Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad ryba, obiad z rybą, danie ryba, danie rybne, danie z rybą

Przepisy na smaczne dania rybne

Przenieś się z nami do nadmorskiego miasteczka, gdzie świeże ryby smażone są pod gołym niebem na rozgrzanym ruszcie. Sprawdź przepisy na dania z rybą!

  • Anchois
  • Amur
  • Dorsz
  • Flądra
  • Karp
  • Łosoś
  • Makrela
  • Mintaj
  • Pstrąg
  • Sandacz
  • Śledzie
  • Szczupak
  • Tuńczyk
  • Surimi
  • Kawior

Przepisy 314

Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym

Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym

20 min Łatwy
Ryba zapiekana z warzywami

Ryba zapiekana z warzywami

55 ze 100
48 min Łatwy
Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem

75 ze 100
25 min Łatwy
Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

1 godz 40 min Łatwy
Ryba w sosie porowym

Ryba w sosie porowym

50 ze 100
36 min Łatwy
Ryba w sosie koperkowym z soczewicą

Ryba w sosie koperkowym z soczewicą

100 ze 100
45 min Łatwy
Sałatka ze szprotek w oleju

Sałatka ze szprotek w oleju

15 min Łatwy
Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

2 godz 35 min Łatwy
Burgery z pieczonego łososia

Burgery z pieczonego łososia

85 ze 100
36 min Łatwy
Kotlety z łososia w sosie słodko-kwaśnym

Kotlety z łososia w sosie słodko-kwaśnym

55 ze 100
42 min Łatwy
Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

19 godz 7 min Łatwy
Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

Ryba w sosie pomidorowym (w zalewie pomidorowo-octowej)

80 ze 100
55 min Łatwy
Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką

2 godz 20 min Łatwy
Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku - przepis

40 min Łatwy
Krakersy z pastą rybną z wędzonej makreli

Krakersy z pastą rybną z wędzonej makreli

30 min Łatwy
Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

20 min Łatwy
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

4 godz Łatwy
Sałatka śledziowo-ziemniaczana

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

1 godz 45 min Łatwy
Rolada z karpia

Rolada z karpia

24 godz 53 min Łatwy
Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami

75 ze 100
45 min Łatwy
Sałatka Surimi

Sałatka Surimi

25 min Łatwy
Śledzie w occie

Śledzie w occie

49 godz 45 min Łatwy
Karp w piwie

Karp w piwie

80 ze 100
2 godz 5 min Łatwy
Sałatka śledziowa z jajkiem

Sałatka śledziowa z jajkiem

1 godz 20 min Łatwy
Postna ryba faszerowana rodzynkami

Postna ryba faszerowana rodzynkami

85 ze 100
56 min Łatwy
Sałatka z ryżem i wędzoną makrelą

Sałatka z ryżem i wędzoną makrelą

18 min Łatwy
Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku - przepis

100 ze 100
1 godz 13 min Łatwy
Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

1 godz 26 min Łatwy
Mintaj w złocistej panierce

Mintaj w złocistej panierce

65 ze 100
30 min Łatwy
Sałatka z łososiem i ryżem

Sałatka z łososiem i ryżem

1 godz 40 min Łatwy
Matiasy w oleju - jak zrobić?

Matiasy w oleju - jak zrobić?

1 godz 15 min Łatwy
Pasta z makreli wędzonej i jajek

Pasta z makreli wędzonej i jajek

20 min Łatwy
Sandacz smażony w panierce

Sandacz smażony w panierce

90 ze 100
33 min Łatwy
Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku?

5 godz 30 min Łatwy
Śledzie w porach i śmietanie

Śledzie w porach i śmietanie

1 godz 10 min Łatwy
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

1 godz Średni
Śledzie z jajkiem i  majonezem

Śledzie z jajkiem i majonezem

2 godz 17 min Łatwy
Łosoś z patelni

Łosoś z patelni

50 ze 100
35 min Łatwy
Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

2 godz 17 min Łatwy
Zupa rybna z łososia

Zupa rybna z łososia

40 min Łatwy
Sałatka z kurczakiem i surimi

Sałatka z kurczakiem i surimi

33 min Łatwy
Złociste frytki z pieczonego karpia

Złociste frytki z pieczonego karpia

90 ze 100
25 min Łatwy
Kremowa zupa brokułowa

Kremowa zupa brokułowa

37 min Łatwy
Meksykańska, pikantna zupa rybna

Meksykańska, pikantna zupa rybna

70 ze 100
35 min Średni
Rolada ze szpinakiem i łososiem

Rolada ze szpinakiem i łososiem

40 ze 100
1 godz 48 min Średni
Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

95 ze 100
30 min Łatwy
Łosoś z sosem koperkowym

Łosoś z sosem koperkowym

60 ze 100
44 min Łatwy
Szaszłyki z łososia i ananasa

Szaszłyki z łososia i ananasa

60 ze 100
1 godz 36 min Łatwy
Żurek z wędzoną rybą

Żurek z wędzoną rybą

30 min Łatwy
Chłodnik z paluszkami surimi

Chłodnik z paluszkami surimi

1 godz 25 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Ryby – składnik wielu różnych dań 

Choć każdy ma ulubione gatunki ryb i dania, które można z nich przygotować, ryby stanowią bardzo obszerną kategorię kulinarną. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się do smażenia, pieczenia, duszenia, suszenia czy wędzenia. Można je nawet serwować na surowo, w formie tatara albo sushi. W Polsce dostaniemy też wiele różnych gatunków. W sklepach rybnych znaleźć możemy zarówno ryby słodkowodne (pstrąga, karpia, suma, szczupaka), jak i morskie (tuńczyka, śledzie, dorsza). Także w marketach dostępny jest bogaty wybór ryb. Zarówno tych świeżych, mrożonych, jak i już przetworzonych – w zalewie, uwędzonych czy w formie konserw. 

Ryby na różne sposoby 

Ryby w kuchni znajdują wiele zastosowań. Świetnie smakują ryby pieczone w całości – na przykład pstrąg, którego możemy przyrządzić zarówno w domowym piekarniku, jak i na grillu. Możemy też rybę opanierować albo obtoczyć w cieście i usmażyć na patelni. Dobrym rozwiązaniem jest też jej duszenie wraz z warzywami w gęstym sosie. Oprócz tego w Polsce dużym wzięciem cieszą się kotlety rybne. Nie musimy kupować gotowych kotletów, paluszków czy pulpetów w sklepach – możemy je przyrządzić samodzielnie w domu, mając lepszą kontrolę zarówno nad ich składem, jak i smakiem. 

Ryby mogą być też składnikiem sałatek. W tej roli sprawdza się zwłaszcza tuńczyk z puszki, ale i wędzone ryby w towarzystwie sałat i warzywnych dodatków smakują doskonale. Możemy też przyrządzić kanapkową pastę z ryby, która pasuje zarówno na śniadanie, jak i kolację. Rośnie natomiast popularność zup rybnych – w niektórych regionach tradycyjnie podawanych jako potrawy wigilijne, jednak coraz częściej przyrządzanych także poza okresem świątecznym. 

Przepisy na ryby – wypróbuj już dziś! 

Zapraszamy w podróż do świata ryb – łososia, makreli, tuńczyka, pstrąga, dorsza, dorady, szprotek, śledzi i wielu innych – z których przyrządzimy aromatyczne pstrągi z porem, łososia z grilla z Sosem Wiosennym WINIARY czy zapiekane filety z dorsza w sosie pomidorowym. Nie zabraknie tu także ciepłych wywarów – kaszubskiej zupy rybnej czy aromatycznej francuskiej zupy rybnej, a także przekąsek – szaszłyków z łososia czy roladek z ciasta francuskiego z łososiem. Przyrządź świeżą rybę i przemyć nadmorski, południowy klimat do swojej kuchni! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu