Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Olej, tłuszcz, ocet

Pomysły na ocet jabłkowy

Poznaj pomysły i przepisy na smaczne dania z octem. Wśród nich znajdziesz szisz kebab z sałatką z pomidorów i ogórków, pitę z sałatą, a także kanapki z pieczenią.

Przepisy 19
Grillowany mix sezonowych warzyw

Grillowany mix sezonowych warzyw

28 min Łatwy
Sałatka coleslaw podana w miseczce z ciasta von ton

Sałatka coleslaw podana w miseczce z ciasta von ton

38 min Łatwy
Jabłkowo-orzechowy majonez

Jabłkowo-orzechowy majonez

5 min Łatwy
Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

30 min Łatwy
Szisz kebab z sałatką z pomidorów i ogórków małosolnych

Szisz kebab z sałatką z pomidorów i ogórków małosolnych

80
1 godz Łatwy
Marchewka zasmażana

Marchewka zasmażana

19 min Łatwy
Faszerowany kabaczek

Faszerowany kabaczek

35
1 godz 59 min Łatwy
Gęsty krem pomidorowy z czerstwym pieczywem

Gęsty krem pomidorowy z czerstwym pieczywem

55 min Łatwy
Żeberka w sosie BBQ

Żeberka w sosie BBQ

80
1 godz 35 min Łatwy
Kanapka z pieczenią i sosem czosnkowym WINIARY

Kanapka z pieczenią i sosem czosnkowym WINIARY

15 min Łatwy
Rolada z boczku i suszonych śliwek

Rolada z boczku i suszonych śliwek

26 godz 30 min Łatwy
Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

30
2 godz 48 min Łatwy
Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

80
3 godz 35 min Łatwy
Papryka w occie

Papryka w occie

15 min Łatwy
Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

25 godz 40 min Średni
Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny

2 godz 5 min Łatwy
Zimne nóżki w galarecie

Zimne nóżki w galarecie

5 godz 57 min Średni
Pita z sałatą z rzodkiewki, sałaty masłowej i jabłka

Pita z sałatą z rzodkiewki, sałaty masłowej i jabłka

32 min Łatwy
Pyszna sałatka z wołowiną na tortilli

Pyszna sałatka z wołowiną na tortilli

55
21 min Łatwy

Już w starożytności stosowano go jako przyprawę, lekarstwo oraz – po rozcieńczeniu wodą – podawano jako orzeźwiający napój. Ocet, czyli kwas octowy, powstaje podczas procesu fermentacji wina owocowego (ocet jabłkowy, winny, winogronowy) lub spirytusu (ocet spirytusowy). Spożywany regularnie lub w większych ilościach jest szkodliwy, natomiast stosowany z umiarem jest bardzo przydatny w kuchni. Ma właściwości konserwujące (zapobiega psuciu się żywności), podnosi walory smakowe potraw, a przy tym pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm (pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową). Ocet to niezastąpiony składnik winegretu oraz wielu zimnych sosów do sałatek, na bazie octowego syropu (ocet owocowy gotowany z cukrem) przyrządza się tradycyjne angielskie chutney'e (czyli wytrawne, gęste przeciery owocowo-warzywne do mięs), a w octowych zalewach - nasze klasyczne marynowane grzyby, owoce i warzywa. Wśród przepisów na dania z octem mamy marynowane śliwki (idealne do wędlin, zimnych mięs oraz deski serów), pikantne korniszony, cukinię oraz niemki w occie, octowe marynaty do mięs, marynowane ryby oraz mizerię w octowym sosie. Łasuchom polecamy przepisy na puszyste biszkopty z dodatkiem octu oraz idealny do sałatek aromatyczny ocet malinowy.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu