Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny

(4)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ankha501

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
1  pęczek
Botwinka
1  pęczek
Szczypiorek
2 
Ogórek gruntowy
1 
Cebula dymka
0.5  pęczek
Koperek
400  ml
Jogurt grecki
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1.5  szklanek
Woda z ogórków kiszonych
2  łyżek
Ocet jabłkowy
3  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
5 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.63 g
Węglowodany
12.23 g
Tłuszcze
9.68 g
Wartość energetyczna
202.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chłodnik z botwiny to klasyczne danie kuchni litewskiej i polskiej. Obecnie różne wersje tej zupy można zjeść w restauracjach, ale też goszczą na stołach w naszych domach w upalne dni. Jak sama nazwa wskazuje, chłodnik pomaga się orzeźwić, gasi pragnienie i głód, a jednocześnie stanowi idealną, lekką potrawę na dni, kiedy upał odbiera apetyt. Poza tym duża ilość warzyw jest potężną porcją cennych składników odżywczych. Ta wersja urzeknie cię smakiem świeżego koperku i wyczuwalną nutą Przyprawy w płynie MAGGI.


Zacznij od umycia buraczków i usunięcia brzydkich liści. Posiekaj je drobno i zalej niewielką porcją wody. Dodaj kostkę Bulion Warzywny WINIARY i gotuj, aż warzywa zmiękną. Kiedy buraczki nieco zmienią kolor, dodaj ocet jabłkowy. To zakwasi wywar. Odstaw go do ostygnięcia.


Pokrój w kostkę ogórki i cebulę, a koperek i szczypior drobno posiekaj. Dodaj do ostudzonych buraczków. Następnie wlej jogurt i wodę z kiszonych ogórków. Przypraw pieprzem, odrobiną czosnku i Przyprawą do zup MAGGI. Jeśli uznasz, że to konieczne, dodaj także sól. Przykryj zupę folią i odstaw do lodówki, aż się schłodzi.


Podawaj z ćwiartkami ugotowanego jajka. Chłodnik można jeść także z młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem albo grzankami. Potraktuj ten przepis jako bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych!

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    10 min
    Buraczki starannie umyć, usunąć brzydkie liście. Umyte drobno posiekać. Następnie zalać je niewielką ilością wody, dodać kostkę bulionu warzywnego Winiary.
  • Krok 2

    15 min
    Ugotować do miękkości.
  • Krok 3

    2 min
    Pod koniec buraczki zmienią nieco odcień, dlatego należy zakwasić je odrobiną octu jabłkowego.
  • Krok 4

    20 min
    Ostudzić.
  • Krok 5

    10 min
    Do wystudzonych buraczków dodać drobno pokrojone ogórki, szczypior, cebulę i koper. Wlać jogurt i wodę spod kiszonych ogórków.
  • Krok 6

    5 min
    Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem, przyprawą do zup MAGGI i ewentualnie solą.
  • Krok 7

    60 min
    Zupę przykryć folią, odstawić do lodówki do schłodzenia.
  • Krok 8

    3 min
    Do każdej porcji włożyć pokrojone jajko, dodatkowo obok podać jak kto lubi - młode ziemniaki, chleb itp.
Chłodnik z botwiny

Krok 1 z 8

Buraczki starannie umyć, usunąć brzydkie liście. Umyte drobno posiekać. Następnie zalać je niewielką ilością wody, dodać kostkę bulionu warzywnego Winiary.

Chłodnik z botwiny

Krok 2 z 8

Ugotować do miękkości.

Chłodnik z botwiny

Krok 3 z 8

Pod koniec buraczki zmienią nieco odcień, dlatego należy zakwasić je odrobiną octu jabłkowego.

Chłodnik z botwiny

Krok 4 z 8

Ostudzić.

Chłodnik z botwiny

Krok 5 z 8

Do wystudzonych buraczków dodać drobno pokrojone ogórki, szczypior, cebulę i koper. Wlać jogurt i wodę spod kiszonych ogórków.

Chłodnik z botwiny

Krok 6 z 8

Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem, przyprawą do zup MAGGI i ewentualnie solą.

Chłodnik z botwiny

Krok 7 z 8

Zupę przykryć folią, odstawić do lodówki do schłodzenia.

Chłodnik z botwiny

Krok 8 z 8

Do każdej porcji włożyć pokrojone jajko, dodatkowo obok podać jak kto lubi - młode ziemniaki, chleb itp.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
E Ela

Bardzo smaczna przygotowalam w termomiksie

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Jajka
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kasza gryczana z pieczarkami

    Kasza gryczana z pieczarkami

    25 min Łatwy
  • Zupa paprykowa z ziemniakami

    Zupa paprykowa z ziemniakami

    55 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

    Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

    2 godz 23 min Łatwy
  • Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

    Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu