Już w starożytności stosowano go jako przyprawę, lekarstwo oraz – po rozcieńczeniu wodą – podawano jako orzeźwiający napój. Ocet, czyli kwas octowy, powstaje podczas procesu fermentacji wina owocowego (ocet jabłkowy, winny, winogronowy) lub spirytusu (ocet spirytusowy). Spożywany regularnie lub w większych ilościach jest szkodliwy, natomiast stosowany z umiarem jest bardzo przydatny w kuchni. Ma właściwości konserwujące (zapobiega psuciu się żywności), podnosi walory smakowe potraw, a przy tym pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm (pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową). Ocet to niezastąpiony składnik winegretu oraz wielu zimnych sosów do sałatek, na bazie octowego syropu (ocet owocowy gotowany z cukrem) przyrządza się tradycyjne angielskie chutney'e (czyli wytrawne, gęste przeciery owocowo-warzywne do mięs), a w octowych zalewach - nasze klasyczne marynowane grzyby, owoce i warzywa. Wśród przepisów na dania z octem mamy marynowane śliwki (idealne do wędlin, zimnych mięs oraz deski serów), pikantne korniszony, cukinię oraz niemki w occie, octowe marynaty do mięs, marynowane ryby oraz mizerię w octowym sosie. Łasuchom polecamy przepisy na puszyste biszkopty z dodatkiem octu oraz idealny do sałatek aromatyczny ocet malinowy.