Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Faszerowany kabaczek
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
56.3g / 14%
Węglowodany
44.8g / 10%
Tłuszcze
141.2g / 75%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Faszerowany kabaczek

+

Faszerowany kabaczek

Wróć

Faszerowany kabaczek

(1)
1 godz 59 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest margolata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cukinia
500  g
Szynka mielona
30  dag
Pieczarki
2 
Cebula
1 
Papryka czerwona
2  ząbków
Czosnek
1 
Jajko
trochę
Przyprawa do mięs
trochę
Sól
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Oliwa z oliwek
1  kostka
Masło
1 
Marchewka
2  plastrów
Ser Żółty
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1.5  łyżek
Ocet jabłkowy
1.5  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
3  łyżek
Woda
2  łyżek
Cukier
trochę
Pieprz czarny
trochę
Bazylia
1 
Papryka zielona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
56.33 g
Węglowodany
44.81 g
Tłuszcze
141.25 g
Wartość energetyczna
1650.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Faszerowany kabaczek to doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad. Duszone warzywa w połączeniu z mielonym mięsem będą stanowiły smaczną całość, która zasmakuje wszystkim fanom lekkich i warzywnych potraw. Sprawdź nasz przepis na faszerowany kabaczek!

Przygotowanie

119 min
  • Krok 1

    10 min
    Kabaczka obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. Posolić i popieprzyć, odstawić do lodówki.
  • Krok 2

    5 min
    W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy, kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie.
  • Krok 3

    15 min
    Marchew kroimy w talarki, a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Krok 4

    5 min
    Cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Przyrumieniamy cebulę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
  • Krok 6

    7 min
    Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 7

    5 min
    Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) i mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
  • Krok 8

    5 min
    Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego.
  • Krok 9

    60 min
    Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.
  • Krok 10

    2 min
    Po ok. 40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka.
Faszerowany kabaczek

Krok 1 z 10

Kabaczka obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. Posolić i popieprzyć, odstawić do lodówki.

Faszerowany kabaczek

Krok 2 z 10

W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy, kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie.

Faszerowany kabaczek

Krok 3 z 10

Marchew kroimy w talarki, a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.

Faszerowany kabaczek

Krok 4 z 10

Cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.

Faszerowany kabaczek

Krok 5 z 10

Przyrumieniamy cebulę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Faszerowany kabaczek

Krok 6 z 10

Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.

Faszerowany kabaczek

Krok 7 z 10

Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) i mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Faszerowany kabaczek

Krok 8 z 10

Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego.

Faszerowany kabaczek

Krok 9 z 10

Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.

Faszerowany kabaczek

Krok 10 z 10

Po ok. 40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Jajka
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    1 godz 27 min Średni
  • Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

    Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

    40 min Łatwy
  • Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

    Zabielana zupa pieczarkowa z musem z pieczonego topinambura

    1 godz 16 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu