Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Maccheroni all’Amatriciana
Dodaj do CookBook

Maccheroni all’Amatriciana

(1)
30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Boloński WINIARY
250  g
Makaron, np. Maccheroni
100  g
Wędzony boczek
50  g
Ser peccorino lub parmezan
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
119.7 g
Wartość energetyczna
1057.8 kcal
Tłuszcze
46.8 g
Białko
34.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Amatriciana to włoski sos do makaronu na bazie podsmażonego, drobno pokrojonego podgardla wieprzowego lub boczku, pomidorów i sera pecorino. Włosi do tej pory nie rozstrzygnęli, czy do tego sosu dodaje się czosnek czy cebulę. W przepisie Winiary nie ma ani jednego z nich. Dodatkowo, na stronie internetowej miasta Amatrice, z którego pochodzi autor tego XIX-wiecznego dania, przepis zamiast nich zawiera odrobinę białego wina. Wino na pewno podbije smak sosu - śmiało możesz je tu dodać i odparować. Amatricianę przeważnie podaje się z makaronem bucatini, ale możesz sięgnąć również po rurki Maccheroni - gęsty, aromatyczny sos osiądzie w ich wnętrzu. Maccheroni all'Amatriciana to wspaniały pomysł na włoski obiad i kulinarną podróż, która rozbudzi chęć na wakacje w słonecznej Italii. Spróbuj!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Boczek pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj boczek. Kiedy zacznie się ładnie rumienić dodaj sos i zagotuj całość. Sos gotuj ok 10 minut na małej mocy. Jeśli zrobi się za gęsty, dodaj odrobinę wody.
  • Krok 2

    3 min
    Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego połowę startego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
  • Krok 4

    2 min
    Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.
Maccheroni all’Amatriciana

Krok 1 z 4

Boczek pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj boczek. Kiedy zacznie się ładnie rumienić dodaj sos i zagotuj całość. Sos gotuj ok 10 minut na małej mocy. Jeśli zrobi się za gęsty, dodaj odrobinę wody.

Maccheroni all’Amatriciana

Krok 2 z 4

Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego połowę startego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Maccheroni all’Amatriciana

Krok 3 z 4

W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Maccheroni all’Amatriciana

Krok 4 z 4

Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Makaron
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

    Maccheroni z mielonym mięsem z kurczaka

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu