Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śledzie z buraczkami pod pierzynką
Dodaj do CookBook

Śledzie z buraczkami pod pierzynką

(1)
1 godz 38 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
5 
Filet śledziowy
1 
Cebula
3 
Ogórki konserwowe
3 
Ziemniaki
3 
Buraki
3 
Jajka
30  g
Ser żółty starty
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9 g
Wartość energetyczna
510.7 kcal
Tłuszcze
37.1 g
Białko
33.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć wydawać by się mogło, że śledzie pod pierzynką z buraczkami to tradycyjna polska przekąska, to okazuje się jednak, że nie jest to nasze rodzime danie. Przepis na tę smaczną potrawę przywędrował bowiem do nas z kuchni rosyjskiej, a jego historia sięga okresu radzieckiego. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku u naszych wschodnich sąsiadów sałatka śledziowa pod pierzynką cieszyła się ogromną popularnością. W republikach radzieckich powszechnie serwowano ją przy rozmaitych okazjach. Nie mogło jej też zabraknąć na stole podczas świętowania Nowego Roku. Ta smaczna zimna przekąska była wręcz niezastąpionym imprezowym daniem.

Śledź pod pierzynką z buraczkami, choć nie jest naszym tradycyjnym daniem, to świetnie się u nas przyjął. Nie można się temu specjalnie dziwić. Przekąska ta jest nie tylko bardzo smaczną potrawą, ale także niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Najlepiej wygląda serwowana w szklanej, przezroczystej salaterce, w której wyraźnie widoczne są wszystkie jej warstwy. Śledzik z buraczkami smakuje wyśmienicie. To wyjątkowo harmonijne połączenie z pozoru mocno różniących się smaków, które doskonale przenikają między sobą, tworząc idealnie zbalansowane smakowo danie. Śledź pod szubą to przepyszna przekąska, której koniecznie trzeba spróbować.

Przygotowanie śledzi w pierzynce nie jest zbyt trudnym zadaniem. Głównym składnikiem tej smacznej przekąski są filety śledziowe, które po wymoczeniu kroi się na drobną kostkę i układa na dnie salaterki, jako pierwszą warstwę sałatki. Potrzebne będą także ugotowane ziemniaki, buraki oraz jajka na twardo, cebula i ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę, Warstwę śledzi należy posmarować Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na nich układamy kolejne warstwy, czyli cebulę, ogórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykrywamy je majonezem i doprawiamy pieprzem. Następną warstwę stanowią ugotowane i starte na grubej tarce buraki, które również przykrywamy majonezem i posypujemy pieprzem. Ostatnią warstwą są starte na drobnej tarce jajka. Gotową sałatkę śledziową przykrywamy dodatkowo pierzynką z sera żółtego. Tak przygotowaną podajemy na stół. Smakuje rewelacyjnie!

Przygotowanie

98 min
  • Krok 1

    60 min
    Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i mocz przez około 60 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki i buraki oraz jajka na twardo. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz obrane, ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 4

    5 min
    Obrane jajka również zetrzyj, ale na tarce o drobnych oczkach.
  • Krok 5

    10 min
    Na dnie szklanego naczynia układaj warstwy składników. Zacznij od śledzi, dodaj 2 łyżki majonezu i oprócz pieprzem. Następnie układaj kolejno cebulę, ogórki i ziemniaki. Dodaj kolejną warstwę majonezu i pieprz. Dalej buraki, znów majonez z pieprzem i na koniec jajka.
  • Krok 6

    3 min
    Całość posyp startym żółtym serem.
Śledzie z buraczkami pod pierzynką

Krok 1 z 6

Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i mocz przez około 60 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki i buraki oraz jajka na twardo. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.

Śledzie z buraczkami pod pierzynką

Krok 2 z 6

Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz obrane, ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.

Śledzie z buraczkami pod pierzynką

Krok 3 z 6

Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Śledzie z buraczkami pod pierzynką

Krok 4 z 6

Obrane jajka również zetrzyj, ale na tarce o drobnych oczkach.

Śledzie z buraczkami pod pierzynką

Krok 5 z 6

Na dnie szklanego naczynia układaj warstwy składników. Zacznij od śledzi, dodaj 2 łyżki majonezu i oprócz pieprzem. Następnie układaj kolejno cebulę, ogórki i ziemniaki. Dodaj kolejną warstwę majonezu i pieprz. Dalej buraki, znów majonez z pieprzem i na koniec jajka.

Śledzie z buraczkami pod pierzynką

Krok 6 z 6

Całość posyp startym żółtym serem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

ola

Filet śledziowy marynowany czy matjas?
Anonim (niezweryfikowany) 12/20/2021-03:48 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie po japońsku

    Śledzie po japońsku

    1 godz 40 min Łatwy
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    4 godz Łatwy
  • Śledzie pod pierzynką

    Śledzie pod pierzynką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Śledzie w śmietanie z czosnkiem

    Śledzie w śmietanie z czosnkiem

    1 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu