Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem
Dodaj do CookBook

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

(0)
50 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Łopatka z dzika
100  ml
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Kolendra
1  łyżeczka
Jałowiec
1  łyżeczka
Rozmaryn
10  ząbków
Czosnek
1  dag
Sól zmiękczająca
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.9 g
Wartość energetyczna
373.2 kcal
Tłuszcze
19 g
Białko
47 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem jest apetycznym daniem, które docenią wszyscy fani dziczyzny. Odpowiednio przyrządzone mięso możesz podawać na ciepło z aromatycznym sosem pieczeniowym. Nadaje się ono również do podania na zimno w formie plastrów położonych na kanapki.

Przygotowanie

3000 min
  • Krok 1

    10 min
    Z dzika wycinamy łopatkę bez golenia. Posypujemy solą zmiękczającą mięso.
  • Krok 2

    10 min
    Kolendrę ucieramy w moździerzu razem z jałowcem. Dolewamy olej rzepakowy. Tak przygotowaną bejcą smarujemy dokładnie całe mięso.
  • Krok 3

    2880 min
    Mięso odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
  • Krok 4

    10 min
    Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia w które wkładamy ząbki czosnku. Z jednej strony obficie posypujemy rozmarynem i wkładamy do worka do pieczenia.
  • Krok 5

    75 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 75 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Następnie łopatkę wyjmujemy z rękawa, doprawiamy solą do smaku i przewracamy na drugą stronę. W tej samej temperaturze pieczemy 15 minut. Łopatka jest gotowa. Można podawać ciepłą z sosem pieczeniowym w oddzielnym naczyniu lub na zimno, pociętą w plastry. Smacznego.
Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 1 z 6

Z dzika wycinamy łopatkę bez golenia. Posypujemy solą zmiękczającą mięso.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 2 z 6

Kolendrę ucieramy w moździerzu razem z jałowcem. Dolewamy olej rzepakowy. Tak przygotowaną bejcą smarujemy dokładnie całe mięso.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 3 z 6

Mięso odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 4 z 6

Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia w które wkładamy ząbki czosnku. Z jednej strony obficie posypujemy rozmarynem i wkładamy do worka do pieczenia.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 5 z 6

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 75 minut.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 6 z 6

Następnie łopatkę wyjmujemy z rękawa, doprawiamy solą do smaku i przewracamy na drugą stronę. W tej samej temperaturze pieczemy 15 minut. Łopatka jest gotowa. Można podawać ciepłą z sosem pieczeniowym w oddzielnym naczyniu lub na zimno, pociętą w plastry. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przyjazny dla Keto
  • Uroczystość
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Soczysta karkówka z ziemniakami i grillowanymi warzywami

    Soczysta karkówka z ziemniakami i grillowanymi warzywami

    2 godz 15 min Łatwy
  • Soczysta pierś z kurczaka z ananasem

    Soczysta pierś z kurczaka z ananasem

    1 godz 26 min Łatwy
  • Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich

    Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich

    22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu