Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Pomysły na dania z mintajem - przepisy | WINIARY

Przepisy na dania z mintajem. Przygotujesz z niej nie tylko smażoną w panierce „rybkę na obiad”, lecz także zapiekanki oraz rybne kotleciki i pulpety.

Przepisy 8

Mintaj w złocistej panierce

70 ze 100
30 min Łatwy

Zupa rybna z pomidorami

43 min Łatwy

Zupa rybna

35 min Łatwy

Filety rybne w płatkach kukurydzianych

80 ze 100
30 min Łatwy

Filet z mintaja z żółtym serem

40 ze 100
41 min Łatwy

Ryba zapiekana z warzywami

55 ze 100
48 min Łatwy

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

60 ze 100
24 min Łatwy

Lazania z brokułem i rybą

40 ze 100
1 godz 35 min Łatwy

Niskokaloryczne, białe mięso mintaja jest delikatne i smaczne. Zawiera niewiele tłuszczów (głównie omega-3), a przy tym sporą ilość wartościowego białka oraz witaminy i składniki mineralne. Ze świeżych lub mrożonych filetów tej smacznej ryby, pochodzącej z północnych wód Pacyfiku, można przyrządzić różnorodne potrawy. Z mintaja zrobimy nie tylko smażoną w panierce „rybkę na obiad”, lecz także zapiekanki oraz rybne kotleciki czy pulpety. Delikatne mięso mintaja znakomicie komponuje się z duszonymi warzywami, cytryną czy aromatycznymi ziołami; można podawać je z ryżem, ziemniakami lub makaronem, a także na zimno – na przykład w sałatce czy do kanapek, z bukietem ulubionych warzyw oraz kremowym Majonezem Omega 3:6 WINIARY, który jest idealnym dodatkiem do chudego mięsa mintaja.

Kalorie

70 kcal/100g

Wartości odżywcze i właściwości

Mintaj to ryba, której mięso - ze względu na niewielkie ilości tłuszczu - jest niskokaloryczne. Ten gatunek ryby jest także bogaty w cenne białko oraz selen. Inną zaletą mintaja jest relatywnie niska zawartość rtęci.

Ciekawostki

Wartości odżywcze mintaja zależą od sposobu jego przyrządzenia. Warto więc unikać smażenia ryby, które znacznie zwiększa jej kaloryczność i ilość tłuszczów nasyconych zawartych w całej potrawie.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu