Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gotowana łopatka
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
19.7g / 53%
Węglowodany
0.6g / 1%
Tłuszcze
7.2g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gotowana łopatka

+

Gotowana łopatka

Wróć

Gotowana łopatka

(0)
2 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Martaa1986

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Łopatka wieprzowa
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Tymianek
trochę
Słodka papryka
trochę
Bazylia
trochę
Ziele angielskie
trochę
Owoce jałowca
trochę
Liść laurowy
2  l
Woda
6  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.71 g
Węglowodany
0.6 g
Tłuszcze
7.22 g
Wartość energetyczna
150.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotowana łopatka to prosty sposób na szybki obiad dla całej rodziny. Jej wyrazisty smak i zapach sprawiają, że fantastycznie zachęca każdego domownika do spróbowania. Gwarantujemy - nie jest tak łatwo się jej oprzeć!

Przygotowanie

136 min
  • Krok 1

    5 min
    Łopatkę natrzeć ziołami (pieprz, sól, tymianek, papryka słodka).
  • Krok 2

    60 min
    Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować bulion z 2 litrów wody i 6 łyżek naszego bulionu wołowego w słoiku. Rozpuścić go we wrzącej wodzie i ponownie zagotować.
  • Krok 3

    10 min
    Po tym czasie wyjąć mięso, uformować na kształt rolady i osznurować sznurkiem do mięsa.
  • Krok 4

    1 min
    Włożyć do ostudzonego bulionu mięso z listkiem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.
  • Krok 5

    60 min
    Gotować przez około godzinę.
Gotowana łopatka

Krok 1 z 5

Łopatkę natrzeć ziołami (pieprz, sól, tymianek, papryka słodka).

Gotowana łopatka

Krok 2 z 5

Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować bulion z 2 litrów wody i 6 łyżek naszego bulionu wołowego w słoiku. Rozpuścić go we wrzącej wodzie i ponownie zagotować.

Gotowana łopatka

Krok 3 z 5

Po tym czasie wyjąć mięso, uformować na kształt rolady i osznurować sznurkiem do mięsa.

Gotowana łopatka

Krok 4 z 5

Włożyć do ostudzonego bulionu mięso z listkiem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.

Gotowana łopatka

Krok 5 z 5

Gotować przez około godzinę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Anna S

chyba trzeba soli dac do wody w której sie gotuje, bo zupełnie nie słona mi wyszła z tą 1 łyżeczką !

Winiary
Expert

Anno, ilość soli można oczywiście zmodyfikować wg własnych upodobań.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Curry
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie

    Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie

    3 godz 45 min Łatwy
  • Domowa kiełbasa

    Domowa kiełbasa

    153 godz 25 min Średni
  • Udziec z indyka pieczony w ziołach

    Udziec z indyka pieczony w ziołach

    13 godz 45 min Łatwy
  • Szynka z szynkowara

    Szynka z szynkowara

    41 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu