Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryba

Pomysły na dania z mintajem - przepisy | WINIARY

Przepisy na dania z mintajem. Przygotujesz z niej nie tylko smażoną w panierce „rybkę na obiad”, lecz także zapiekanki oraz rybne kotleciki i pulpety.

Przepisy 9
Zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna z pomidorami

45 min Średni
Zupa rybna

Zupa rybna

35 min Łatwy
Filet z mintaja w cytrynowej panierce

Filet z mintaja w cytrynowej panierce

60
24 min Łatwy
Zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna z pomidorami

43 min Łatwy
Lazania z brokułem i rybą

Lazania z brokułem i rybą

40
1 godz 35 min Łatwy
Filet z mintaja z żółtym serem

Filet z mintaja z żółtym serem

40
41 min Łatwy
Filety rybne w płatkach kukurydzianych

Filety rybne w płatkach kukurydzianych

80
30 min Łatwy
Ryba zapiekana z warzywami

Ryba zapiekana z warzywami

55
48 min Łatwy
Mintaj w złocistej panierce

Mintaj w złocistej panierce

65
30 min Łatwy

Niskokaloryczne, białe mięso mintaja jest delikatne i smaczne. Zawiera niewiele tłuszczów (głównie omega-3), a przy tym sporą ilość wartościowego białka oraz witaminy i składniki mineralne. Ze świeżych lub mrożonych filetów tej smacznej ryby, pochodzącej z północnych wód Pacyfiku, można przyrządzić różnorodne potrawy. Z mintaja zrobimy nie tylko smażoną w panierce „rybkę na obiad”, lecz także zapiekanki oraz rybne kotleciki czy pulpety. Delikatne mięso mintaja znakomicie komponuje się z duszonymi warzywami, cytryną czy aromatycznymi ziołami; można podawać je z ryżem, ziemniakami lub makaronem, a także na zimno – na przykład w sałatce czy do kanapek, z bukietem ulubionych warzyw oraz kremowym Majonezem Omega 3:6 WINIARY, który jest idealnym dodatkiem do chudego mięsa mintaja.

Kalorie

70 kcal/100g

Wartości odżywcze i właściwości

Mintaj to ryba, której mięso - ze względu na niewielkie ilości tłuszczu - jest niskokaloryczne. Ten gatunek ryby jest także bogaty w cenne białko oraz selen. Inną zaletą mintaja jest relatywnie niska zawartość rtęci.

Ciekawostki

Wartości odżywcze mintaja zależą od sposobu jego przyrządzenia. Warto więc unikać smażenia ryby, które znacznie zwiększa jej kaloryczność i ilość tłuszczów nasyconych zawartych w całej potrawie.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu