Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ryba

Pomysły na dania z mintajem - przepisy | WINIARY

Przepisy na dania z mintajem. Przygotujesz z niej nie tylko smażoną w panierce „rybkę na obiad”, lecz także zapiekanki oraz rybne kotleciki i pulpety.

Przepisy 8

Lazania z brokułem i rybą

Lazania z brokułem i rybą

40 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Ryba zapiekana z warzywami

Ryba zapiekana z warzywami

55 ze 100
48 min Łatwy
Mintaj w złocistej panierce

Mintaj w złocistej panierce

65 ze 100
30 min Łatwy
Zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna z pomidorami

43 min Łatwy
Zupa rybna

Zupa rybna

35 min Łatwy
Filety rybne w płatkach kukurydzianych

Filety rybne w płatkach kukurydzianych

80 ze 100
30 min Łatwy
Filet z mintaja z żółtym serem

Filet z mintaja z żółtym serem

40 ze 100
41 min Łatwy
Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

60 ze 100
24 min Łatwy

Niskokaloryczne, białe mięso mintaja jest delikatne i smaczne. Zawiera niewiele tłuszczów (głównie omega-3), a przy tym sporą ilość wartościowego białka oraz witaminy i składniki mineralne. Ze świeżych lub mrożonych filetów tej smacznej ryby, pochodzącej z północnych wód Pacyfiku, można przyrządzić różnorodne potrawy. Z mintaja zrobimy nie tylko smażoną w panierce „rybkę na obiad”, lecz także zapiekanki oraz rybne kotleciki czy pulpety. Delikatne mięso mintaja znakomicie komponuje się z duszonymi warzywami, cytryną czy aromatycznymi ziołami; można podawać je z ryżem, ziemniakami lub makaronem, a także na zimno – na przykład w sałatce czy do kanapek, z bukietem ulubionych warzyw oraz kremowym Majonezem Omega 3:6 WINIARY, który jest idealnym dodatkiem do chudego mięsa mintaja.

Kalorie

70 kcal/100g

Wartości odżywcze i właściwości

Mintaj to ryba, której mięso - ze względu na niewielkie ilości tłuszczu - jest niskokaloryczne. Ten gatunek ryby jest także bogaty w cenne białko oraz selen. Inną zaletą mintaja jest relatywnie niska zawartość rtęci.

Ciekawostki

Wartości odżywcze mintaja zależą od sposobu jego przyrządzenia. Warto więc unikać smażenia ryby, które znacznie zwiększa jej kaloryczność i ilość tłuszczów nasyconych zawartych w całej potrawie.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu