Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem
Dodaj do CookBook

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

(1)
3 godz 35 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Łopatka wieprzowa
trochę
Sól
2 
Cebula czerwona
0.5  łyżka
Oliwa
0.25  szklanka
Sok jabłkowy
1  szklanka
Cydr
25  g
Cukier brązowy
1  liść
Liść laurowy
1  gałązka
Tymianek
0.5  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.3 g
Wartość energetyczna
433.2 kcal
Tłuszcze
10.9 g
Białko
44.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczona łopatka wieprzowa jest tradycyjnym daniem, które pyszni się na stołach podczas rodzinnych spotkań i świątecznych okazji. Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem to propozycja na tradycyjny i wspinały obiad, ale w lekko odymionym wydaniu. Delikatne, słodkie i aromatyczne mięso otrzymasz dzięki zapiekaniu go w cydrze i soku jabłkowym z dodatkiem tymianku i liścia laurowego. Pieczeń z łopatki możesz podawać z kaszą lub kluskami. Wybornie smakuje polana Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY.

Przygotowanie

215 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik rozgrzej do 220°C, natrzyj mięso solą i pieprzem.
  • Krok 2

    35 min
    Na dnie dużego naczynia do pieczenia rozłóż pokrojoną w ósemki cebulę, polej oliwą i połóż na niej mięso. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Sok jabłkowy, cydr i cukier wymieszaj. Wlej do mięsa, dodaj liść laurowe i tymianek. Całość przykryj folią aluminiową.
  • Krok 4

    150 min
    Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso przez 2 godziny. Następnie zdejmij folię, temperaturę zwiększ do 200°C i piecz kolejne 30 minut, aż łopatka będzie złocista.
  • Krok 5

    10 min
    Tuż przed podaniem przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 6

    5 min
    Upieczoną łopatkę polewaj sosem przed podaniem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łopatka pieczona w piwie

    Łopatka pieczona w piwie

    4 godz 27 min Łatwy
  • Łopatka duszona w cebuli

    Łopatka duszona w cebuli

    1 godz 44 min Łatwy
  • Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

    Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

    50 godz Łatwy
  • Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

    Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu