Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

0
3000 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Łopatka z dzika
100 ml
Olej rzepakowy
1 łyżeczka
Kolendra
1 łyżeczka
Jałowiec
1 łyżeczka
Rozmaryn
10 ząbków
Czosnek
1 dag
Sól zmiękczająca

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
373.25 kcal
Węglowodany
4.88 g
Białko
46.97 g
Tłuszcze
19.03 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

3000 min
Krok 1
10 min
Z dzika wycinamy łopatkę bez golenia. Posypujemy solą zmiękczającą mięso.
Krok 2
10 min
Kolendrę ucieramy w moździerzu razem z jałowcem. Dolewamy olej rzepakowy. Tak przygotowaną bejcą smarujemy dokładnie całe mięso.
Krok 3
2880 min
Mięso odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Krok 4
10 min
Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia w które wkładamy ząbki czosnku. Z jednej strony obficie posypujemy rozmarynem i wkładamy do worka do pieczenia.
Krok 5
75 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 75 minut.
Krok 6
15 min
Następnie łopatkę wyjmujemy z rękawa, doprawiamy solą do smaku i przewracamy na drugą stronę. W tej samej temperaturze pieczemy 15 minut. Łopatka jest gotowa. Można podawać ciepłą z sosem pieczeniowym w oddzielnym naczyniu lub na zimno, pociętą w plastry. Smacznego.
Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 1 z 6

Z dzika wycinamy łopatkę bez golenia. Posypujemy solą zmiękczającą mięso.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 2 z 6

Kolendrę ucieramy w moździerzu razem z jałowcem. Dolewamy olej rzepakowy. Tak przygotowaną bejcą smarujemy dokładnie całe mięso.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 3 z 6

Mięso odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 4 z 6

Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia w które wkładamy ząbki czosnku. Z jednej strony obficie posypujemy rozmarynem i wkładamy do worka do pieczenia.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 5 z 6

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 75 minut.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Krok 6 z 6

Następnie łopatkę wyjmujemy z rękawa, doprawiamy solą do smaku i przewracamy na drugą stronę. W tej samej temperaturze pieczemy 15 minut. Łopatka jest gotowa. Można podawać ciepłą z sosem pieczeniowym w oddzielnym naczyniu lub na zimno, pociętą w plastry. Smacznego.

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem jest apetycznym daniem, które docenią wszyscy fani dziczyzny. Odpowiednio przyrządzone mięso możesz podawać na ciepło z aromatycznym sosem pieczeniowym. Nadaje się ono również do podania na zimno w formie plastrów położonych na kanapki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika