Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łopatka duszona w cebuli

(0)
1 godz 44 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżeczka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
400  g
Łopatka wieprzowa
1 
Cebula
3  kulek
Ziele angielskie całe
1 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Przyprawa do mięs
1  łyżka
Smalec
300  ml
Woda
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.67 g
Węglowodany
3.67 g
Tłuszcze
13.96 g
Wartość energetyczna
253.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

104 min
Krok 1
10 min
Łopatkę kroimy w mniejsze kawałki. Przepłukujemy w wodzie i wrzucamy do garnka,
Krok 2
2 min
Następnie dodajemy jarzynkę oraz przyprawę do wieprzowiny.
Krok 3
2 min
Dodajemy również smalec oraz pokrojoną w plastry cebulę i podduszamy.
Krok 4
90 min
Zalewamy wodą tak do 3/4 wysokości mięsa. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa w razie potrzeby podlać delikatnie wodą. Doprawić do smaku pieprzem i maggi.
Łopatka duszona w cebuli

Krok 1 z 4

Łopatkę kroimy w mniejsze kawałki. Przepłukujemy w wodzie i wrzucamy do garnka,

Łopatka duszona w cebuli

Krok 2 z 4

Następnie dodajemy jarzynkę oraz przyprawę do wieprzowiny.

Łopatka duszona w cebuli

Krok 3 z 4

Dodajemy również smalec oraz pokrojoną w plastry cebulę i podduszamy.

Łopatka duszona w cebuli

Krok 4 z 4

Zalewamy wodą tak do 3/4 wysokości mięsa. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa w razie potrzeby podlać delikatnie wodą. Doprawić do smaku pieprzem i maggi.

Łopatka duszona w cebuli to nasza propozycja na szybki i pożywny obiad w niedzielne popołudnie. Mięso jest delikatne i smaczne, a cebula doda mu wyjątkowego aromatu i wyrazistości. Podczas duszenia dodajmy jarzynkę WINIARY, a jeszcze bardziej wzmocnimy zapach dania, który przyciągnie wszystkich do talerza. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.7g / 44%
Węglowodany
3.7g / 5%
Tłuszcze
14g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha