Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Maccheroni all’Amatriciana

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  słoik
Sos Boloński pikantny WINIARY
250  g
Makaron, np. Maccheroni
100  g
Wędzony boczek
50  g
Ser peccorino lub parmezan
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.25 g
Węglowodany
112.17 g
Tłuszcze
47.6 g
Wartość energetyczna
1037.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
15 min
Boczek pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj boczek. Kiedy zacznie się ładnie rumienić dodaj sos i zagotuj całość. Sos gotuj ok 10 minut na małej mocy. Jeśli zrobi się za gęsty, dodaj odrobinę wody.
Krok 2
3 min
Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego połowę startego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
Krok 4
2 min
Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.
Maccheroni all’Amatriciana

Krok 1 z 4

Boczek pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj boczek. Kiedy zacznie się ładnie rumienić dodaj sos i zagotuj całość. Sos gotuj ok 10 minut na małej mocy. Jeśli zrobi się za gęsty, dodaj odrobinę wody.

Maccheroni all’Amatriciana

Krok 2 z 4

Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego połowę startego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Maccheroni all’Amatriciana

Krok 3 z 4

W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Maccheroni all’Amatriciana

Krok 4 z 4

Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.

Amatriciana to włoski sos do makaronu na bazie podsmażonego, drobno pokrojonego podgardla wieprzowego lub boczku, pomidorów i sera pecorino. Włosi do tej pory nie rozstrzygnęli, czy do tego sosu dodaje się czosnek czy cebulę. W przepisie Winiary nie ma ani jednego z nich. Dodatkowo, na stronie internetowej miasta Amatrice, z którego pochodzi autor tego XIX-wiecznego dania, przepis zamiast nich zawiera odrobinę białego wina. Wino na pewno podbije smak sosu - śmiało możesz je tu dodać i odparować. Amatricianę przeważnie podaje się z makaronem bucatini, ale możesz sięgnąć również po rurki Maccheroni - gęsty, aromatyczny sos osiądzie w ich wnętrzu. Maccheroni all'Amatriciana to wspaniały pomysł na włoski obiad i kulinarną podróż, która rozbudzi chęć na wakacje w słonecznej Italii. Spróbuj!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika