Faszerowany kabaczek
119min
Łatwy
1
Cukinia
500 g
Szynka mielona
30 dag
Pieczarki
2
Cebula
1
Papryka czerwona
2 ząbków
Czosnek
1
Jajko
1 trochę
1 trochę
Sól
1 trochę
Zioła prowansalskie
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 kostka
Masło
1
Marchewka
2 plastrów
Ser Żółty
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1.5 łyżek
Ocet jabłkowy
1.5 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
3 łyżek
Woda
2 łyżek
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bazylia
1
Papryka zielona
.
Wartości odżywcze
Białko
56.33 g
Węglowodany
44.81 g
Tłuszcze
141.25 g
Wartość energetyczna
1650.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
119 min
Krok 1
10 min
Kabaczka obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. Posolić i popieprzyć, odstawić do lodówki.
Krok 2
5 min
W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy, kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie.
Krok 3
15 min
Marchew kroimy w talarki, a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4
5 min
Cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Przyrumieniamy cebulę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Krok 6
7 min
Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 7
5 min
Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) i mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Krok 8
5 min
Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego.
Krok 9
60 min
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.
Krok 10
2 min
Po ok. 40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka.
Faszerowany kabaczek to doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad. Duszone warzywa w połączeniu z mielonym mięsem będą stanowiły smaczną całość, która zasmakuje wszystkim fanom lekkich i warzywnych potraw. Sprawdź nasz przepis na faszerowany kabaczek!
Komentarze 0