Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak faszerowany jabłkami

0
155min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kurczak
0.5 łyżeczka
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Sól
3 łyżeczek
Majeranek
10 
Jabłko Szara reneta
1 trochę
Cukier
2 łyżek
Sok z cytryny
50 ml
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.5 g
Węglowodany
37.63 g
Tłuszcze
32.71 g
Wartość energetyczna
630.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

155 min
Krok 1
5 min
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku (1 łyżeczka).
Krok 2
15 min
Jabłka (5 sztuk) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Oprószamy majerankiem i cukrem wkładamy do kurczaka. Spinamy wykałaczką lub zaszywamy bawełnianą nitką. Związujemy nogi.
Krok 3
120 min
Kurczaka wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 180 stop. C. Gdy mięso się przy rumieni, naczynie przykrywamy.
Krok 4
15 min
Pozostałe jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka i wkładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i roztartym majerankiem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozgotują .
Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 1 z 4

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku (1 łyżeczka).

Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 2 z 4

Jabłka (5 sztuk) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Oprószamy majerankiem i cukrem wkładamy do kurczaka. Spinamy wykałaczką lub zaszywamy bawełnianą nitką. Związujemy nogi.

Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 3 z 4

Kurczaka wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 180 stop. C. Gdy mięso się przy rumieni, naczynie przykrywamy.

Kurczak faszerowany jabłkami

Krok 4 z 4

Pozostałe jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu z pieczenia kurczaka i wkładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i roztartym majerankiem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozgotują .

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
33.5g / 24%
Węglowodany
37.6g / 26%
Tłuszcze
32.7g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika