Śledź w śmietanie
82min
Łatwy
3 łyżek
300 ml
Kwaśna Śmietana 18%
6
Filet śledziowy
0.5
Cytryna
2
Cebula
1 łyżeczka
Cukier
1 ząbek
Czosnek
2 łyżek
Pietruszka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
34.95 g
Węglowodany
5.35 g
Tłuszcze
32.92 g
Wartość energetyczna
462.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
82 min
Krok 1
2 min
Majonez połącz ze śmietaną.
Krok 2
60 min
Filety zalej wodą na ok. 60 minut, przekrój wzdłuż, zroluj, zepnij wykałaczką i skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
3 min
Cebule obierz, przekrój na połowę i pokrój w plasterki.
Krok 4
10 min
Przelej wrzącą wodą, ostudź i posyp cukrem, odstaw na około 10 minut.
Krok 5
5 min
Sos majonezowy połącz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
2 min
Wyłóż na półmisek, a na nim ułóż ślimaczki śledziowe.
Śledziowe ślimaczki idealnie sprawdzą się w formie przekąski lub przystawki, a także jako danie główne, podane z młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem. Roladki z filetów śledziowych podawaj z sosem majonezowym, doprawionym świeżym pieprzem wraz z posiekaną natką pietruszki. A jeśli lubisz świeże zioła, śmiało możesz dodać również szczypiorek i zieloną cebulkę. Smacznego!
Komentarze 0