKAZÓWKA: Zamiast dorsza możesz użyć innej ulubionej ryby. Pamiętaj, im grubszy filet, tym dłużej się gotuje.

Dorsz duszony w warzywnym sosie

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej seler z cebulą, aż ta zmięknie i stanie się lekko rumiana. Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na... spaghetti Napoli wymieszaj z wodą i wlej na patelnię. Kiedy całość się zagotuje, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę oraz rybę. Całość posyp posiekaną pietruszką i przykryj. Duś ok. 10 min.

Dorsz duszony w warzywnym sosie

Krok 3 z 4

Aby przygotować kuskus, wsyp kaszę do miski. Dodaj oliwę z oliwek, sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i zalej wrzątkiem tak, aby przykrył kaszę. Naczynie z kuskusem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie kaszę spulchnij widelcem. Zioła dokładnie posiekaj i wymieszaj z kaszą. WSKAZÓWKA: Pół cytryny wykorzystujemy do ryby, a drugie pół do kuskusu – nic się nie marnuje.

Dorsz duszony w warzywnym sosie

Krok 4 z 4

Rybę podawaj z kuskusem i ziołami. WSKAZÓWKA: Idealne do duszenia ryby będą lekko zwiędnięte zioła, nie musimy ich wyrzucać. Pozostały kuskus możesz później wymieszać z serem feta, oliwkami i dodatkowymi warzywami, tworząc super sałatkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz pieczony w porach

    Dorsz pieczony w porach

    2 godz 55 min Łatwy
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy
  • Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

    30 min Łatwy
  • Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

    Dorsz zapiekany w sosie grzybowo-serowym

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu