Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryba

Sandacz

Poznaj przepisy na dania z sandaczem!

Przepisy 7
Sandacz w galarecie

Sandacz w galarecie

2 godz 40 min Łatwy
Sandacz w śmietanie

Sandacz w śmietanie

45
4 godz 14 min Łatwy
Sandacz panierowany pestkami dyni

Sandacz panierowany pestkami dyni

85
28 min Łatwy
Sandacz z ryżem

Sandacz z ryżem

60
40 min Łatwy
Sandacz pieczony z pieczarkami

Sandacz pieczony z pieczarkami

75
1 godz 22 min Łatwy
Sandacz faszerowany w galarecie

Sandacz faszerowany w galarecie

2 godz 16 min Łatwy
Sandacz smażony na patelni

Sandacz smażony na patelni

95
33 min Łatwy

Przepisy na dania z sandaczem

Sandacz to ryba o niezwykle delikatnym mięsie i maślanym smaku. Wspaniale sprawdza się do smażenia, ale również pieczenia lub duszenia. Wypróbuj nasze pomysły na dania z sandaczem i delektuj się wspaniałym smakiem tej wybornej ryby. 

Dania z sandaczem 

Najbardziej popularnym sposobem przygotowania ryby jest jej smażenie. Jeśli chcesz przyrządzić w ten sposób sandacza, spróbuj usmażyć go w panierce - będzie bardziej wyrazisty i chrupiący, a dzięki użyciu soku z cytryny i przypraw również bardziej aromatyczny. 

Aby urozmaicić nieco klasyczną panierkę, wypróbuj przepis na sandacza panierowanego w pestkach dyni. Dynia doda smaku i chrupkości. 

Sandacz to ryba, która świetnie smakuje w towarzystwie ryżu. W ten właśnie sposób przygotujesz ją, jeśli skorzystasz z naszego przepisu. Duszony w bulionie z dodatkiem przecieru pomidorowego zaskoczy Cię bogactwem smaku. 

Nieco lżejszą formą podania sandacza jest pieczenie. Dzięki ograniczeniu ilości tłuszczu będzie zdrowszy i mniej kaloryczny. Proponujemy przepis na sandacza pieczonego w folii z pieczarkami. Zaserwuj go z ziemniaczkami posypanymi drobno pokrojonym koperkiem. To świetny pomysł na szybki, sycący obiad. Idealnym dodatkiem będzie masło czosnkowe, którym można polać rybę już w trakcie pieczenia, aby uzyskać wyrazisty, głęboki smak lub podać osobno. 

Osoby dbające o linię mogą przygotować sandacza w jeszcze inny sposób, mianowicie na grillu - po prostu skrop rybę sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i grilluj. Podaj z grillowanymi lub przygotowanymi na parze warzywami i sosem czosnkowym z jogurtem. 

Sandacz w galarecie 

Dla fanów ryb w galarecie przygotowaliśmy przepis na faszerowanego sandacza. Dzięki dodatkowi kaszy manny i warzyw uzyskasz pełnowartościowy posiłek, który możesz podać także podczas świąt lub rodzinnych imprez. Sandacz świetnie sprawdzi się jako główny składnik wigilijnej potrawy, czyli popularnej ryby w galarecie. W tym przepisie nie musisz faszerować sandacza - ugotowane kawałki ryby zalej galaretą i dodaj ulubione warzywa takie, jak groszek czy kukurydza. Podawaj z sosami śmietanowymi: chrzanowym i tatarskim lub z samym chrzanem. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu