Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba smażona w mące

0
23 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Łosoś różowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
200 g
Mąka pszenna
1 trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
71.83 g
Węglowodany
36.25 g
Tłuszcze
16.25 g
Wartość energetyczna
583.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

23 min
Krok 1
5 min
Rybę płuczemy pod bieżącą woda. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
5 min
Rybę solimy i pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny i obtaczamy w mące pszennej.
Krok 3
10 min
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Krok 4
3 min
Układamy na ręczniku papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego!
Ryba smażona w mące

Krok 1 z 4

Rybę płuczemy pod bieżącą woda. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

Ryba smażona w mące

Krok 2 z 4

Rybę solimy i pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny i obtaczamy w mące pszennej.

Ryba smażona w mące

Krok 3 z 4

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

Ryba smażona w mące

Krok 4 z 4

Układamy na ręczniku papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

Ryby to smaczny i zdrowy element diety. Istnieje wiele sposobów ich przyrządzania, wśród których smażenie cieszy się dużą popularnością. Smażona ryba najczęściej jest panierowana. Tradycyjnie panieruje się ją poprzez zanurzenie w rozbełtanym jajku i obtoczenie w bułce tartej z dodatkiem przypraw. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie, dlatego prezentujemy alternatywny przepis na rybę smażoną w mące. Jest on uniwersalny i może zostać zastosowany do każdego rodzaju ryb. Najlepiej oczywiście sprawdzi się przy filetach, nie ma jednak znaczenia, czy będzie to filet z dorsza, pstrąga czy innej ryby.

Ryba smażona w mące ma również tę zaletę, że przy jej przygotowaniu nie używa się jajek, zatem stanowi idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą wykluczyć jajka ze swojej diety.

Rybę należy opłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników. To bardzo ważne, ponieważ sucha ryba będzie łatwiejsza do usmażenia, a olej nie będzie pryskał po położeniu jej na patelni. Osuszoną rybę posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. W dalszej kolejności kawałki ryby obtaczamy w mące pszennej (powinno wystarczyć jakieś 200 gramów na cztery porcje).

Rybę w mące smażymy na rozgrzanym tłuszczu – po kilka minut z obu stron, aż panierka stanie się złocista. Po smażeniu warto ponownie osuszyć rybę za pomocą papierowych ręczników, tym razem w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu smażona ryba w panierce z mąki będzie jeszcze smaczniejsza!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika