Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kawałek
Czerstwe pieczywo – najlepiej chleb na zakwasie
1 
Czerwona cebula
1 
Ogórek, opcjonalnie świeża cukinia
400  g
Ulubione dojrzałe pomidory, najlepiej kolorowe
100  ml
Oliwa z oliwek
trochę
Bazylia
1  łyżka
Ocet jabłkowy lub winny
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.68 g
Węglowodany
9.13 g
Tłuszcze
22.82 g
Wartość energetyczna
239.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Połowę oliwy wymieszaj z octem oraz solą i pieprzem. Jeśli pieczywo jest mocno czerstwe lub suche, dodaj 50 ml wody. Pieczywo pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki i umieść w misce. Dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
10 min
Pieczywo wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika z opcją grill, aby się z jednej strony zarumieniło.
Krok 3
10 min
Cebule pokrój w cienkie piórka. Ogórek pokrój w półplasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę. Liście bazylii porwij palcami. Wszystko umieść w dużej misce. Dodaj kawałki pieczywa, oliwę oraz sól i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj.
Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Krok 1 z 3

Połowę oliwy wymieszaj z octem oraz solą i pieprzem. Jeśli pieczywo jest mocno czerstwe lub suche, dodaj 50 ml wody. Pieczywo pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki i umieść w misce. Dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Krok 2 z 3

Pieczywo wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika z opcją grill, aby się z jednej strony zarumieniło.

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Krok 3 z 3

Cebule pokrój w cienkie piórka. Ogórek pokrój w półplasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę. Liście bazylii porwij palcami. Wszystko umieść w dużej misce. Dodaj kawałki pieczywa, oliwę oraz sól i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj.

Nie wyrzucaj czerstwego chleba - przydać Ci się on może np. na bułkę tartą, jako bruschetta (sprawdź koniecznie nasz przepis), do zupy lub do sałatki panzanella z czerstwym pieczywem. To toskańskie danie typowe dla rustykalnej kuchni włoskiej, która wykorzystuje wszystkie produkty do maksimum - Włosi Zero Waste mają we krwi. Panzanella z czerstwym pieczywem będzie sycącą propozycją na śniadanie, brunch i lunch do pudełka do pracy. Sprawdzi się również jako przystawka na przyjęcie. Podawaj ją od razu po przyrządzeniu - aby grzanki pozostały świeże i chrupkie. Buon appetito!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika