Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie wyrzucaj czerstwego chleba - przydać Ci się on może np. na bułkę tartą, jako bruschetta (sprawdź koniecznie nasz przepis), do zupy lub do sałatki panzanella z czerstwym pieczywem. To toskańskie danie typowe dla rustykalnej kuchni włoskiej, która wykorzystuje wszystkie produkty do maksimum - Włosi Zero Waste mają we krwi. Panzanella z czerstwym pieczywem będzie sycącą propozycją na śniadanie, brunch i lunch do pudełka do pracy. Sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie. Podawaj ją od razu po przyrządzeniu - aby grzanki pozostały świeże i chrupkie. Buon appetito!
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Połowę oliwy wymieszaj z octem oraz solą i pieprzem. Jeśli pieczywo jest mocno czerstwe lub suche, dodaj 50 ml wody. Pieczywo pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki i umieść w misce. Dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
10 min
Pieczywo wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika z opcją grill, aby się z jednej strony zarumieniło.
Krok 3
10 min
Cebule pokrój w cienkie piórka. Ogórek pokrój w półplasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę. Liście bazylii porwij palcami. Wszystko umieść w dużej misce. Dodaj kawałki pieczywa, oliwę oraz sól i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj.
Krok 1
z
3
Połowę oliwy wymieszaj z octem oraz solą i pieprzem. Jeśli pieczywo jest mocno czerstwe lub suche, dodaj 50 ml wody. Pieczywo pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki i umieść w misce. Dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
z
3
Pieczywo wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika z opcją grill, aby się z jednej strony zarumieniło.
Krok 3
z
3
Cebule pokrój w cienkie piórka. Ogórek pokrój w półplasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę. Liście bazylii porwij palcami. Wszystko umieść w dużej misce. Dodaj kawałki pieczywa, oliwę oraz sól i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0