Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem
Dodaj do CookBook

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kawałek
Czerstwe pieczywo – najlepiej chleb na zakwasie
1 
Czerwona cebula
1 
Ogórek, opcjonalnie świeża cukinia
400  g
Ulubione dojrzałe pomidory, najlepiej kolorowe
100  ml
Oliwa z oliwek
trochę
Bazylia
1  łyżka
Ocet jabłkowy lub winny
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.1 g
Wartość energetyczna
239.7 kcal
Tłuszcze
22.8 g
Białko
1.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nie wyrzucaj czerstwego chleba - przydać Ci się on może np. na bułkę tartą, jako bruschetta (sprawdź koniecznie nasz przepis), do zupy lub do sałatki panzanella z czerstwym pieczywem. To toskańskie danie typowe dla rustykalnej kuchni włoskiej, która wykorzystuje wszystkie produkty do maksimum - Włosi Zero Waste mają we krwi. Panzanella z czerstwym pieczywem będzie sycącą propozycją na śniadanie, brunch i lunch do pudełka do pracy. Sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie. Podawaj ją od razu po przyrządzeniu - aby grzanki pozostały świeże i chrupkie. Buon appetito!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Połowę oliwy wymieszaj z octem oraz solą i pieprzem. Jeśli pieczywo jest mocno czerstwe lub suche, dodaj 50 ml wody. Pieczywo pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki i umieść w misce. Dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczywo wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika z opcją grill, aby się z jednej strony zarumieniło.
  • Krok 3

    10 min
    Cebule pokrój w cienkie piórka. Ogórek pokrój w półplasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę. Liście bazylii porwij palcami. Wszystko umieść w dużej misce. Dodaj kawałki pieczywa, oliwę oraz sól i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj.
Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Krok 1 z 3

Połowę oliwy wymieszaj z octem oraz solą i pieprzem. Jeśli pieczywo jest mocno czerstwe lub suche, dodaj 50 ml wody. Pieczywo pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki i umieść w misce. Dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Krok 2 z 3

Pieczywo wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika z opcją grill, aby się z jednej strony zarumieniło.

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Krok 3 z 3

Cebule pokrój w cienkie piórka. Ogórek pokrój w półplasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę. Liście bazylii porwij palcami. Wszystko umieść w dużej misce. Dodaj kawałki pieczywa, oliwę oraz sól i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Brunch
  • Entrant
  • Kolacja
  • Kuchnia włoska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Sałatka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z figami i szynką parmeńska

    Sałatka z figami i szynką parmeńska

    10 min Łatwy
  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    14 min Łatwy
  • Warstwowa sałatka

    Warstwowa sałatka

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu