Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimne nóżki wieprzowe to danie, które na polskich stołach pojawia się przy różnych okazjach. Nie powinno ich zabraknąć na imprezie imieninowej, podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy lub na uroczystej kolacji. Można je przygotować też zupełnie bez okazji – zawsze świetnie smakują i stanowią zimną przekąskę, która syci.
Za doskonały smak, jakim wyróżniają się zimne nóżki odpowiada mięso z golonki oraz warzywa gotowane z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Przepis na zimne nóżki nie jest szczególnie skomplikowany, wymaga prostych składników oraz kilku godzin na stężenie galaretki. Na początek oczyść nóżki i golonkę oraz opal je nad ogniem.
Mięso i warzywa z przyprawami zalej zimną wodą. Gotuj, aż zmiękną. Zbierz z wywaru szumowiny. Następnie mięso obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę w krążki. Przecedź wywar, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY, 1 łyżeczkę Żelatyny WINIARY, dopraw solą, pieprzem oraz octem. Mięso połącz z wywarem, warzywami i siekaną natką pietruszki. Przelewaj całość do salaterek i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia.
Nóżki w galarecie podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki i ćwiartkami cytryny. Użyj jej do skropienia galarety – podkreśli smak mięsa i warzyw. Wiedząc, jak zrobić zimne nóżki, masz gotowy sposób na każdą specjalną okazję!
Przygotowanie
357 min
Krok 1
16 min
Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.
Krok 2
40 min
Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
Krok 3
2 min
W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.
Krok 4
10 min
Mięso obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki.
Krok 5
5 min
Wywar przecedzamy i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary i 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
Krok 6
2 min
Mięso łączymy z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 7
280 min
Tak przygotowany wywar przelewamy do salaterek. Zostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.
Krok 8
2 min
Podajemy z cytryną lub octem jabłkowym.
Krok 1
z
8
Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.
Krok 2
z
8
Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
Krok 3
z
8
W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.
Krok 4
z
8
Mięso obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki.
Krok 5
z
8
Wywar przecedzamy i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary i 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
Krok 6
z
8
Mięso łączymy z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 7
z
8
Tak przygotowany wywar przelewamy do salaterek. Zostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.
Krok 8
z
8
Podajemy z cytryną lub octem jabłkowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
M
Miri
40 minut gotowanie nozek i golonki🤣🤣🤣
No to powiedzenia życzę
K
Kasia
Tu niestety zdjęcie też jest czego innego 🧐zraziki
Winiary
Expert
Dziękujemy Kasiu - wciąż jesteśmy w trakcie ulepszania naszego serwisu oraz samych przepisów, zajmiemy się tematem. Pozdrawiamy!
Komentarze 2