Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

0
47 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pstrąg
1 
Cytryna
1 trochę
Sól
1 Płaska łyżka
Masło
1 pęczek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
15.61 g
Węglowodany
3.98 g
Białko
17.43 g
Wartość energetyczna
222.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
10 min
Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
5 min
Natkę pietruszki umyć, połowę drobno posiekać.
Krok 3
2 min
Posiekają natkę wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny.
Krok 4
3 min
Rybę posypujemy solą, i faszerujemy natka pietruszki (tą nieposiekaną).
Krok 5
2 min
Z wierzchu smarujemy rybę masłem z posiekaną natką.
Krok 6
25 min
Rybę zawijamy w foli aluminiowa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.
Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 1 z 6

Składniki: Pstrąg

Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 2 z 6

Składniki: Pietruszka

Natkę pietruszki umyć, połowę drobno posiekać.

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 3 z 6

Składniki: Cytryna, Masło

Posiekają natkę wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny.

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 4 z 6

Składniki: Sól, Pietruszka

Rybę posypujemy solą, i faszerujemy natka pietruszki (tą nieposiekaną).

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 5 z 6

Z wierzchu smarujemy rybę masłem z posiekaną natką.

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Krok 6 z 6

Rybę zawijamy w foli aluminiowa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.

Czym faszerować pstrąga? Ile piec pstrąga w piekarniku? Te i wiele innych pytań często zadajemy sobie, chcąc przywołać smaki z nadmorskich wakacji. Tymczasem pstrąg jest rybą, która „lubi” prostotę. Oznacza to, że jego przygotowanie w domu nie wymaga wyszukanych składników ani zdolności doświadczonego kucharza. Posiekana pietruszka z dodatkiem masła i kilka kropel cytryny sprawią, że pieczony w piekarniku pstrąg zachwyci bajecznym aromatem. Jak przygotować pstrąga do piekarnika i ile czasu to zajmuje? Okazuje się, że to smaczne danie wraz z pieczeniem i przygotowaniem nie powinno zająć więcej niż godzinę. Pieczony pstrąg z pietruszką najlepiej smakuje podany natychmiast po wyciągnięciu z pieca. Podawaj go udekorowanego plasterkami cytryn. To danie stanowi znakomitą propozycję dla osób, które cenią domowe dania, ale nie lubią spędzać dużo czasu na ich przygotowaniu. Dodatkowo ryby zawsze stanowią ważne źródło cennych dla zdrowia tłuszczów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika