Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gotowana łopatka

(0)
2 godz 16 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Martaa1986
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Łopatka wieprzowa
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Tymianek
trochę
Słodka papryka
1  łyżeczka
Curry
trochę
Bazylia
trochę
Ziele angielskie
trochę
Owoce jałowca
1  łyżka
Musztarda stołowa
trochę
Liść laurowy
2  l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.81 g
Węglowodany
0.92 g
Tłuszcze
7.36 g
Wartość energetyczna
153.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

136 min
Krok 1
5 min
Łopatkę natrzeć ziołami (pieprz, sól, tymianek, papryka słodka, curry, bazylja).
Krok 2
60 min
Odstawić na godzinę do lodówki.
Krok 3
10 min
Po tym czasie wyjąć mięso, posmarować musztardą. Uformować na kształt rolady i osznurować sznurkiem do mięsa. Zawinąć w gazę.
Krok 4
1 min
Włożyć do wody z listkiem laurowym i zielem angielskim oraz jałowcem.
Krok 5
60 min
Gotować około godzinę. Po ugotowaniu zdjąć gazę.
Gotowana łopatka

Krok 1 z 5

Łopatkę natrzeć ziołami (pieprz, sól, tymianek, papryka słodka, curry, bazylja).

Gotowana łopatka

Krok 2 z 5

Odstawić na godzinę do lodówki.

Gotowana łopatka

Krok 3 z 5

Po tym czasie wyjąć mięso, posmarować musztardą. Uformować na kształt rolady i osznurować sznurkiem do mięsa. Zawinąć w gazę.

Gotowana łopatka

Krok 4 z 5

Włożyć do wody z listkiem laurowym i zielem angielskim oraz jałowcem.

Gotowana łopatka

Krok 5 z 5

Gotować około godzinę. Po ugotowaniu zdjąć gazę.

Gotowana łopatka to prosty sposób na szybki obiad dla całej rodziny. Jej wyrazisty smak i zapach sprawiają, że fantastycznie zachęca każdego domownika do spróbowania. Gwarantujemy - nie jest tak łatwo się jej oprzeć!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.8g / 53%
Węglowodany
0.9g / 3%
Tłuszcze
7.4g / 44%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Anna S
.

chyba trzeba soli dac do wody w której sie gotuje, bo zupełnie nie słona mi wyszła z tą 1 łyżeczką !

Winiary
.
Expert

Anno, ilość soli można oczywiście zmodyfikować wg własnych upodobań.

Pokaż więcej komentarzy