Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlet pożarski z jajek

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Jajko
trochę
Bułka tarta do panierowania
1.5  łyżek
Bułka tarta do farszu
trochę
Natka pietruszki
trochę
Szczypiorek
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.61 g
Węglowodany
3.76 g
Tłuszcze
9.56 g
Wartość energetyczna
151.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Zioła posiekaj drobno. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Przełóż do miski i dodaj zioła, bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
10 min
Z masy uformuj niewielkie kotlety. Tak przygotowane opanieruj w bułce tartej.
Krok 3
10 min
Kotlety smaż na oliwie lub maśle klarowanym na średniej mocy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Kotlet pożarski z jajek

Krok 1 z 3

Zioła posiekaj drobno. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Przełóż do miski i dodaj zioła, bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Kotlet pożarski z jajek

Krok 2 z 3

Z masy uformuj niewielkie kotlety. Tak przygotowane opanieruj w bułce tartej.

Kotlet pożarski z jajek

Krok 3 z 3

Kotlety smaż na oliwie lub maśle klarowanym na średniej mocy po ok. 2-3 minuty z każdej strony.

Klasyczny kotlet pożarski (zwany też kotletem Pożarskiego) wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Podobno wymyślił go karczmarz o nazwisku Pożarski dla cara Mikołaja I, który, zachwycony smakiem potrawy, nakazał włączyć ją do carskiego menu na stałe. Oryginalnie przygotowuje się go z grubo siekanego mięsa z kurczaka. W Polsce, w II połowie XIX w. kotleta pożarskiego nadziewano dodatkowo mięsem z cielęciny. Wegetarianie jednak również mogą go spróbować. Panierowany kotlet pożarski z jajek z dodatkiem natki, szczypiorku, pieprzu i soli podawać możesz np. z mizerią oraz ziemniaczanym puree lub ziemniakami w mundurkach, z koperkiem. Do popicia dania latem koniecznie podaj zimny kefir. To pyszne, przyjazne dla domowego budżetu, lekkie i łatwe w przygotowaniu danie wejdzie na stałe do Twojego menu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
11.6g / 32%
Węglowodany
3.8g / 10%
Tłuszcze
9.6g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika