Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pstrąg z pietruszką z piekarnika
Dodaj do CookBook

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

(10)
47 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pstrąg
1 
Cytryna
trochę
Sól
1  Płaska łyżka
Masło
1  pęczek
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4 g
Wartość energetyczna
222.2 kcal
Tłuszcze
15.6 g
Białko
17.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czym faszerować pstrąga? Ile piec pstrąga w piekarniku? Te i wiele innych pytań często zadajemy sobie, chcąc przywołać smaki z nadmorskich wakacji. Tymczasem pstrąg jest rybą, która „lubi” prostotę. Oznacza to, że jego przygotowanie w domu nie wymaga wyszukanych składników ani zdolności doświadczonego kucharza. Posiekana pietruszka z dodatkiem masła i kilka kropel cytryny sprawią, że pieczony w piekarniku pstrąg zachwyci bajecznym aromatem. Jak przygotować pstrąga do piekarnika i ile czasu to zajmuje? Okazuje się, że to smaczne danie wraz z pieczeniem i przygotowaniem nie powinno zająć więcej niż godzinę. Pieczony pstrąg z pietruszką najlepiej smakuje podany natychmiast po wyciągnięciu z pieca. Podawaj go udekorowanego plasterkami cytryn. To danie stanowi znakomitą propozycję dla osób, które cenią domowe dania, ale nie lubią spędzać dużo czasu na ich przygotowaniu. Dodatkowo ryby zawsze stanowią ważne źródło cennych dla zdrowia tłuszczów.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Krok 2

    5 min
    Natkę pietruszki umyć, połowę drobno posiekać.
  • Krok 3

    2 min
    Posiekają natkę wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny.
  • Krok 4

    3 min
    Rybę posypujemy solą, i faszerujemy natka pietruszki (tą nieposiekaną).
  • Krok 5

    2 min
    Z wierzchu smarujemy rybę masłem z posiekaną natką.
  • Krok 6

    25 min
    Rybę zawijamy w foli aluminiowa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.
Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 1 z 6

Składniki: Pstrąg

Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 2 z 6

Składniki: Natka pietruszki

Natkę pietruszki umyć, połowę drobno posiekać.

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 3 z 6

Składniki: Cytryna, Masło

Posiekają natkę wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny.

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 4 z 6

Składniki: Sól i pieprz do smaku, Natka pietruszki

Rybę posypujemy solą, i faszerujemy natka pietruszki (tą nieposiekaną).

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 5 z 6

Z wierzchu smarujemy rybę masłem z posiekaną natką.

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 6 z 6

Rybę zawijamy w foli aluminiowa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.6 z 5
4.6
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
99
00
00
00
11

Opinie

5

Niania

Cytryna Plus folia aluminiowa i piekarnik... Przecież to jest gotowy przepis na kłopoty ze zdrowiem. Aluminium nie nadaje się do kontaktu z żywnością a już napewno nie w połączeniu z kwasem z cytryny. Od czasu wynalezienia folii aluminiowej do zastosowań w kuchni nauka poszła na przód ale widzę że nie w Winiary...
Anonim (niezweryfikowany) 03/23/2024-03:21 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Elżbieta

Rybka delikatna rozpływa się w ustach ,piekłam 10 min dłużej , pewnie zależy od wielkości ryby
Anonim (niezweryfikowany) 12/16/2023-06:57 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-12:40 CET
Elżbieto, dokładnie tak, czas pieczenia warto dopasować do wielkości ryby i do możliwości piekarnika.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pstrąg z grilla

    Pstrąg z grilla

    1 godz 5 min Łatwy
  • Krokiety z wędzonym pstrągiem, suszonymi pomidorami, śliwką, kaszą jaglaną i Majonezem WINIARY

    Krokiety z wędzonym pstrągiem, suszonymi pomidorami, śliwką, kaszą jaglaną i Majonezem WINIARY

    42 min Łatwy
  • Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

    Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

    2 godz 18 min Łatwy
  • Filet z pstrąga z sosem musztardowym

    Filet z pstrąga z sosem musztardowym

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu