MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Maccheroni all’Amatriciana
30 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
42 47.5g / 42%
44 112.1g / 44%
14 36.2g / 14%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Maccheroni all’Amatriciana

(1)
30 min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Boloński pikantny WINIARY
250  g
Makaron, np. Maccheroni
100  g
Wędzony boczek
50  g
Ser peccorino lub parmezan
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
112.17 g
Wartość energetyczna
1037.77 kcal
Tłuszcze
47.6 g
Białko
36.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Amatriciana to włoski sos do makaronu na bazie podsmażonego, drobno pokrojonego podgardla wieprzowego lub boczku, pomidorów i sera pecorino. Włosi do tej pory nie rozstrzygnęli, czy do tego sosu dodaje się czosnek czy cebulę. W przepisie Winiary nie ma ani jednego z nich. Dodatkowo, na stronie internetowej miasta Amatrice, z którego pochodzi autor tego XIX-wiecznego dania, przepis zamiast nich zawiera odrobinę białego wina. Wino na pewno podbije smak sosu - śmiało możesz je tu dodać i odparować. Amatricianę przeważnie podaje się z makaronem bucatini, ale możesz sięgnąć również po rurki Maccheroni - gęsty, aromatyczny sos osiądzie w ich wnętrzu. Maccheroni all'Amatriciana to wspaniały pomysł na włoski obiad i kulinarną podróż, która rozbudzi chęć na wakacje w słonecznej Italii. Spróbuj!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    15 min
    Boczek pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj boczek. Kiedy zacznie się ładnie rumienić dodaj sos i zagotuj całość. Sos gotuj ok 10 minut na małej mocy. Jeśli zrobi się za gęsty, dodaj odrobinę wody.
  • Krok 2

    3 min
    Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego połowę startego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.
  • Krok 4

    2 min
    Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.
Maccheroni all’Amatriciana

Krok 1 z 4

Boczek pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj boczek. Kiedy zacznie się ładnie rumienić dodaj sos i zagotuj całość. Sos gotuj ok 10 minut na małej mocy. Jeśli zrobi się za gęsty, dodaj odrobinę wody.

Maccheroni all’Amatriciana

Krok 2 z 4

Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego połowę startego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Maccheroni all’Amatriciana

Krok 3 z 4

W międzyczasie, makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente czyli lekko niedogotowany w środku. Po ugotowaniu odsącz w durszlaku i wymieszaj z sosem. Unikaj płukania makaronu zimną wodą.

Maccheroni all’Amatriciana

Krok 4 z 4

Podawaj posypane serem i świeżą natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite