Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

0
3 godz 35 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Łopatka wieprzowa
trochę
Sól
6 
Cebula czerwona
2  łyżek
Oliwa
1  szklanka
Sok jabłkowy
3  szklanek
Cydr
0.33  szklanka
Cukier brązowy
3  liści
Liść laurowy
3  gałązek
Tymianek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.14 g
Węglowodany
29.8 g
Tłuszcze
17.63 g
Wartość energetyczna
449.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

215 min
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzej do 220°C, natrzyj mięso solą i pieprzem.
Krok 2
35 min
Na dnie dużego naczynia do pieczenia rozłóż pokrojoną w ósemki cebulę, polej oliwą i połóż na niej mięso. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.
Krok 3
5 min
Sok jabłkowy, cydr i cukier wymieszaj. Wlej do mięsa, dodaj liście laurowe i tymianek. Całość przykryj folią aluminiową.
Krok 4
150 min
Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso przez 2 godziny. Następnie zdejmij folię, temperaturę zwiększ do 200°C i piecz kolejne 30 minut, aż łopatka będzie złocista.
Krok 5
10 min
Tuż przed podaniem przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 6
5 min
Upieczoną łopatkę polewaj sosem przed podaniem.
Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do 220°C, natrzyj mięso solą i pieprzem.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 2 z 6

Na dnie dużego naczynia do pieczenia rozłóż pokrojoną w ósemki cebulę, polej oliwą i połóż na niej mięso. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 3 z 6

Sok jabłkowy, cydr i cukier wymieszaj. Wlej do mięsa, dodaj liście laurowe i tymianek. Całość przykryj folią aluminiową.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 4 z 6

Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso przez 2 godziny. Następnie zdejmij folię, temperaturę zwiększ do 200°C i piecz kolejne 30 minut, aż łopatka będzie złocista.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 5 z 6

Składniki: Sos pieczeniowy jasny WINIARY

Tuż przed podaniem przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 6 z 6

Upieczoną łopatkę polewaj sosem przed podaniem.

Pieczona łopatka wieprzowa jest tradycyjnym daniem, które pyszni się na stołach podczas rodzinnych spotkań i świątecznych okazji. Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem to propozycja na tradycyjny i wspinały obiad, ale w lekko odymionym wydaniu. Delikatne, słodkie i aromatyczne mięso otrzymasz dzięki zapiekaniu go w cydrze i soku jabłkowym z dodatkiem tymianku i liścia laurowego. Pieczeń z łopatki możesz podawać z kaszą lub kluskami. Wybornie smakuje polana Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
40.1g / 36%
Węglowodany
29.8g / 27%
Tłuszcze
17.6g / 37%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika