Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Ser parmezan
1 pęczek
Szałwia mielona
70 g
Masło
1 trochę
Pieprz czarny
1 kg
Ziemniaki gotowane, gotowane w skórce, ze skórką, z solą
1 
Jajko
0.5 szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Sól
1 trochę
Ser parmezan o niskiej zawartości sodu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
26.54 g
Białko
26.11 g
Wartość energetyczna
664.47 kcal
Węglowodany
80.99 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także sól. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta trochę parmezanu, który zastąpi część soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.
Krok 2
10 min
Pamiętaj, że ciasto ziemniaczane z czasem rzednie. Dlatego kopytka najlepiej przygotować od razu. Z gotowego ciasta uformuj wałki, a następnie pokrój je na małe kluseczki. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3–5 min.
Krok 3
10 min
Zawartość opakowania wymieszaj z bulionem i zagotuj. W osobnym rondelku podgrzej masło i wrzuć do niego liście szałwii. Smaż, aż zrobią się chrupkie i zmienią barwę na ciemnozieloną.
Krok 4
0 min
Ugotowane kopytka wymieszaj z sosem. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane parmezanem i polane masłem szałwiowym.
Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

Krok 1 z 4

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także sól. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta trochę parmezanu, który zastąpi część soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.

Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

Krok 2 z 4

Pamiętaj, że ciasto ziemniaczane z czasem rzednie. Dlatego kopytka najlepiej przygotować od razu. Z gotowego ciasta uformuj wałki, a następnie pokrój je na małe kluseczki. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3–5 min.

Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

Krok 3 z 4

Zawartość opakowania wymieszaj z bulionem i zagotuj. W osobnym rondelku podgrzej masło i wrzuć do niego liście szałwii. Smaż, aż zrobią się chrupkie i zmienią barwę na ciemnozieloną.

Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

Krok 4 z 4

Ugotowane kopytka wymieszaj z sosem. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane parmezanem i polane masłem szałwiowym.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika