Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gotowana łopatka
Dodaj do CookBook

Gotowana łopatka

(0)
2 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Łopatka wieprzowa
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Tymianek
trochę
Słodka papryka
trochę
Bazylia
trochę
Ziele angielskie
trochę
Owoce jałowca
trochę
Liść laurowy
2  l
Woda
6  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
3  łyżek
Sos pieczeniowy ciemny w słoiku WINIARY
450  ml
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
0.7 g
Wartość energetyczna
177 kcal
Tłuszcze
9.4 g
Białko
20.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotowana łopatka to prosty sposób na szybki obiad dla całej rodziny. Jej wyrazisty smak i zapach sprawiają, że fantastycznie zachęca każdego domownika do spróbowania. Gwarantujemy - nie jest tak łatwo się jej oprzeć!

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1

    5 min
    Łopatkę natrzeć ziołami (pieprz, sól, tymianek, papryka słodka, bazylia).
  • Krok 2

    60 min
    Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować bulion z 2 litrów wody i 6 łyżek naszego bulionu wołowego w słoiku. Rozpuścić go we wrzącej wodzie i ponownie zagotować.
  • Krok 3

    10 min
    Po tym czasie wyjąć mięso, uformować na kształt rolady i osznurować sznurkiem do mięsa.
  • Krok 4

    1 min
    Włożyć do ostudzonego bulionu mięso z listkiem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.
  • Krok 5

    60 min
    Gotować przez około godzinę.
  • Krok 6

    10 min
    3 łyżki Sosu Pieczeniowego WINIARY rozpuścić w 450 ml zimnej wody. Zagotować, często mieszając. Następnie po zagotowaniu, gotować jeszcze 4 minuty.
  • Krok 7

    1 min
    Mięso podawać z sosem pieczeniowym bądź polane tylko bulionem, w którym się gotowało. Do gotowanej łopatki idealnie pasują gotowane ziemniaki bądź puree.
Gotowana łopatka

Krok 1 z 7

Łopatkę natrzeć ziołami (pieprz, sól, tymianek, papryka słodka, bazylia).

Gotowana łopatka

Krok 2 z 7

Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować bulion z 2 litrów wody i 6 łyżek naszego bulionu wołowego w słoiku. Rozpuścić go we wrzącej wodzie i ponownie zagotować.

Gotowana łopatka

Krok 3 z 7

Po tym czasie wyjąć mięso, uformować na kształt rolady i osznurować sznurkiem do mięsa.

Gotowana łopatka

Krok 4 z 7

Włożyć do ostudzonego bulionu mięso z listkiem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.

Gotowana łopatka

Krok 5 z 7

Gotować przez około godzinę.

Gotowana łopatka

Krok 6 z 7

3 łyżki Sosu Pieczeniowego WINIARY rozpuścić w 450 ml zimnej wody. Zagotować, często mieszając. Następnie po zagotowaniu, gotować jeszcze 4 minuty.

Gotowana łopatka

Krok 7 z 7

Mięso podawać z sosem pieczeniowym bądź polane tylko bulionem, w którym się gotowało. Do gotowanej łopatki idealnie pasują gotowane ziemniaki bądź puree.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Anna S

chyba trzeba soli dac do wody w której sie gotuje, bo zupełnie nie słona mi wyszła z tą 1 łyżeczką !
Anonim (niezweryfikowany) 03/01/2021-10:55 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/02/2021-09:54 CET
Anno, ilość soli można oczywiście zmodyfikować wg własnych upodobań.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Curry
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Biała kapusta gotowana na słodko

    Biała kapusta gotowana na słodko

    52 min Łatwy
  • Szynka gotowana na parze

    Szynka gotowana na parze

    2 godz 45 min Łatwy
  • Wołowina gotowana z warzywami, podana z chrzanem

    Wołowina gotowana z warzywami, podana z chrzanem

    1 godz Łatwy
  • Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

    Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

    2 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu