Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zimne nóżki w galarecie
Dodaj do CookBook

Zimne nóżki w galarecie

(2)
5 godz 57 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
1  opakowanie
Żelatyna WINIARY
3  kg
Nóżki wieprzowe
1 
Golonka wieprzowa
5 
Marchewka
4 
Pietruszka
1  łyżka
Ocet jabłkowy
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
trochę
Pieprz ziarnisty
1  główka
Czosnek
trochę
Sól
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.4 g
Wartość energetyczna
1505.4 kcal
Tłuszcze
97 g
Białko
131.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zimne nóżki wieprzowe to danie, które na polskich stołach pojawia się przy różnych okazjach. Nie powinno ich zabraknąć na imprezie imieninowej, podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy lub na uroczystej kolacji. Można je przygotować też zupełnie bez okazji – zawsze świetnie smakują i stanowią zimną przekąskę, która syci.

Za doskonały smak, jakim wyróżniają się zimne nóżki odpowiada mięso z golonki oraz warzywa gotowane z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Przepis na zimne nóżki nie jest szczególnie skomplikowany, wymaga prostych składników oraz kilku godzin na stężenie galaretki. Na początek oczyść nóżki i golonkę oraz opal je nad ogniem.

Mięso i warzywa z przyprawami zalej zimną wodą. Gotuj, aż zmiękną. Zbierz z wywaru szumowiny. Następnie mięso obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę w krążki. Przecedź wywar, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY, 1 łyżeczkę Żelatyny WINIARY, dopraw solą, pieprzem oraz octem. Mięso połącz z wywarem, warzywami i siekaną natką pietruszki. Przelewaj całość do salaterek i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia.

Nóżki w galarecie podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki i ćwiartkami cytryny. Użyj jej do skropienia galarety – podkreśli smak mięsa i warzyw. Wiedząc, jak zrobić zimne nóżki, masz gotowy sposób na każdą specjalną okazję!

Przygotowanie

357 min
  • Krok 1

    16 min
    Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.
  • Krok 2

    40 min
    Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
  • Krok 3

    2 min
    W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.
  • Krok 4

    10 min
    Mięso obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki.
  • Krok 5

    5 min
    Wywar przecedzamy i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary i 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
  • Krok 6

    2 min
    Mięso łączymy z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 7

    280 min
    Tak przygotowany wywar przelewamy do salaterek. Zostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.
  • Krok 8

    2 min
    Podajemy z cytryną lub octem jabłkowym.
Zimne nóżki w galarecie

Krok 1 z 8

Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 2 z 8

Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 3 z 8

W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 4 z 8

Mięso obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 5 z 8

Wywar przecedzamy i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary i 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 6 z 8

Mięso łączymy z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 7 z 8

Tak przygotowany wywar przelewamy do salaterek. Zostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 8 z 8

Podajemy z cytryną lub octem jabłkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

5

Miri

40 minut gotowanie nozek i golonki🤣🤣🤣
No to powiedzenia życzę
Anonim (niezweryfikowany) 11/16/2023-05:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Kasia

Tu niestety zdjęcie też jest czego innego 🧐zraziki
Anonim (niezweryfikowany) 04/01/2021-06:04 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-01:47 CEST
Dziękujemy Kasiu - wciąż jesteśmy w trakcie ulepszania naszego serwisu oraz samych przepisów, zajmiemy się tematem. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Entrant
  • Impreza
  • Karnawał
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane podpłomyki z sałatką z soczewicy i marynowanej czerwonej kapusty z akcentem zimnego sosu WINIARY

    Grillowane podpłomyki z sałatką z soczewicy i marynowanej czerwonej kapusty z akcentem zimnego sosu WINIARY

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu