Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zioła

Przepisy na dania z szałwią

Szałwia wyróżnia się intensywnym i nieco pikantnym smakiem. Nie jest oczywistym wyborem, ale warto wykorzystywać ją w kuchni. W których potrawach szałwia ogrywa ważną rolę? Sprawdź!

Przepisy 10

Pasztet drobiowy z galaretką

Pasztet drobiowy z galaretką

42 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

55 ze 100
20 min Łatwy
Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

85 ze 100
4 godz 30 min Łatwy
Polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku

Polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku

40 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Placuszki z dyni

Placuszki z dyni

85 ze 100
30 min Łatwy
Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

Krupnik z suszonymi śliwkami i szałwią

25 min Łatwy
Pieczeń wieprzowa w sosie pomarańczowym

Pieczeń wieprzowa w sosie pomarańczowym

40 ze 100
1 godz 52 min Łatwy
Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

75 ze 100
30 min Łatwy
Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

Makaron zapiekany z pieczarkami i serem pleśniowym

55 ze 100
45 min Łatwy
Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

100 ze 100
1 godz 5 min Średni

Dania z szałwią

Smak szałwii jest wyjątkowy za sprawą swojej intensywności oraz nieco pikantnej nuty. To dość nieoczywisty wybór, ale warto zaryzykować i wykorzystać ją podczas kuchennych rewolucji we własnym domu. Gdzie szałwia sprawdzi się najlepiej? Sprawdź sam! 

Nietypowy smak i właściwości 

Szałwia to przyprawa, której smaku i zapachu nie sposób pomylić z niczym innym, ze względu na jej nieco korzenny aromat oraz cierpko-gorzki smak. Z tego względu stanowi ona niezwykle ciekawy dodatek kulinarny. Ponadto szałwia posiada właściwości, które pomagają trawić tłuszcze, dlatego świetnie sprawdzi się ona jako marynata do tłustych mięs, takich jak tłusty drób czy wieprzowina. Zaledwie kilka listków szałwii wystarczy, aby zmienić smak całej potrawy. Szałwia jako przyprawa świetnie sprawdzi się także w przypadku potraw mogących wywołać wzdęcia. Zioło to niweluje bowiem przykre dolegliwości oraz wzbogaca aromat każdego dania. 

Świeża czy suszona 

Szałwia to roślina, której najlepiej używać na świeżo, czyli zerwać bezpośrednio przed użyciem. Jeśli nie posiadasz jej w swoim domowym ogródku, możesz kupić świeżą szałwię w sklepie lub na targu i przechowywać ją przez kilka dni w dolnych szufladach lodówki. Najlepszym pomysłem jest jednak zanurzenie listków rośliny w szklance z wodą i przechowywanie jej na drzwiach lodówki, zmieniając wodę co około dwa dni. Warto wiedzieć, że szałwię można mrozić — nie trzeba nawet rozdrabniać jej liści przed schowaniem do zamrażarki. Jeśli wiesz, że nie będziesz mieć dostępu do świeżej szałwii, możesz z powodzeniem zastąpić ją suszoną. Wysuszoną szałwię można przechowywać w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku do około trzech lat. 

Przepisy z szałwią 

Dobrze przyrządzone dania z szałwią mogą smakować wyśmienicie. Jak wcześniej wspomniano, zioło to stanowi świetne uzupełnienie dań mięsnych (w tym m.in. pieczeni wieprzowej, polędwiczek czy pasztetu drobiowego). Przyprawa ta pasuje również do tradycyjnych kopytek, jako składnik sosu, a także jako przyprawa do placków z dyni. Także zupy zyskają dzięki niej wyjątkowy i wyrazisty charakter. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu