Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zimne nóżki w galarecie

0
357 min
Średni

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 saszetka
Żelatyna Winiary
3 kg
Nóżki wieprzowe
1 
Golonka wieprzowa
5 
Marchewka
4 
Pietruszka
1 łyżka
Ocet jabłkowy
1 trochę
Ziele angielskie
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Pieprz ziarnisty
1 główka
Czosnek
1 trochę
Sól
1 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1498.36 kcal
Węglowodany
19.4 g
Białko
129.57 g
Tłuszcze
97.03 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

357 min
Krok 1
16 min
Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.
Krok 2
40 min
Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
Krok 3
2 min
W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.
Krok 4
10 min
Mięso obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki.
Krok 5
5 min
Wywar przecedzamy i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary i 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
Krok 6
2 min
Mięso łączymy z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 7
280 min
Tak przygotowany wywar przelewamy do salaterek. Zostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.
Krok 8
2 min
Podajemy z cytryną lub octem jabłkowym.
Zimne nóżki w galarecie

Krok 1 z 8

Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 2 z 8

Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 3 z 8

W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 4 z 8

Mięso obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 5 z 8

Wywar przecedzamy i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary i 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 6 z 8

Mięso łączymy z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 7 z 8

Tak przygotowany wywar przelewamy do salaterek. Zostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 8 z 8

Podajemy z cytryną lub octem jabłkowym.

Zimne nóżki wieprzowe to danie, które na polskich stołach pojawia się przy różnych okazjach. Nie powinno ich zabraknąć na imprezie imieninowej, podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy lub na uroczystej kolacji. Można je przygotować też zupełnie bez okazji – zawsze świetnie smakują i stanowią zimną przekąskę, która syci.

Za doskonały smak, jakim wyróżniają się zimne nóżki odpowiada mięso z golonki oraz warzywa gotowane z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Przepis na zimne nóżki nie jest szczególnie skomplikowany, wymaga prostych składników oraz kilku godzin na stężenie galaretki. Na początek oczyść nóżki i golonkę oraz opal je nad ogniem.

Mięso i warzywa z przyprawami zalej zimną wodą. Gotuj, aż zmiękną. Zbierz z wywaru szumowiny. Następnie mięso obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę w krążki. Przecedź wywar, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY, 1 łyżeczkę Żelatyny WINIARY, dopraw solą, pieprzem oraz octem. Mięso połącz z wywarem, warzywami i siekaną natką pietruszki. Przelewaj całość do salaterek i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia.

Nóżki w galarecie podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki i ćwiartkami cytryny. Użyj jej do skropienia galarety – podkreśli smak mięsa i warzyw. Wiedząc, jak zrobić zimne nóżki, masz gotowy sposób na każdą specjalną okazję!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika