Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

(1)
1 godz 38 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
5 
Filet śledziowy
1 
Cebula
3 
Ogórki konserwowe
3 
Ziemniaki
3 
Buraki
3 
Jajka
30  g
Ser żółty starty
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.69 g
Węglowodany
8.98 g
Tłuszcze
37.14 g
Wartość energetyczna
510.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć wydawać by się mogło, że śledzie pod pierzynką z buraczkami to tradycyjna polska przekąska, to okazuje się jednak, że nie jest to nasze rodzime danie. Przepis na tę smaczną potrawę przywędrował bowiem do nas z kuchni rosyjskiej, a jego historia sięga okresu radzieckiego. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku u naszych wschodnich sąsiadów sałatka śledziowa pod pierzynką cieszyła się ogromną popularnością. W republikach radzieckich powszechnie serwowano ją przy rozmaitych okazjach. Nie mogło jej też zabraknąć na stole podczas świętowania Nowego Roku. Ta smaczna zimna przekąska była wręcz niezastąpionym imprezowym daniem.

Śledź pod pierzynką z buraczkami, choć nie jest naszym tradycyjnym daniem, to świetnie się u nas przyjął. Nie można się temu specjalnie dziwić. Przekąska ta jest nie tylko bardzo smaczną potrawą, ale także niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Najlepiej wygląda serwowana w szklanej, przezroczystej salaterce, w której wyraźnie widoczne są wszystkie jej warstwy. Śledzik z buraczkami smakuje wyśmienicie. To wyjątkowo harmonijne połączenie z pozoru mocno różniących się smaków, które doskonale przenikają między sobą, tworząc idealnie zbalansowane smakowo danie. Śledź pod szubą to przepyszna przekąska, której koniecznie trzeba spróbować.

Przygotowanie śledzi w pierzynce nie jest zbyt trudnym zadaniem. Głównym składnikiem tej smacznej przekąski są filety śledziowe, które po wymoczeniu kroi się na drobną kostkę i układa na dnie salaterki, jako pierwszą warstwę sałatki. Potrzebne będą także ugotowane ziemniaki, buraki oraz jajka na twardo, cebula i ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę, Warstwę śledzi należy posmarować Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na nich układamy kolejne warstwy, czyli cebulę, ogórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykrywamy je majonezem i doprawiamy pieprzem. Następną warstwę stanowią ugotowane i starte na grubej tarce buraki, które również przykrywamy majonezem i posypujemy pieprzem. Ostatnią warstwą są starte na drobnej tarce jajka. Gotową sałatkę śledziową przykrywamy dodatkowo pierzynką z sera żółtego. Tak przygotowaną podajemy na stół. Smakuje rewelacyjnie!

Przygotowanie

98 min
  • Krok 1

    60 min
    Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i mocz przez około 60 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki i buraki oraz jajka na twardo. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz obrane, ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 4

    5 min
    Obrane jajka również zetrzyj, ale na tarce o drobnych oczkach.
  • Krok 5

    10 min
    Na dnie szklanego naczynia układaj warstwy składników. Zacznij od śledzi, dodaj 2 łyżki majonezu i oprócz pieprzem. Następnie układaj kolejno cebulę, ogórki i ziemniaki. Dodaj kolejną warstwę majonezu i pieprz. Dalej buraki, znów majonez z pieprzem i na koniec jajka.
  • Krok 6

    3 min
    Całość posyp startym żółtym serem.
Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 1 z 6

Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i mocz przez około 60 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki i buraki oraz jajka na twardo. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 2 z 6

Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz obrane, ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 3 z 6

Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 4 z 6

Obrane jajka również zetrzyj, ale na tarce o drobnych oczkach.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 5 z 6

Na dnie szklanego naczynia układaj warstwy składników. Zacznij od śledzi, dodaj 2 łyżki majonezu i oprócz pieprzem. Następnie układaj kolejno cebulę, ogórki i ziemniaki. Dodaj kolejną warstwę majonezu i pieprz. Dalej buraki, znów majonez z pieprzem i na koniec jajka.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 6 z 6

Całość posyp startym żółtym serem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
o ola

Filet śledziowy marynowany czy matjas?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

    Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

    1 godz 40 min Łatwy
  • Sałatka śledziowa

    Sałatka śledziowa

    3 godz 1 min Łatwy
  • Kotlety mielone z buraczkami

    Kotlety mielone z buraczkami

    1 godz 5 min Łatwy
  • Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

    Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu