Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotlet pożarski z warzywami
Dodaj do CookBook

Kotlet pożarski z warzywami

(2)
26 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Robert Harna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Jajko
trochę
Bułka tarta do panierowania
1  łyżka
Bułka tarta do farszu
trochę
Natka pietruszki
trochę
Szczypiorek
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.6 g
Wartość energetyczna
147.4 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
11.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klasyczny kotlet pożarski (zwany też kotletem Pożarskiego) wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Podobno wymyślił go karczmarz o nazwisku Pożarski dla cara Mikołaja I, który, zachwycony smakiem potrawy, nakazał włączyć ją do carskiego menu na stałe. Oryginalnie przygotowuje się go z grubo siekanego mięsa z kurczaka. W Polsce, w II połowie XIX w. kotleta pożarskiego nadziewano dodatkowo mięsem z cielęciny. Wegetarianie jednak również mogą go spróbować. Panierowany kotlet pożarski z jajek z dodatkiem natki, szczypiorku, pieprzu i soli podawać możesz np. z mizerią oraz ziemniaczanym puree lub ziemniakami w mundurkach, z koperkiem. Do popicia dania latem koniecznie podaj zimny kefir. To pyszne, przyjazne dla domowego budżetu, lekkie i łatwe w przygotowaniu danie wejdzie na stałe do Twojego menu.

 


Kotlet pożarski bez mięsa - jak to zrobić?

Bezmięsne przepisy to nie tylko domena wegetarian. Osoby na co dzień jadające mięso także mogą od czasu do czasu sięgnąć o przepis na kotlet pożarski z warzywami. Kurczaka z klasycznego przepisu zastępuje w tym przypadku… jajko na twardo. Ugotowane jaja należy posiekać i wymieszać z natką pietruszki i szczypiorkiem. Skład farszu uzupełnia sól, pieprz i trochę mąki tartej. Tych kilka prostych składników wystarczy, żeby uzyskać masę do formowania kotletów. Po panierowaniu w surowym jajku i bułce tartej danie jest gotowe do smażenia. Kilka minut z każdej strony wystarczy, aby cieszyć się smakiem oryginalnej potrawy. Prawda, że łatwe?

 


Przeczytaj również:

·       Przepisy na kolację bez mięsa

·       Co włożyć do wegetariańskiego lunch boxa

·       5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    10 min
    Trochę natki pietruszki i trochę szczypiorku drobno posiekaj. 4 ugotowane jajka obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Przełóż do miski i dodaj zioła, łyżkę bułki tartej, 1 surowe jajko oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    Z masy uformuj niewielkie kotlety. Tak przygotowane panieruj w bułce tartej.
  • Krok 3

    6 min
    Kotlety smaż na oliwie lub maśle klarowanym na średniej mocy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 out of 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Kotlet pożarskiego

Czym on różni się od kotleta jajecznego?
waldek.rostkow… (niezweryfikowany) 11/06/2025-05:30 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety mielone z buraczkami

    Kotlety mielone z buraczkami

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kotlety mielone ze szpinakiem

    Kotlety mielone ze szpinakiem

    35 min Łatwy
  • Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

    Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

    1 godz 35 min Łatwy
  • Kotlety z ryżu

    Kotlety z ryżu

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu