Pstrąg z pietruszką z piekarnika
47min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
17.43 g
Węglowodany
3.98 g
Tłuszcze
15.61 g
Wartość energetyczna
222.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
10 min
Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
5 min
Natkę pietruszki umyć, połowę drobno posiekać.
Krok 3
2 min
Posiekają natkę wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny.
Krok 4
3 min
Rybę posypujemy solą, i faszerujemy natka pietruszki (tą nieposiekaną).
Krok 5
2 min
Z wierzchu smarujemy rybę masłem z posiekaną natką.
Krok 6
25 min
Rybę zawijamy w foli aluminiowa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.
Czym faszerować pstrąga? Ile piec pstrąga w piekarniku? Te i wiele innych pytań często zadajemy sobie, chcąc przywołać smaki z nadmorskich wakacji. Tymczasem pstrąg jest rybą, która „lubi” prostotę. Oznacza to, że jego przygotowanie w domu nie wymaga wyszukanych składników ani zdolności doświadczonego kucharza. Posiekana pietruszka z dodatkiem masła i kilka kropel cytryny sprawią, że pieczony w piekarniku pstrąg zachwyci bajecznym aromatem. Jak przygotować pstrąga do piekarnika i ile czasu to zajmuje? Okazuje się, że to smaczne danie wraz z pieczeniem i przygotowaniem nie powinno zająć więcej niż godzinę.
Pieczony pstrąg z pietruszką najlepiej smakuje podany natychmiast po wyciągnięciu z pieca. Podawaj go udekorowanego plasterkami cytryn. To danie stanowi znakomitą propozycję dla osób, które cenią domowe dania, ale nie lubią spędzać dużo czasu na ich przygotowaniu. Dodatkowo ryby zawsze stanowią ważne źródło cennych dla zdrowia tłuszczów.
Komentarze 0