Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Faszerowany kabaczek
Dodaj do CookBook

Faszerowany kabaczek

(0)
1 godz 59 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest margolata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cukinia
500  g
Szynka mielona
30  dag
Pieczarki
2 
Cebula
1 
Papryka czerwona
2  ząbków
Czosnek
1 
Jajko
trochę
Przyprawa do mięs
trochę
Sól
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Oliwa z oliwek
1  kostka
Masło
1 
Marchewka
2  plastrów
Ser Żółty
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1.5  łyżek
Ocet jabłkowy
1.5  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
3  łyżek
Woda
2  łyżek
Cukier
trochę
Pieprz czarny
trochę
Bazylia
1 
Papryka zielona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.8 g
Wartość energetyczna
1650 kcal
Tłuszcze
141.2 g
Białko
56.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Faszerowany kabaczek to doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad. Duszone warzywa w połączeniu z mielonym mięsem będą stanowiły smaczną całość, która zasmakuje wszystkim fanom lekkich i warzywnych potraw. Sprawdź nasz przepis na faszerowany kabaczek!

Przygotowanie

119 min
  • Krok 1

    10 min
    Kabaczka obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. Posolić i popieprzyć, odstawić do lodówki.
  • Krok 2

    5 min
    W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy, kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie.
  • Krok 3

    15 min
    Marchew kroimy w talarki, a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Krok 4

    5 min
    Cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Przyrumieniamy cebulę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
  • Krok 6

    7 min
    Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 7

    5 min
    Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) i mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
  • Krok 8

    5 min
    Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego.
  • Krok 9

    60 min
    Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.
  • Krok 10

    2 min
    Po ok. 40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka.
Faszerowany kabaczek

Krok 1 z 10

Kabaczka obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. Posolić i popieprzyć, odstawić do lodówki.

Faszerowany kabaczek

Krok 2 z 10

W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy, kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie.

Faszerowany kabaczek

Krok 3 z 10

Marchew kroimy w talarki, a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.

Faszerowany kabaczek

Krok 4 z 10

Cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.

Faszerowany kabaczek

Krok 5 z 10

Przyrumieniamy cebulę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Faszerowany kabaczek

Krok 6 z 10

Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.

Faszerowany kabaczek

Krok 7 z 10

Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) i mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Faszerowany kabaczek

Krok 8 z 10

Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego.

Faszerowany kabaczek

Krok 9 z 10

Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.

Faszerowany kabaczek

Krok 10 z 10

Po ok. 40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Patison faszerowany

    Patison faszerowany

    1 godz 10 min Średni
  • Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

    Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

    Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

    2 godz 5 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu