Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak faszerowany jabłkami

(1)
2 godz 35 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest dorota82
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kurczak
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Sól
3  łyżeczek
Majeranek
10 
Jabłko Szara reneta
trochę
Cukier
2  łyżek
Sok z cytryny
50  ml
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.5 g
Węglowodany
37.63 g
Tłuszcze
32.71 g
Wartość energetyczna
630.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

155 min
Krok 1
5 min
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku (1 łyżeczka).
Krok 2
15 min
Jabłka (5 sztuk) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Oprószamy majerankiem i cukrem wkładamy do kurczaka. Spinamy wykałaczką lub zaszywamy bawełnianą nitką. Związujemy nogi.
Krok 3
120 min
Kurczaka wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 180 stop. C. Gdy mięso się przy rumieni, naczynie przykrywamy.
Krok 4
15 min
Pozostałe jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka i wkładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i roztartym majerankiem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozgotują .
Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 1 z 4

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku (1 łyżeczka).

Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 2 z 4

Jabłka (5 sztuk) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Oprószamy majerankiem i cukrem wkładamy do kurczaka. Spinamy wykałaczką lub zaszywamy bawełnianą nitką. Związujemy nogi.

Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 3 z 4

Kurczaka wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 180 stop. C. Gdy mięso się przy rumieni, naczynie przykrywamy.

Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 4 z 4

Pozostałe jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka i wkładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i roztartym majerankiem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozgotują .

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
33.5g / 24%
Węglowodany
37.6g / 26%
Tłuszcze
32.7g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 04/09/2021 - 23:20 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha