Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faszerowany kabaczek

0
119 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia
500 g
Szynka mielona
30 dag
Pieczarki
2 
Cebula
1 
Papryka czerwona
2 ząbków
Czosnek
1 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Zioła prowansalskie
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 kostka
Masło
1 
Marchewka
2 plastrów
Ser Żółty
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1.5 łyżek
Ocet jabłkowy
1.5 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
3 łyżek
Woda
2 łyżek
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bazylia
1 
Papryka zielona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
56.33 g
Wartość energetyczna
1650.01 kcal
Węglowodany
44.81 g
Tłuszcze
141.25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

119 min
Krok 1
10 min
Kabaczka obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. Posolić i popieprzyć, odstawić do lodówki.
Krok 2
5 min
W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy, kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie.
Krok 3
15 min
Marchew kroimy w talarki, a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4
5 min
Cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Przyrumieniamy cebulę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Krok 6
7 min
Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 7
5 min
Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) i mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Krok 8
5 min
Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego.
Krok 9
60 min
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.
Krok 10
2 min
Po ok. 40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka.
Faszerowany kabaczek

Krok 1 z 10

Kabaczka obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. Posolić i popieprzyć, odstawić do lodówki.

Faszerowany kabaczek

Krok 2 z 10

W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy, kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie.

Faszerowany kabaczek

Krok 3 z 10

Marchew kroimy w talarki, a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.

Faszerowany kabaczek

Krok 4 z 10

Cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.

Faszerowany kabaczek

Krok 5 z 10

Przyrumieniamy cebulę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Faszerowany kabaczek

Krok 6 z 10

Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.

Faszerowany kabaczek

Krok 7 z 10

Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) i mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Faszerowany kabaczek

Krok 8 z 10

Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego.

Faszerowany kabaczek

Krok 9 z 10

Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.

Faszerowany kabaczek

Krok 10 z 10

Po ok. 40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka.

Faszerowany kabaczek to doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad. Duszone warzywa w połączeniu z mielonym mięsem będą stanowiły smaczną całość, która zasmakuje wszystkim fanom lekkich i warzywnych potraw. Sprawdź nasz przepis na faszerowany kabaczek!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika