Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zimne nóżki w galarecie

Zimne nóżki w galarecie

(2)
5 godz 57 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
1  opakowanie
Żelatyna WINIARY
3  kg
Nóżki wieprzowe
1 
Golonka wieprzowa
5 
Marchewka
4 
Pietruszka
1  łyżka
Ocet jabłkowy
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
trochę
Pieprz ziarnisty
1  główka
Czosnek
trochę
Sól
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
131.36 g
Węglowodany
19.4 g
Tłuszcze
97.04 g
Wartość energetyczna
1505.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zimne nóżki wieprzowe to danie, które na polskich stołach pojawia się przy różnych okazjach. Nie powinno ich zabraknąć na imprezie imieninowej, podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy lub na uroczystej kolacji. Można je przygotować też zupełnie bez okazji – zawsze świetnie smakują i stanowią zimną przekąskę, która syci.

Za doskonały smak, jakim wyróżniają się zimne nóżki odpowiada mięso z golonki oraz warzywa gotowane z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Przepis na zimne nóżki nie jest szczególnie skomplikowany, wymaga prostych składników oraz kilku godzin na stężenie galaretki. Na początek oczyść nóżki i golonkę oraz opal je nad ogniem.

Mięso i warzywa z przyprawami zalej zimną wodą. Gotuj, aż zmiękną. Zbierz z wywaru szumowiny. Następnie mięso obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę w krążki. Przecedź wywar, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY, 1 łyżeczkę Żelatyny WINIARY, dopraw solą, pieprzem oraz octem. Mięso połącz z wywarem, warzywami i siekaną natką pietruszki. Przelewaj całość do salaterek i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia.

Nóżki w galarecie podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki i ćwiartkami cytryny. Użyj jej do skropienia galarety – podkreśli smak mięsa i warzyw. Wiedząc, jak zrobić zimne nóżki, masz gotowy sposób na każdą specjalną okazję!

Przygotowanie

357 min
  • Krok 1

    16 min
    Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.
  • Krok 2

    40 min
    Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
  • Krok 3

    2 min
    W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.
  • Krok 4

    10 min
    Mięso obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki.
  • Krok 5

    5 min
    Wywar przecedzamy i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary i 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
  • Krok 6

    2 min
    Mięso łączymy z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 7

    280 min
    Tak przygotowany wywar przelewamy do salaterek. Zostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.
  • Krok 8

    2 min
    Podajemy z cytryną lub octem jabłkowym.
Zimne nóżki w galarecie

Krok 1 z 8

Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 2 z 8

Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 3 z 8

W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 4 z 8

Mięso obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 5 z 8

Wywar przecedzamy i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary i 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 6 z 8

Mięso łączymy z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 7 z 8

Tak przygotowany wywar przelewamy do salaterek. Zostawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.

Zimne nóżki w galarecie

Krok 8 z 8

Podajemy z cytryną lub octem jabłkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kasia

Tu niestety zdjęcie też jest czego innego 🧐zraziki

Winiary
Expert

Dziękujemy Kasiu - wciąż jesteśmy w trakcie ulepszania naszego serwisu oraz samych przepisów, zajmiemy się tematem. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Entrant
  • Impreza
  • Karnawał
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Mniejsze danie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    4 godz 13 min Trudny
  • Galareta wieprzowa

    Galareta wieprzowa

    3 godz 45 min Łatwy
  • Domowe flaczki drobiowe

    Domowe flaczki drobiowe

    3 godz 30 min Łatwy
  • Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu