Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Pstrąg

Dziś dania z pstrąga jadamy w różnych postaciach: z patelni, z grilla i z piekarnika, z dodatkiem ziołowego masła czy majonezowego dipu oraz bukietu chrupiących, kolorowych warzyw.

Przepisy 20

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

40 ze 100
35 min Łatwy
Ryba smażona w mące

Ryba smażona w mące

85 ze 100
23 min Łatwy
Ryba po grecku z piekarnika

Ryba po grecku z piekarnika

100 ze 100
1 godz 15 min Średni
Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią

Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią

95 ze 100
8 godz 50 min Łatwy
Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

70 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Pstrąg z piekarnika z kurkami

Pstrąg z piekarnika z kurkami

80 ze 100
9 godz 1 min Łatwy
Kaszotto buraczkowe z dodatkiem wędzonego pstrąga

Kaszotto buraczkowe z dodatkiem wędzonego pstrąga

40 ze 100
45 min Łatwy
Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

90 ze 100
2 godz 18 min Łatwy
Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

47 min Łatwy
Pstrąg w panierce smażony na masełku

Pstrąg w panierce smażony na masełku

40 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Pstrąg z pieczarkami

Pstrąg z pieczarkami

65 ze 100
50 min Łatwy
Tymbaliki rybne

Tymbaliki rybne

3 godz 35 min Łatwy
Pstrągi smażone w migdałach

Pstrągi smażone w migdałach

70 ze 100
25 min Łatwy
Holenderska sałatka z wędzonym pstrągiem w makaronowych muszlach

Holenderska sałatka z wędzonym pstrągiem w makaronowych muszlach

45 min Łatwy
Pstrąg z patelni grillowej

Pstrąg z patelni grillowej

70 ze 100
1 godz 33 min Łatwy
Pstrąg z brokułami

Pstrąg z brokułami

55 min Łatwy
Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

1 godz 25 min Łatwy
Pstrągi z porem

Pstrągi z porem

50 ze 100
56 min Łatwy
Sałatka z młodych ziemniaków z wędzoną rybą  - podana w dużych szklankach

Sałatka z młodych ziemniaków z wędzoną rybą - podana w dużych szklankach

1 godz 10 min Łatwy
Pstrąg ziołowo-cytrusowy

Pstrąg ziołowo-cytrusowy

90 ze 100
35 min Łatwy

Przepisy na dania z pstrąga

Pstrąg to słodkowodna ryba, żyjąca w wartko płynących rzekach i potokach, czyli w doskonale natlenionych wodach. Dzięki takiemu środowisku życia, jego mięso nie jest zanieczyszczone substancjami chemicznymi, a tym samym ma doskonałe walory smakowe i odżywcze. 

Jak przyrządzić pstrąga? 

Pstrąg to niezwykle smaczna, słodkowodna ryba, którą możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ma bardzo delikatne, chude mięso, które nie wymaga zbyt wielu przypraw, aby smakowało wyśmienicie. Wystarczy delikatnie posolić, posypać pieprzem i skropić cytryną, żeby wydobyć z ryby jej wyjątkowy smak. Świetnie smakuje pstrąg smażony na maśle. Równie smaczny jest pieczony w piekarniku, ale grillowany także jest przepyszny. Dania z pstrąga przyrządza się ze świeżej ryby. Należy wybierać niewielkie pstrągi, o masie około 20 dkg, które stanowią idealną porcją dla jednej osoby. 

Pieczony, smażony czy grillowany? 

Pieczony pstrąg to prosty, sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Przyrządzona według niego ryba jest delikatna w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Dokładnie umytą i oczyszczoną z łusek rybę soli się i faszeruje natką pietruszki. Z wierzchu warto ją posmarować masłem z dodatkiem posiekanej natki i przykryć plasterkami cytryny. Tak przygotowaną rybę należy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 25 minutach danie gotowe. Smakuje doskonale! 

Przepisy na pstrąga nie są zbyt skomplikowane i pracochłonne. Jest ich mnóstwo, dlatego każdy z łatwością znajdzie swój ulubiony sposób przyrządzania tej smacznej ryby. Pomysł na pstrąga nie musi być wyszukany, proste dania smakują bowiem najlepiej. Usmażony tradycyjnie na maśle lub na patelni grillowej i podany z dodatkiem ziemniaczanego puree oraz sałatki z kiszonej kapusty będzie doskonałym daniem obiadowym. Latem świetnie się sprawdzi pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią. Podany z grillowanymi pomidorami i ziołowym sosem na pewno zachwyci smakiem i niesamowitym aromatem. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu