Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
44.6g / 43%
Węglowodany
35.3g / 33%
Tłuszcze
10.9g / 23%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

+

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Wróć

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

(0)
3 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Łopatka wieprzowa
trochę
Sól
2 
Cebula czerwona
0.5  łyżka
Oliwa
0.25  szklanka
Sok jabłkowy
1  szklanka
Cydr
25  g
Cukier brązowy
1  liść
Liść laurowy
1  gałązka
Tymianek
0.5  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
44.6 g
Węglowodany
35.31 g
Tłuszcze
10.91 g
Wartość energetyczna
433.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczona łopatka wieprzowa jest tradycyjnym daniem, które pyszni się na stołach podczas rodzinnych spotkań i świątecznych okazji. Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem to propozycja na tradycyjny i wspinały obiad, ale w lekko odymionym wydaniu. Delikatne, słodkie i aromatyczne mięso otrzymasz dzięki zapiekaniu go w cydrze i soku jabłkowym z dodatkiem tymianku i liścia laurowego. Pieczeń z łopatki możesz podawać z kaszą lub kluskami. Wybornie smakuje polana Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY.

Przygotowanie

215 min
  • Krok 1

    10 min
    Piekarnik rozgrzej do 220°C, natrzyj mięso solą i pieprzem.
  • Krok 2

    35 min
    Na dnie dużego naczynia do pieczenia rozłóż pokrojoną w ósemki cebulę, polej oliwą i połóż na niej mięso. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Sok jabłkowy, cydr i cukier wymieszaj. Wlej do mięsa, dodaj liść laurowe i tymianek. Całość przykryj folią aluminiową.
  • Krok 4

    150 min
    Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso przez 2 godziny. Następnie zdejmij folię, temperaturę zwiększ do 200°C i piecz kolejne 30 minut, aż łopatka będzie złocista.
  • Krok 5

    10 min
    Tuż przed podaniem przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 6

    5 min
    Upieczoną łopatkę polewaj sosem przed podaniem.
Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do 220°C, natrzyj mięso solą i pieprzem.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 2 z 6

Na dnie dużego naczynia do pieczenia rozłóż pokrojoną w ósemki cebulę, polej oliwą i połóż na niej mięso. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 3 z 6

Sok jabłkowy, cydr i cukier wymieszaj. Wlej do mięsa, dodaj liść laurowe i tymianek. Całość przykryj folią aluminiową.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 4 z 6

Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso przez 2 godziny. Następnie zdejmij folię, temperaturę zwiększ do 200°C i piecz kolejne 30 minut, aż łopatka będzie złocista.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 5 z 6

Składniki: Sos pieczeniowy jasny WINIARY

Tuż przed podaniem przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Krok 6 z 6

Upieczoną łopatkę polewaj sosem przed podaniem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

    Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

    2 godz 18 min Łatwy
  • Kaczka pieczona

    Kaczka pieczona

    2 godz 25 min Średni
  • Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

    Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

    1 godz 30 min Łatwy
  • Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

    Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

    4 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu