Klasyczny kotlet pożarski (zwany też kotletem Pożarskiego) wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Podobno wymyślił go karczmarz o nazwisku Pożarski dla cara Mikołaja I, który, zachwycony smakiem potrawy, nakazał włączyć ją do carskiego menu na stałe. Oryginalnie przygotowuje się go z grubo siekanego mięsa z kurczaka. W Polsce, w II połowie XIX w. kotleta pożarskiego nadziewano dodatkowo mięsem z cielęciny. Wegetarianie jednak również mogą go spróbować. Panierowany kotlet pożarski z jajek z dodatkiem natki, szczypiorku, pieprzu i soli podawać możesz np. z mizerią oraz ziemniaczanym puree lub ziemniakami w mundurkach, z koperkiem. Do popicia dania latem koniecznie podaj zimny kefir. To pyszne, przyjazne dla domowego budżetu, lekkie i łatwe w przygotowaniu danie wejdzie na stałe do Twojego menu.
Kotlet pożarski bez mięsa - jak to zrobić?
Bezmięsne przepisy to nie tylko domena wegetarian. Osoby na co dzień jadające mięso także mogą od czasu do czasu sięgnąć o przepis na kotlet pożarski z warzywami. Kurczaka z klasycznego przepisu zastępuje w tym przypadku… jajko na twardo. Ugotowane jaja należy posiekać i wymieszać z natką pietruszki i szczypiorkiem. Skład farszu uzupełnia sól, pieprz i trochę mąki tartej. Tych kilka prostych składników wystarczy, żeby uzyskać masę do formowania kotletów. Po panierowaniu w surowym jajku i bułce tartej danie jest gotowe do smażenia. Kilka minut z każdej strony wystarczy, aby cieszyć się smakiem oryginalnej potrawy. Prawda, że łatwe?
Przeczytaj również:
· Przepisy na kolację bez mięsa
· Co włożyć do wegetariańskiego lunch boxa
· 5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Kotlet pożarskiego