Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć wydawać by się mogło, że śledzie pod pierzynką z buraczkami to tradycyjna polska przekąska, to okazuje się jednak, że nie jest to nasze rodzime danie. Przepis na tę smaczną potrawę przywędrował bowiem do nas z kuchni rosyjskiej, a jego historia sięga okresu radzieckiego. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku u naszych wschodnich sąsiadów sałatka śledziowa pod pierzynką cieszyła się ogromną popularnością. W republikach radzieckich powszechnie serwowano ją przy rozmaitych okazjach. Nie mogło jej też zabraknąć na stole podczas świętowania Nowego Roku. Ta smaczna zimna przekąska była wręcz niezastąpionym imprezowym daniem.
Śledź pod pierzynką z buraczkami, choć nie jest naszym tradycyjnym daniem, to świetnie się u nas przyjął. Nie można się temu specjalnie dziwić. Przekąska ta jest nie tylko bardzo smaczną potrawą, ale także niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Najlepiej wygląda serwowana w szklanej, przezroczystej salaterce, w której wyraźnie widoczne są wszystkie jej warstwy. Śledzik z buraczkami smakuje wyśmienicie. To wyjątkowo harmonijne połączenie z pozoru mocno różniących się smaków, które doskonale przenikają między sobą, tworząc idealnie zbalansowane smakowo danie. Śledź pod szubą to przepyszna przekąska, której koniecznie trzeba spróbować.
Przygotowanie śledzi w pierzynce nie jest zbyt trudnym zadaniem. Głównym składnikiem tej smacznej przekąski są filety śledziowe, które po wymoczeniu kroi się na drobną kostkę i układa na dnie salaterki, jako pierwszą warstwę sałatki. Potrzebne będą także ugotowane ziemniaki, buraki oraz jajka na twardo, cebula i ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę, Warstwę śledzi należy posmarować Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na nich układamy kolejne warstwy, czyli cebulę, ogórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykrywamy je majonezem i doprawiamy pieprzem. Następną warstwę stanowią ugotowane i starte na grubej tarce buraki, które również przykrywamy majonezem i posypujemy pieprzem. Ostatnią warstwą są starte na drobnej tarce jajka. Gotową sałatkę śledziową przykrywamy dodatkowo pierzynką z sera żółtego. Tak przygotowaną podajemy na stół. Smakuje rewelacyjnie!
Przygotowanie
98 min
Krok 1
60 min
Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i mocz przez około 60 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki i buraki oraz jajka na twardo. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz obrane, ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
Krok 3
10 min
Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
5 min
Obrane jajka również zetrzyj, ale na tarce o drobnych oczkach.
Krok 5
10 min
Na dnie szklanego naczynia układaj warstwy składników. Zacznij od śledzi, dodaj 2 łyżki majonezu i oprócz pieprzem. Następnie układaj kolejno cebulę, ogórki i ziemniaki. Dodaj kolejną warstwę majonezu i pieprz. Dalej buraki, znów majonez z pieprzem i na koniec jajka.
Krok 6
3 min
Całość posyp startym żółtym serem.
Krok 1
z
6
Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i mocz przez około 60 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki i buraki oraz jajka na twardo. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.
Krok 2
z
6
Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz obrane, ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
Krok 3
z
6
Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
z
6
Obrane jajka również zetrzyj, ale na tarce o drobnych oczkach.
Krok 5
z
6
Na dnie szklanego naczynia układaj warstwy składników. Zacznij od śledzi, dodaj 2 łyżki majonezu i oprócz pieprzem. Następnie układaj kolejno cebulę, ogórki i ziemniaki. Dodaj kolejną warstwę majonezu i pieprz. Dalej buraki, znów majonez z pieprzem i na koniec jajka.
Krok 6
z
6
Całość posyp startym żółtym serem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1