Gęsty krem pomidorowy z czerstwym pieczywem
55min
Łatwy
1 słoik
Sos Spaghetti WINIARY
1 l
Woda
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
Seler naciowy
1
Cebula
1 ząbek
Czosnek
2 plastrów
Chleb biały
1 pęczek
Pietruszka
3 płaskich łyżek
Miód
2 łyżek
Ocet jabłkowy
50 g
Masło
4 płaskich łyżek
Olej rzepakowy
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
4.21 g
Węglowodany
34.65 g
Tłuszcze
19.79 g
Wartość energetyczna
328.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Marchewkę, selera i korzeń pietruszki szorujemy, nie obieramy. Cebulę oraz czosnek obieramy z łupiny.
Krok 2
30 min
Warzywa smarujemy mieszanką masła z 4 łyżkami oleju rzepakowego oraz miodem. Całość prószymy solą oraz pieprzem. Następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 30 minut. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.
Krok 3
15 min
Po upieczeniu warzywa wkładamy do garnka wraz z sosem do spaghetti oraz wodą. Całość zagotowujemy, następnie blendujemy oraz doprawiamy octem jabłkowym, solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Do gotowej zupy dorzucamy pokruszone czerstwe pieczywo oraz posiekane zioła.
Każdy z nas z pewnością ma swoją ulubioną zupę, która przywołuje miłe wspomnienia. Mamy nadzieję, że ten krem pomidorowy przywoła zapach dzieciństwa.
WSKAZÓWKI:
- krem powstanie na bazie sosu spaghetti w słoiku,
- swój intensywny smak krem zawdzięcza pieczonym warzywom z miodem,
- podczas pieczenia wszystkie smaki warzyw koncentrują się w środku,
- warzyw korzeniowych nie obieramy tylko myjemy je pod bieżącą wodą, szorując skórkę szczotką,
- dzięki temu, że używamy sosu i pieczonych warzyw wystarczy, że wszystkie składniki zagotujemy w garnku, a następnie użyjemy blendera,
- na koniec dodajemy pokruszony czerstwy chleb na zakwasie, który zagęści krem oraz zioła.
WSKAZÓWKI:
- krem powstanie na bazie sosu spaghetti w słoiku,
- swój intensywny smak krem zawdzięcza pieczonym warzywom z miodem,
- podczas pieczenia wszystkie smaki warzyw koncentrują się w środku,
- warzyw korzeniowych nie obieramy tylko myjemy je pod bieżącą wodą, szorując skórkę szczotką,
- dzięki temu, że używamy sosu i pieczonych warzyw wystarczy, że wszystkie składniki zagotujemy w garnku, a następnie użyjemy blendera,
- na koniec dodajemy pokruszony czerstwy chleb na zakwasie, który zagęści krem oraz zioła.
Komentarze 0