Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryba

Pstrąg

Dziś dania z pstrąga jadamy w różnych postaciach: z patelni, z grilla i z piekarnika, z dodatkiem ziołowego masła czy majonezowego dipu oraz bukietu chrupiących, kolorowych warzyw.

Przepisy 23
Piętrowa przekąska z jajkiem i pumperniklem

Piętrowa przekąska z jajkiem i pumperniklem

45 min Łatwy
Krokiety z wędzonym pstrągiem, suszonymi pomidorami, śliwką, kaszą jaglaną i Majonezem WINIARY

Krokiety z wędzonym pstrągiem, suszonymi pomidorami, śliwką, kaszą jaglaną i Majonezem WINIARY

45
42 min Łatwy
Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

50
34 min Łatwy
Holenderska sałatka z wędzonym pstrągiem w makaronowych muszlach

Holenderska sałatka z wędzonym pstrągiem w makaronowych muszlach

45 min Łatwy
Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią

Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią

95
8 godz 50 min Łatwy
Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

70
1 godz 5 min Łatwy
Pstrąg z brokułami

Pstrąg z brokułami

60
55 min Łatwy
Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

40
35 min Łatwy
Pstrąg z piekarnika z kurkami

Pstrąg z piekarnika z kurkami

70
9 godz 1 min Łatwy
Sałatka z młodych ziemniaków z wędzoną rybą  - podana w dużych szklankach

Sałatka z młodych ziemniaków z wędzoną rybą - podana w dużych szklankach

1 godz 10 min Łatwy
Pstrąg w panierce smażony na masełku

Pstrąg w panierce smażony na masełku

30
1 godz 20 min Łatwy
Tymbaliki rybne

Tymbaliki rybne

3 godz 35 min Łatwy
Pstrągi z porem

Pstrągi z porem

50
56 min Łatwy
Pstrągi smażone w migdałach

Pstrągi smażone w migdałach

70
26 min Łatwy
Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

1 godz 25 min Łatwy
Pstrąg z pieczarkami

Pstrąg z pieczarkami

65
50 min Łatwy
Ryba po grecku z piekarnika

Ryba po grecku z piekarnika

100
1 godz 15 min Średni
Pstrąg z patelni grillowej

Pstrąg z patelni grillowej

70
1 godz 33 min Łatwy
Smażony łosoś

Smażony łosoś

80
23 min Łatwy
Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

90
2 godz 18 min Łatwy
Kaszotto buraczkowe z dodatkiem wędzonego pstrąga

Kaszotto buraczkowe z dodatkiem wędzonego pstrąga

40
45 min Łatwy
Pstrąg z piekarnika z pietruszką

Pstrąg z piekarnika z pietruszką

47 min Łatwy
Pstrąg ziołowo-cytrusowy

Pstrąg ziołowo-cytrusowy

95
35 min Łatwy

Przepisy na dania z pstrąga

Pstrąg to słodkowodna ryba, żyjąca w wartko płynących rzekach i potokach, czyli w doskonale natlenionych wodach. Dzięki takiemu środowisku życia, jego mięso nie jest zanieczyszczone substancjami chemicznymi, a tym samym ma doskonałe walory smakowe i odżywcze. 

Jak przyrządzić pstrąga? 

Pstrąg to niezwykle smaczna, słodkowodna ryba, którą możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ma bardzo delikatne, chude mięso, które nie wymaga zbyt wielu przypraw, aby smakowało wyśmienicie. Wystarczy delikatnie posolić, posypać pieprzem i skropić cytryną, żeby wydobyć z ryby jej wyjątkowy smak. Świetnie smakuje pstrąg smażony na maśle. Równie smaczny jest pieczony w piekarniku, ale grillowany także jest przepyszny. Dania z pstrąga przyrządza się ze świeżej ryby. Należy wybierać niewielkie pstrągi, o masie około 20 dkg, które stanowią idealną porcją dla jednej osoby. 

Pieczony, smażony czy grillowany? 

Pieczony pstrąg to prosty, sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Przyrządzona według niego ryba jest delikatna w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Dokładnie umytą i oczyszczoną z łusek rybę soli się i faszeruje natką pietruszki. Z wierzchu warto ją posmarować masłem z dodatkiem posiekanej natki i przykryć plasterkami cytryny. Tak przygotowaną rybę należy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 25 minutach danie gotowe. Smakuje doskonale! 

Przepisy na pstrąga nie są zbyt skomplikowane i pracochłonne. Jest ich mnóstwo, dlatego każdy z łatwością znajdzie swój ulubiony sposób przyrządzania tej smacznej ryby. Pomysł na pstrąga nie musi być wyszukany, proste dania smakują bowiem najlepiej. Usmażony tradycyjnie na maśle lub na patelni grillowej i podany z dodatkiem ziemniaczanego puree oraz sałatki z kiszonej kapusty będzie doskonałym daniem obiadowym. Latem świetnie się sprawdzi pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią. Podany z grillowanymi pomidorami i ziołowym sosem na pewno zachwyci smakiem i niesamowitym aromatem. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu