Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Przepisy na pyszną flądrę

Polecamy pyszne dania z flądrą pieczoną, z wody i gotowaną na parze, a także w postaci duszonych roladek czy klasycznej kaszubskiej zupy rybnej. Natomiast z delikatnej, wędzonej flądry przygotujemy smakowite kanapkowe pasty oraz fantazyjne sałatki.

Przepisy 2

Smażona flądra

Smażona flądra

80 ze 100
2 godz 45 min Łatwy
Kaszubska zupa rybna

Kaszubska zupa rybna

1 godz 16 min Łatwy

Pyszne flądry powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach! Te średnio tłuste ryby są stosunkowo niskokaloryczne (100 kcal/100g) i wymagają krótkiej obróbki termicznej, dzięki czemu potrawy z flądry są zazwyczaj lekkostrawne, z wyjątkiem tych smażonych w panierce :) Dlatego szczególnie polecamy pyszne dania z flądrą pieczoną, z wody i gotowaną na parze, a także w postaci duszonych roladek czy klasycznej kaszubskiej zupy rybnej. Natomiast z delikatnej, wędzonej flądry przygotujemy smakowite kanapkowe pasty oraz fantazyjne sałatki – w sam raz na rodzinne śniadanie albo domową imprezę. Pyszności!

Kalorie

100 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Białe mięso flądry jest bogate w białko, składniki mineralne i witaminy - w tym niedoborową w Polsce witaminę D. Należy ona do ryb chudych, dlatego w mniejszej ilości zawiera cenne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu flądra, podobnie jak inne ryby, korzystnie wpływa na nasze serce, ciśnienie krwi oraz stan układu nerwowego.

Ciekawostki

Flądra należy do ryb, które nie są zagrożone przełowieniem. Jest nazywana również stornią, a zamieszkuje miękkie dna: muliste i piaszczyste. Żyje w wodach słonawych oraz ujściach rzek, przy czym jest aktywna nocą.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu