Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kg
Sos, wieprzowina, sucha, proszek
1 trochę
Sól
6 
Cebula
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 szklanka
Sok jabłkowy
3 szklanek
Ocet jabłkowy
3 liści
Liść laurowy
3 gałązek
Tymianek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 220°C, natrzyj mięso solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Na dnie dużego naczynia do pieczenia rozłóż pokrojoną w ósemki cebulę, polej oliwą i połóż na niej mięso. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.
Krok 3
5 min
Sok jabłkowy, cydr i cukier wymieszaj. Wlej do mięsa, dodaj liście laurowe i tymianek. Całość przykryj folią aluminiową.
Krok 4
0 min
Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso przez 2 godziny. Następnie zdejmij folię, temperaturę zwiększ do 200°C i piecz kolejne 30 minut, aż łopatka będzie złocista.
Krok 5
10 min
Tuż przed podaniem przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 6
5 min
Upieczoną łopatkę polewaj sosem przed podaniem.
Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do 220°C, natrzyj mięso solą i pieprzem.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 2 z 6

Na dnie dużego naczynia do pieczenia rozłóż pokrojoną w ósemki cebulę, polej oliwą i połóż na niej mięso. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 3 z 6

Sok jabłkowy, cydr i cukier wymieszaj. Wlej do mięsa, dodaj liście laurowe i tymianek. Całość przykryj folią aluminiową.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 4 z 6

Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso przez 2 godziny. Następnie zdejmij folię, temperaturę zwiększ do 200°C i piecz kolejne 30 minut, aż łopatka będzie złocista.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 5 z 6

Tuż przed podaniem przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 6 z 6

Upieczoną łopatkę polewaj sosem przed podaniem.

Pieczona łopatka wieprzowa jest tradycyjnym daniem, które pyszni się na stołach podczas rodzinnych spotkań i świątecznych okazji. Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem to propozycja na tradycyjny i wspinały obiad, ale w lekko odymionym wydaniu. Delikatne, słodkie i aromatyczne mięso otrzymasz dzięki zapiekaniu go w cydrze i soku jabłkowym z dodatkiem tymianku i liścia laurowego. Pieczeń z łopatki możesz podawać z kaszą lub kluskami. Wybornie smakuje polana Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika