Zimne nóżki w galarecie
357min
Średni
1 kostka
1 saszetka
Żelatyna Winiary
3 kg
Nóżki wieprzowe
1
Golonka wieprzowa
5
Marchewka
4
Pietruszka
1 łyżka
Ocet jabłkowy
1 trochę
Ziele angielskie
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Pieprz ziarnisty
1 główka
Czosnek
1 trochę
Sól
1 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
129.57 g
Węglowodany
19.4 g
Tłuszcze
97.03 g
Wartość energetyczna
1498.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
357 min
Krok 1
16 min
Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.
Krok 2
40 min
Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
Krok 3
2 min
W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.
Krok 4
10 min
Mięso obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki.
Krok 5
5 min
Wywar przecedzamy i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary i 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
Krok 6
2 min
Mięso łączymy z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 7
280 min
Tak przygotowany wywar przelewamy do salaterek. Zostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.
Krok 8
2 min
Podajemy z cytryną lub octem jabłkowym.
Zimne nóżki wieprzowe to danie, które na polskich stołach pojawia się przy różnych okazjach. Nie powinno ich zabraknąć na imprezie imieninowej, podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy lub na uroczystej kolacji. Można je przygotować też zupełnie bez okazji – zawsze świetnie smakują i stanowią zimną przekąskę, która syci.
Za doskonały smak, jakim wyróżniają się zimne nóżki odpowiada mięso z golonki oraz warzywa gotowane z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Przepis na zimne nóżki nie jest szczególnie skomplikowany, wymaga prostych składników oraz kilku godzin na stężenie galaretki. Na początek oczyść nóżki i golonkę oraz opal je nad ogniem.
Mięso i warzywa z przyprawami zalej zimną wodą. Gotuj, aż zmiękną. Zbierz z wywaru szumowiny. Następnie mięso obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę w krążki. Przecedź wywar, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY, 1 łyżeczkę Żelatyny WINIARY, dopraw solą, pieprzem oraz octem. Mięso połącz z wywarem, warzywami i siekaną natką pietruszki. Przelewaj całość do salaterek i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia.
Nóżki w galarecie podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki i ćwiartkami cytryny. Użyj jej do skropienia galarety – podkreśli smak mięsa i warzyw. Wiedząc, jak zrobić zimne nóżki, masz gotowy sposób na każdą specjalną okazję!
Za doskonały smak, jakim wyróżniają się zimne nóżki odpowiada mięso z golonki oraz warzywa gotowane z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Przepis na zimne nóżki nie jest szczególnie skomplikowany, wymaga prostych składników oraz kilku godzin na stężenie galaretki. Na początek oczyść nóżki i golonkę oraz opal je nad ogniem.
Mięso i warzywa z przyprawami zalej zimną wodą. Gotuj, aż zmiękną. Zbierz z wywaru szumowiny. Następnie mięso obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę w krążki. Przecedź wywar, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY, 1 łyżeczkę Żelatyny WINIARY, dopraw solą, pieprzem oraz octem. Mięso połącz z wywarem, warzywami i siekaną natką pietruszki. Przelewaj całość do salaterek i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia.
Nóżki w galarecie podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki i ćwiartkami cytryny. Użyj jej do skropienia galarety – podkreśli smak mięsa i warzyw. Wiedząc, jak zrobić zimne nóżki, masz gotowy sposób na każdą specjalną okazję!
Komentarze 0