Gęsty krem z dyni z kurczakiem i grzankami
70min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
21.44 g
Węglowodany
23.1 g
Tłuszcze
12.65 g
Wartość energetyczna
282.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
15 min
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy.
Krok 2
20 min
Dynię przekładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone na małe kawałki marchewki i zalewamy wodą tak, aby zakryć warzywa. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Cebule kroimy drobniutko i podsmażamy na maśle.
Krok 4
2 min
Odlewamy nadmiar wody i dodajemy cebulę do warzyw.
Krok 5
5 min
Następnie miksujemy i dolewamy mleko.
Krok 6
5 min
Gotujemy kolejne 5 minut ciągle mieszając.
Krok 7
5 min
Filet z kurczaka kroimy na paski lub plastry, obsypujemy przyprawą do kurczaka.
Krok 8
10 min
Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Krok 9
3 min
Zupę krem podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem kawałków kurczaka i grzanek.
Gęsty krem z dyni z kurczakiem i grzankami to świetna propozycja na przystawkę do dania głównego. Smakiem zachwyci wszystkich łasuchów. Filet z kurczaka dodatkowo nasyci naszą potrawę, a odpowiednie przyprawy zachęcą swoim aromatem do jej skosztowania każdego domownika. Podaj ją na stół i patrz jak znika! Smacznego!
Komentarze 0