Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak faszerowany jabłkami

0
155 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kurczak
0.5 łyżeczka
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Sól
3 łyżeczek
Majeranek
10 
Jabłko Szara reneta
1 trochę
Cukier
2 łyżek
Sok z cytryny
50 ml
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.63 g
Wartość energetyczna
630.18 kcal
Białko
33.5 g
Tłuszcze
32.71 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

155 min
Krok 1
5 min
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku (1 łyżeczka).
Krok 2
15 min
Jabłka (5 sztuk) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Oprószamy majerankiem i cukrem wkładamy do kurczaka. Spinamy wykałaczką lub zaszywamy bawełnianą nitką. Związujemy nogi.
Krok 3
120 min
Kurczaka wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 180 stop. C. Gdy mięso się przy rumieni, naczynie przykrywamy.
Krok 4
15 min
Pozostałe jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka i wkładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i roztartym majerankiem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozgotują .
Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 1 z 4

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku (1 łyżeczka).

Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 2 z 4

Jabłka (5 sztuk) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Oprószamy majerankiem i cukrem wkładamy do kurczaka. Spinamy wykałaczką lub zaszywamy bawełnianą nitką. Związujemy nogi.

Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 3 z 4

Kurczaka wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 180 stop. C. Gdy mięso się przy rumieni, naczynie przykrywamy.

Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 4 z 4

Pozostałe jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka i wkładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i roztartym majerankiem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozgotują .

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika