Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Filet śledziowy
1 
Cebula
3 
Ogórki konserwowe
3 
Ziemniaki
3 
Buraki
3 
Jajko gotowane na twardo
30 g
Ser żółty starty
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.98 g
Tłuszcze
38.18 g
Białko
33.64 g
Wartość energetyczna
520.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
60 min
Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Cebulę dobierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
10 min
Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
5 min
Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 5
10 min
Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.
Krok 6
3 min
Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach serem żółtym.
Krok 7
2 min
Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.
Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 1 z 7

Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 2 z 7

Cebulę dobierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 3 z 7

Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 4 z 7

Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 5 z 7

Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 6 z 7

Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach serem żółtym.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 7 z 7

Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.

Śledzie z buraczkami – trudno o bardziej świąteczne połączenie składników. Na polskich stołach w święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ani ryb, ani buraczków podanych choćby w formie barszczu. Tymczasem śledzie pod pierzynką z tych warzyw mogą stać się hitem także w Twoim domu. Dobrze zbalansowane składniki łączą się, a ich smak przenikają, tworząc pyszną całość. Jest to smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka rybna, w której odnajdziesz smaki kwaśne, łagodne i pikantne.

Choć śledzie pod pierzynką z serem i buraczkami nie są trudne do wykonania ani czasochłonne, warto przygotować je dzień wcześniej. Po nocy spędzonej w lodówce tylko zyskają na smaku. Zacznij od umycia filetów śledziowych i zalania ich zimną wodą. Następnie mocz je przez około godzinę, po czym odsącz i pokrój w kostkę.

Pokrój cebulę, ogórki i ziemniaki w drobną kostkę. Buraki i jajka zetrzyj na tarce. Przygotuj szklane naczynie lub mniejsze salaterki, w których stworzysz gotowe porcje sałatki. Na dnie układaj po kolei warstwę śledzi, warstwę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, posyp pieprzem, ułóż cebulę, ogórki i ziemniaki, majonez, pieprz, buraki, majonez, pieprz i jajka.

Ponieważ jest to sałatka śledziowa pod pierzynką, na sam koniec posyp całość warstwą startego na dużych oczkach sera żółtego. Naczynie lub naczynia z sałatką przykryj i odstaw do lodówki na noc. Tak przygotowany śledź pod pierzynką stanie się prawdziwym hitem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika