Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Sandacz

Poznaj przepisy na dania z sandaczem!

Przepisy 7

Sandacz smażony w panierce

Sandacz smażony w panierce

90 ze 100
33 min Łatwy
Sandacz w śmietanie

Sandacz w śmietanie

45 ze 100
4 godz 14 min Łatwy
Sandacz pieczony z pieczarkami

Sandacz pieczony z pieczarkami

75 ze 100
1 godz 22 min Łatwy
Sandacz w galarecie

Sandacz w galarecie

2 godz 40 min Łatwy
Sandacz faszerowany w galarecie

Sandacz faszerowany w galarecie

2 godz 16 min Łatwy
Sandacz z ryżem

Sandacz z ryżem

60 ze 100
40 min Łatwy
Sandacz panierowany pestkami dyni

Sandacz panierowany pestkami dyni

85 ze 100
28 min Łatwy

Przepisy na dania z sandaczem

Sandacz to ryba o niezwykle delikatnym mięsie i maślanym smaku. Wspaniale sprawdza się do smażenia, ale również pieczenia lub duszenia. Wypróbuj nasze pomysły na dania z sandaczem i delektuj się wspaniałym smakiem tej wybornej ryby. 

Dania z sandaczem 

Najbardziej popularnym sposobem przygotowania ryby jest jej smażenie. Jeśli chcesz przyrządzić w ten sposób sandacza, spróbuj usmażyć go w panierce - będzie bardziej wyrazisty i chrupiący, a dzięki użyciu soku z cytryny i przypraw również bardziej aromatyczny. 

Aby urozmaicić nieco klasyczną panierkę, wypróbuj przepis na sandacza panierowanego w pestkach dyni. Dynia doda smaku i chrupkości. 

Sandacz to ryba, która świetnie smakuje w towarzystwie ryżu. W ten właśnie sposób przygotujesz ją, jeśli skorzystasz z naszego przepisu. Duszony w bulionie z dodatkiem przecieru pomidorowego zaskoczy Cię bogactwem smaku. 

Nieco lżejszą formą podania sandacza jest pieczenie. Dzięki ograniczeniu ilości tłuszczu będzie zdrowszy i mniej kaloryczny. Proponujemy przepis na sandacza pieczonego w folii z pieczarkami. Zaserwuj go z ziemniaczkami posypanymi drobno pokrojonym koperkiem. To świetny pomysł na szybki, sycący obiad. Idealnym dodatkiem będzie masło czosnkowe, którym można polać rybę już w trakcie pieczenia, aby uzyskać wyrazisty, głęboki smak lub podać osobno. 

Osoby dbające o linię mogą przygotować sandacza w jeszcze inny sposób, mianowicie na grillu - po prostu skrop rybę sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i grilluj. Podaj z grillowanymi lub przygotowanymi na parze warzywami i sosem czosnkowym z jogurtem. 

Sandacz w galarecie 

Dla fanów ryb w galarecie przygotowaliśmy przepis na faszerowanego sandacza. Dzięki dodatkowi kaszy manny i warzyw uzyskasz pełnowartościowy posiłek, który możesz podać także podczas świąt lub rodzinnych imprez. Sandacz świetnie sprawdzi się jako główny składnik wigilijnej potrawy, czyli popularnej ryby w galarecie. W tym przepisie nie musisz faszerować sandacza - ugotowane kawałki ryby zalej galaretą i dodaj ulubione warzywa takie, jak groszek czy kukurydza. Podawaj z sosami śmietanowymi: chrzanowym i tatarskim lub z samym chrzanem. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu